Την κατάκτηση του πρωταθλήματος γυναικών της Ένωσης Σωματείων Καλαθοσφαίρισης Κυκλάδων, για πρώτη φορά, πανηγύρισε η ομάδα του Μαρπησσαϊκού και μάλιστα στο «σπίτι» της, επικρατώντας στον μεγάλο τελικό του Final Four της Α.Ε. Σαντορίνης με σκορ 43-27. Παράλληλα, ο Μαρπησσαϊκός έγινε η πρώτη Παριανή ομάδα που σηκώνει κούπα πρωταθλητή στο κλειστό του Αρχιλόχου Μάρπησσας, ενώ η τελευταία που είχε πάρει σαν σύλλογος ήταν το 2007 στο παιδικό.
Από εκεί και πέρα, μία ακόμη παρουσία σε τελική φάση κατέγραψαν τα κορίτσια του Α.Ο. Πάρου που πήραν την 3η θέση και το χάλκινο μετάλλιο, κερδίζοντας στον μικρό τελικό τον Α.Ο. Άνδρου με σκορ 46-42. Σε μία άτυπη ρεβάνς, καθώς οι δύο ομάδες είχαν συναντηθεί ξανά -πριν δύο μήνες στο κλειστό του Αρχιλόχου Μάρπησσας- για τον τελικό των νεανίδων, όμως τότε ο Α.Ο.Π. είχε ηττηθεί και τερμάτισες δεύτερος.

Άψογη διοργάνωση, Παριανή γιορτή…

Ένα γεμάτο και ευχάριστο μπασκετικό διήμερο έζησαν τόσο οι ομάδες που συμμετείχαν, όσο και όλοι όσοι παρακολούθησαν το Final Four Γυναικών, με την διοίκηση του Μαρπησσαϊκού να παίρνει άριστα για την φιλοξενία της και την υψηλού επιπέδου διοργάνωση, που εξελίχθηκε σε Παριανή γιορτή. Σε αυτό συνέβαλλε βέβαια και το γεγονός ότι οι δύο από τις τέσσερις ομάδες ήταν Παριανές και ο φίλαθλος κόσμος τις στήριξε με δυναμική παρουσία στο γήπεδο -που ήταν κατάμεστο- εμψυχώνοντας και χειροκροτώντας τις προσπάθειές τους.
Μοναδική «παραφωνία», που σχολιάστηκε αρνητικά εντός και εκτός γηπέδου, ήταν η κίνηση μικρής μερίδας Παριανών να στηρίζουν την ομάδα της Σαντορίνης στον μεγάλο τελικό και όχι τον Μαρπησσαϊκό…!

Ο Μαρπησσαϊκός με ανατροπή πέρασε στον τελικό

Μετά από έναν συγκλονιστικό σε εξέλιξη ημιτελικό, ο Μαρπησσαϊκός -επιδεικνύοντας ψυχικά αποθέματα και μεγαλύτερη θέληση στα κρίσιμα σημεία της αναμέτρησης- επικράτησε με σκορ 52-43 του Α.Ο. Πάρου και πανηγύρισε την πρόκριση για τον μεγάλο τελικό στο Final Four Γυναικών.
Στο ξεκίνημα ο Α.Ο. Πάρου μπήκε καλύτερα στο παρκέ και μάλιστα προηγήθηκε με 15 πόντους (7-22) στο 16’, όμως από εκεί και μετά ο Μαρπησσαϊκός άλλαξε άρδην την αγωνιστική του εικόνα και αφού αρχικά έριξε την διαφορά στους 6 πόντους (18-24) στο ημίχρονο, εν συνεχεία ισορρόπησε και το ματς έγινε ντέρμπι. Η πρώτη ισοπαλία (30-30) καταγράφηκε στο 26’, ενώ ο Μαρπησσαϊκός πήρε το προβάδισμα (42-41) στο 35’ και το διατήρησε μέχρι το τέλος, διευρύνοντας την διαφορά στους 9 πόντους (52-43), ολοκληρώνοντας την ανατροπή με επιμέρους σκορ 18-7 στο τελευταίο δεκάλεπτο.
Από τον Μαρπησσαϊκό κορυφαία ήταν η Μαρία Θεοδωράκη, με 14 πόντους, 12 ριμπάουντ, 7 ασίστ και 8 κλεψίματα, ενώ από τον Α.Ο. Πάρου -βάσει στατιστικής- ξεχώρισε η Μαρίνα Αποστολοπούλου, με 12 πόντους, 16 ριμπάουντ, 5 ασίστ και 3 κλεψίματα.
Τα δεκάλεπτα: 5-12, 18-24 (ημ.), 34-36, 52-43.
Μαρπησσαϊκός: (Μουρογιάννης – Ρούσσος), Μπαλόγλου, Καπούτσου, Σπ. Λαουράκη 14 (1), Καλογεροπούλου, Κεφάλα, Κοτσάλη 6, Θεοδωράκη 14 (1), Καπαρού 4, Μ. Λαουράκη 14 (1).
Α.Ο. Πάρου: (Ζαμπακόλας – Καραμούζης), Αποστολοπούλου 12 (1), Βιώνη 12, Τζιλάι, Χανιώτη, Συριανού 4, Κοττίκα, Πετροπούλου 15 (1).

