Το «εκλέγεσθαι» στην Ευρωβουλή αποτελεί για πολλούς την πιο ευχάριστη έκπληξη που θα μπορούσε να τους συμβεί στη ζωή τους. Ιδιαίτερα αν μεταξύ των εκλεγέντων Ευρωβουλευτών έχουμε και ένα σημαντικό αριθμό νέων υποψηφίων που εκλέγονται για πρώτη φορά. Η ανανέωση και ανακυττάρωση του πολιτικού προσωπικού του Ευρωκοινοβουλίου, είναι αναγκαία και επιβεβλημένη όπως και στα «καθ’ ημάς». Και όταν λέμε νέοι πολιτικοί δεν περιοριζόμαστε στα ηλικιακά χαρακτηριστικά της νιότης.

Καταξιωμένοι επιστήμονες, πετυχημένοι επιχειρηματίες, εξέχουσες προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών συνυπάρχουν στα ευρωψηφοδέλτια των πολιτικών μας κομμάτων, με τηλεπερσόνες από πρωινάδικα, ριάλιτι, μπαλαδόρους και πολλούς ακόμη αστέρες του life style.

Άπαντες προσελκύονται από τα θέλγητρα της εξουσίας, τις υψηλές αμοιβές, τα προνόμια που δίνει ο αξίωμα του ευρωβουλευτή και η πενταετής εργασιακή εξασφάλιση, με σίγουρη κατοχύρωση σύνταξης. Δεν τα λες και λίγα τα πλεονεκτήματα της θέσης.

Η πιθανότητα εκλογής ενός υποψήφιου εξαρτάται από πολλούς εξωτερικούς παράγοντες όπως συγκυρίες, συμμαχίες, τύχη και από το γνωστό μας timing. Το πολιτικό timing παίζει τον σημαντικότερο ρόλο για πολλά από τα λεγόμενα μικρά κόμματα αλλά και για όσους υποψήφιους βρίσκονται στο οριακό σημείο εκλογής λόγω του εκλογικού μέτρου.

Στην επικοινωνία σας με τους πολίτες προτιμήστε την αδιαμεσολάβητη επαφή μαζί τους, διαβάστε τις προθέσεις τους, αξιολογείστε τους αντιπάλους σας,  και πάρτε «λελογισμένο» ρίσκο που θα σας βοηθήσει να ξεχωρίσετε.

Μην περιμένετε από θαυματοποιούς επικοινωνιολόγους, από συζητήσεις στις τηλεοράσεις, από συνεντεύξεις σε εφημερίδες ή από τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης όπως Facebook, Twitter και άλλες να σας φέρουν τον βασικό «κορμό» των συνολικών ψήφων σας.

Ο από μηχανής Θεός της εκλογικής επιτυχίας σας, είστε εσείς και μόνο εσείς. Ακόμη και οι πολιτικοί αρχηγοί των μεγάλων κομμάτων, γνωρίζουν τα οφέλη της καθημερινής επαφής με τους πολίτες. Είναι τρόπος ζωής του επαγγέλματος, πολιτικός. Μοιάζει λίγο με τον τρόπο ζωής ενός γυρολόγου αλλά κανένα επάγγελμα δεν είναι ντροπή!

Στα χέρια όλων των ενεργών πολιτών, πέφτει η ευθύνη της επιλογής των καλύτερων από τα ψηφοδέλτια της κομματικής αρεσκείας τους. Για να γίνει όμως αυτό, θα πρέπει οι πολίτες πριν «σταυρώσουν» να διαβάσουν εξονυχιστικά το βιογραφικό κάθε υποψήφιου. Να μάθουν ποια είναι η μέχρι τώρα προσφορά του στο κοινωνικό σύνολο, την πορεία της πολιτικής του καριέρας, την ιδεολογική συνέπεια, την κομματική νομιμοφροσύνη του και τις γνώσεις του πάνω στα ευρωπαϊκά θέματα που θα απασχολήσουν τη χώρα μας την επόμενη πενταετία. Και την άριστη γνώση μιας ξένης γλώσσας για να μπορεί να επικοινωνήσει με ευρωπαίους συναδέλφους του, χωρίς απαραίτητα διερμηνέα.

Να επιλεγούν πρόσωπα που μπορεί να μην έχουν μεγάλη αναγνωρισιμότητα, δημοφιλία, ούτε θετικό δημοσκοπικό σφυγμό στην αφετηρία της προεκλογικής περιόδου, αλλά έχουν τις δεξιότητες να παράξουν έργο αν εκλεγούν.

Να βγάλουν ασπροπρόσωπη τη χώρα που τους έστειλε στην Ευρώπη!

Θανάσης Παπαμιχαήλ – Επικοινωνιολόγος

bluestarferries

goldenstarferries