Η Σαντορίνη εύκολα το δεύτερο «εισιτήριο»

Η Α.Ε. Σαντορίνης πέρασε στον μεγάλο τελικό, καθώς νίκησε με σχετική άνεση τον Α.Ο. Άνδρου με σκορ 40-28 στον δεύτερο ημιτελικό. Τα κορίτσια της Σαντορίνης, παρότι υπέπεσαν σε αρκετά λάθη, εντούτοις κατάφεραν να ελέγξουν το σκορ από το πρώτο κιόλας δεκάλεπτο, ενώ από τα μισά της δεύτερης περιόδου που προηγήθηκαν με 10 πόντους (17-7), παγίωσαν μία σταθερή διψήφια διαφορά και την διατήρησαν μέχρι το τέλος. Αντιθέτως, τα κορίτσια της Άνδρου ήταν ιδιαίτερα άστοχες και γενικά παρουσίασαν μέτρια αγωνιστική εικόνα, που δεν τους επέτρεψε να διεκδικήσουν κάτι καλύτερο.
Το παιχνίδι, που σε καμία περίπτωση δεν διεκδικεί δάφνες ποιότητας, ολοκληρώθηκε με 40-28 υπέρ της Α.Ε. Σαντορίνης, που είχε κορυφαία την Πάολα Τσούπα, με 14 πόντους, 15 ριμπάουντ, 3 ασίστ και 8 κλεψίματα. Ενώ από τον Α.Ο. Άνδρου η Ευγενία Λανέ ήταν η μόνη διψήφια, με 10 πόντους, 11 ριμπάουντ, 4 ασίστ και 3 κλεψίματα.
Τα δεκάλεπτα: 12-5, 23-11 (ημ.), 34-21, 40-28.
Α.Ε. Σαντορίνης: (Αντιμισάρης), Εμπέλια, Τσολακίδου, Δελαμάνη 13 (1), Μούντζια 5 (1), Τσούπα 14, Κασιμάτη 2, Τοζάι, Ντουσάι, Αργυρού, Τσαβδαρίδη 6, Νταμάγκα, Συρίγου.
Α.Ο. Άνδρου: (Μουστάκας), Π. Λεμπέση 3 (1), Πέτσα 1, Κ. Λεμπέση 2, Φουντά, Αντώνογλου 2, Νασοπούλου 2, Μπαρού, Σπυροπούλου 6, Λανέ 10, Χαντάι 2, Εσάι.

Καλύτερος ο Α.Ο. Πάρου, πήρε την 3η θέση

Τα κορίτσια του Α.Ο. Πάρου πήραν τη νίκη με σκορ 46-42 στον μικρό τελικό και την 3η θέση της διοργάνωσης, παρουσιάζοντας καλύτερη εικόνα στο μεγαλύτερο διάστημα του παιχνιδιού απέναντι στον Α.Ο. Άνδρου που ολοκλήρωσε με δύο ήττες.
Από το πρώτο δεκάλεπτο ο Α.Ο.Π. είχε το προβάδισμα στο σκορ (13-8), ενώ από τα μισά της δεύτερης περιόδου πήρε μία διψήφια διαφορά ολοκλήρωσε το ημίχρονο στο +14 (29-15). Παρόμοια ήταν η εικόνα και στην τρίτη περίοδο (36-21), όμως στο τελευταίο πεντάλεπτο η κούραση άρχισε να είναι εμφανής και ο Α.Ο. Άνδρου με μεγάλα περιφερειακά σουτ και καλή άμυνα «ροκάνισε» μεν την διαφορά, αλλά δεν μπόρεσε να την ανατρέψει και το ματς ολοκληρώθηκε 46-42.
Κορυφαία για ένα ακόμη παιχνίδι για τον Α.Ο. Πάρου ήταν η Μαρίνα Αποστολοπούλου, με 13 πόντους, 15 ριμπάουντ, 7 ασίστ και 1 κλέψιμο, ενώ από την πλευρά της Άνδρου ξεχώρισε η Ευγενία Λανέ, με 12 πόντους, 11 ριμπάουντ, 2 ασίστ και κλεψίματα.
Τα δεκάλεπτα: 13-8, 29-15 (ημ.), 36-21, 46-42.
Α.Ο. Πάρου: (Ζαμπακόλας – Καραμούζης), Αποστολοπούλου 13, Βιώνη 16 (1), Τζιλάι, Χανιώτη, Συριανού 3, Κοττίκα 2, Πετροπούλου 12.
Α.Ο. Άνδρου: (Μουστάκας), Π. Λεμπέση 12 (2), Κ. Λεμπέση 9 (2), Φουντά, Αντώνογλου 6, Νασοπούλου, Μπαρού, Σπυροπούλου 3 (1), Λανέ 12 (2), Χαντάι, Εσάι.

Δίκαια πρωταθλητής ο ψυχωμένος Μαρπησσαϊκός

Από το ξεκίνημα μέχρι το τέλος του Final Four Γυναικών ο Μαρπησσαϊκός έβγαλε πάθος, έδειξε ότι ήθελε περισσότερο την κούπα του πρωταθλητή και κατάφερε να την πάρει, παρότι δεν ήταν το «φαβορί». Έτσι και στον μεγάλο τελικό απέναντι στην έμπειρη ομάδα της Α.Ε. Σαντορίνης, τα κορίτσια του Βαγγέλη Μουρογιάννη μπήκαν στο παρκέ με το «μαχαίρι στα δόντια», πίεσαν ασφυκτικά τις αντίπαλές τους σε όλες τις γραμμές του γηπέδου και έχοντας στο πλευρό τους τον κόσμο ως 6ο και κορυφαίο τους παίκτη, πήραν τη νίκη με σκορ 43-27 και πανηγύρισαν δικαιωματικά.
Το παιχνίδι ήταν κλειστό με χαμηλό σκορ για τρία δεκάλεπτα (24-24), όπου καμία ομάδα δεν μπόρεσε να ξεφύγει, αλλά τον Μαρπησσαϊκό να παίρνει ενέργεια από την άμυνα του. Στο κρίσιμο και τελευταίο δεκάλεπτο όμως όλα άλλαξαν και μ’ ένα εκπληκτικό επιμέρους σκορ 19-3 ο Μαρπησσαϊκός έφθασε στο +16 (43-27) και «πέταξε» στον… 7ο ουρανό!
Για τον Μαρπησσαϊκό, που είχε πολλές πρωταγωνίστριες, βάσει στατιστικής κορυφαία ήταν η Μαρία Θεοδωράκη, με 5 πόντους, 6 ριμπάουντ, 6 ασίστ και 7 κλεψίματα. Ενώ για την ομάδα της Σαντορίνης ξεχώρισε η Θεοδώρα Τσαβδαρίδη, με 4 πόντους, 16 ριμπάουντ, 2 ασίστ και 1 κλέψιμο.
Τα δεκάλεπτα: 6-6, 16-10 (ημ.), 24-24, 43-27.
Μαρπησσαϊκός: (Μουρογιάννης – Ρούσσος), Τερόβα, Κιοσέ, Μπαλόγλου 2, Καπούτσου, Σπ. Λαουράκη 16, Καλογεροπούλου 2, Κεφάλα 3, Αρκουλή, Κοτσάλη, Θεοδωράκη 5, Καπαρού 7 (1), Μ. Λαουράκη 8.
Α.Ε. Σαντορίνης: (Αντιμισάρης), Εμπέλια 2, Μάρκου, Δελαμάνη 8, Μούντζια, Τσούπα 2, Κασιμάτη 2, Τοζάι, Αργυρού 5, Ντουσάι 3, Συρίγου, Νταμάγκα 1, Τσαβδαρίδη 4.

Οι κορυφαίες του Final Four Γυναικών

Πολλές ήταν οι αθλήτριες -και σε διαφορετικούς τομείς- που ξεχώρισαν στην τελική φάση του πρωταθλήματος Γυναικών, με τον τίτλο της MVP να καταλήγει στην Μαρία Θεοδωράκη, που αποτέλεσε τον ιθύνοντα νου στο παιχνίδι του Μαρπησσαϊκού και η οποία ψηφίστηκε ομόφωνα απ’ όλους τους προπονητές.
Από εκεί και πέρα, πρώτη σκόρερ του Final Four ήταν η Σπυριδούλα Λαουράκη του Μαρπησσαϊκού, με 30 πόντους, ενώ στην καλύτερη πεντάδα της διοργάνωσης συμπεριλήφθηκαν οι αθλήτριες Μαρία Θεοδωράκη και Σπυριδούλα Λαουράκη από τον Μαπρησσαϊκό, Άννα Δελαμάνη από την Α.Ε. Σαντορίνης, Μαρίνα Αποστολοπούλου από τον Α.Ο. Πάρου και Κωνσταντίνα Λεμπέση από τον Α.Ο. Άνδρου.

Β. Μουρογιάννης: «Είμαι υπερήφανος για όλα τα κορίτσια…»

Εμφανώς συγκινημένος, αλλά και γεμάτος ευτυχία, μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος γυναικών, ο προπονητής του Μαρπησσαϊκού, Βαγγέλης Μουρογιάννης, δήλωσε:
«Πρώτα απ’ όλα ένα μεγάλο ευχαριστώ και να δώσω συγχαρητήρια στα κορίτσια, γιατί το κύπελλο είναι δικό τους. Δεύτερον ευχαριστώ τη διοίκηση που με εμπιστεύεται για 27 χρόνια, είναι συνέχεια δίπλα μας και μαζί προχωράμε για να μεγαλώσουμε ακόμη περισσότερο τον σύλλογο, όσο μπορούμε, γιατί η περιοχή μας δεν είναι μεγάλη και έχει δυσκολίες. Αφιερώνω το κύπελλο φυσικά στα κορίτσια, αλλά και στον υπέροχο κόσμο που μας στήριξε και δημιούργησε μία θερμή ατμόσφαιρα. Ότι και να γινόταν στον τελικό, είτε χάναμε, είτε κερδίζαμε, είμαι υπερήφανος για όλα τα κορίτσια και χαρούμενος που ήμασταν μαζί όλο τον χρόνο».

Μ. Λαουράκη: «Το θέλαμε πάρα πολύ και το πήραμε…»

Από την πλευρά της η αρχηγός της ομάδας Μαρουσώ Λαουράκη, ικανοποιημένη για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, δήλωσε:
«Καταφέραμε να πάρουμε ένα κύπελλο που το θέλαμε πάρα πολύ και αυτό το δείξαμε νομίζω και μέσα στο παρκέ. Προσπαθούμε όλο τον χρόνο με τις προπονήσεις, αυτές που ήμαστε, πιστέψαμε σε μας και στο τέλος το αποτέλεσμα μας δικαίωσε. Ευχαριστούμε πολύ τη διοίκηση που είναι δίπλα μας, όλους όσος συνέβαλλαν για να γίνει αυτή η όμορφη διοργάνωση και τον κόσμο που μας στήριξε από την αρχή μέχρι το τέλος. Τέλος, θέλω να αφιερώσω το κύπελλο στον κόουτς μας και σε όλα τα κορίτσια της ομάδας».

Μ. Θεοδωράκη: «Περίμενα 15 χρόνια αυτό το κύπελλο…»

Τέλος, η κορυφαία αθλήτρια της διοργάνωσης, Μαρία Θεοδωράκη, ιδιαίτερα χαρούμενη σε μία κατάθεση ψυχής δήλωσε:
«Νομίζω κέρδισε η ομάδα που το ήθελε περισσότερο. Από τν πρώτη στιγμή είχαμε πει ότι θα δώσουμε και τη ψυχή μας και ακόμα κι αν χάναμε, να λέγαμε ότι βγήκαμε από το γήπεδο και τα είχαμε δώσει όλα. Ο αθλητισμός έχεις και νίκες και ήττες. Εμείς καταφέραμε να νικήσουμε, με την ψυχή μας, παρά τις δυσκολίες. Αυτό το κύπελλο το περίμενα 15 χρόνια και είναι πολύ σημαντικό για μένα. Θέλω να αφιερώσω αυτό το κύπελλο σε όλα τα κορίτσια, την οικογένεια και τις φίλες μου. Και τέλος, τι να πω για τον κόουτς; Είναι εδώ τόσα χρόνια και δίνει και το τελευταίο λιθαράκι της ψυχής του γι’ αυτή την ομάδα. Είχαμε ξεκινήσει από τα ανοιχτά, ο κόουτς είναι πάντα δίπλα μας, δεν εγκατέλειψε πότε την ομάδα. Αυτό σημαίνει αγάπη, αυτός είναι ο Βαγγέλης Μουρογιάννης».