Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) δίνει και φέτος δυναμικό «παρών» στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, αναδεικνύοντας τον κρίσιμο και αναντικατάστατο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον αναπτυξιακό σχεδιασμό και στη διαμόρφωση των δημόσιων πολιτικών της χώρας.
Η φετινή παρουσία της ΚΕΔΕ στη ΔΕΘ δεν αποτελεί απλώς μια θεσμική συμμετοχή.
Αποτελεί μια πολιτική και αυτοδιοικητική παρέμβαση με σαφές μήνυμα: οι δήμοι πρέπει να έχουν λόγο, αρμοδιότητες και τους αναγκαίους πόρους για να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πολιτών και να πρωταγωνιστήσουν στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.
Η Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να παραμένει ο τελευταίος κρίκος της διοικητικής αλυσίδας.
Είναι ο θεσμός που βρίσκεται καθημερινά δίπλα στον πολίτη, γνωρίζει τις πραγματικές ανάγκες κάθε περιοχής και καλείται να δώσει λύσεις στα μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητας, της ανάπτυξης, της κοινωνικής συνοχής και της πολιτικής προστασίας.
Στο επίκεντρο η νέα εποχή για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Η παρουσία της ΚΕΔΕ στη ΔΕΘ πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία για το μέλλον της Αυτοδιοίκησης.
Μετά την ψήφιση του νέου Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την ολοκλήρωση της μελέτης για το πραγματικό κόστος λειτουργίας των Δήμων και ενόψει της συζήτησης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, ανοίγει ένας νέος κύκλος θεσμικών αλλαγών.
Για την ΚΕΔΕ, η επόμενη ημέρα πρέπει να στηρίζεται σε τέσσερις βασικές αρχές:
- Καθαρές και ξεκάθαρες αρμοδιότητες, χωρίς αλληλοεπικαλύψεις και σύγχυση ευθυνών.
- Επαρκείς και σταθερούς πόρους, που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες και στο πραγματικό κόστος των δημοτικών υπηρεσιών.
- Ουσιαστική διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των δήμων.
- Πραγματική αποκέντρωση, με μεταφορά αρμοδιοτήτων, πόρων και ευθύνης πιο κοντά στον πολίτη.
Η ΚΕΔΕ θα συνεχίσει να καταθέτει τεκμηριωμένες προτάσεις και να διεκδικεί έναν νέο, σύγχρονο και λειτουργικό ρόλο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με τους Δήμους πρωταγωνιστές και όχι θεατές των εξελίξεων.
Λάζαρος Κυρίζογλου: «Οι δήμοι δεν ζητούν προνόμια – ζητούν τις προϋποθέσεις για να υπηρετήσουν αποτελεσματικά τους πολίτες»
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου, δήλωσε:
«Η παρουσία της ΚΕΔΕ στη ΔΕΘ είναι μια ακόμη ευκαιρία να στείλουμε ένα ξεκάθαρό μήνυμα: η Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρήσει με ισχυρό κεντρικό κράτος και αδύναμη Αυτοδιοίκηση.
Οι δήμοι είναι στην πρώτη γραμμή. Εκεί αντιμετωπίζονται καθημερινά τα προβλήματα των πολιτών, εκεί κρίνονται στην πράξη οι πολιτικές για την κοινωνική συνοχή, την ανάπτυξη, την πολιτική προστασία, το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής.
Γι’ αυτό και διεκδικούμε μια νέα σχέση Κράτους και Αυτοδιοίκησης. Με καθαρές αρμοδιότητες, επαρκείς πόρους, οικονομική αυτοτέλεια και πραγματική αποκέντρωση.
Δεν ζητούμε προνόμια. Ζητούμε τις προϋποθέσεις για να μπορούμε να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας και να υπηρετούμε αποτελεσματικά τους πολίτες.
Η μελέτη για το πραγματικό κόστος λειτουργίας των δήμων αποτελεί ένα σημαντικό τεκμήριο στη διεκδίκησή μας.
Ο νέος Κώδικας Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι ένα σημαντικό βήμα, αλλά η εφαρμογή του πρέπει να συνοδευτεί από τις αναγκαίες προϋποθέσεις.
Και η Συνταγματική Αναθεώρηση αποτελεί μια ιστορική ευκαιρία να κατοχυρωθεί θεσμικά μια πραγματικά ισχυρή και σύγχρονη Αυτοδιοίκηση.
Η ΚΕΔΕ είναι εδώ για να συμβάλει δημιουργικά, αλλά και να διεκδικήσει με αποφασιστικότητα όσα χρειάζονται οι Δήμοι και οι τοπικές κοινωνίες.
Οι δήμοι θέλουν και μπορούν να είναι πρωταγωνιστές στην ανάπτυξη της χώρας. Και γι’ αυτό χρειάζονται λόγο, ρόλο, αρμοδιότητες και πόρους».
Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ θα συνεδριάσει την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου και ώρα 14:00, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης (Λ. Βασιλέως Γεωργίου, Α1).
Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει με την ενημέρωση του Προέδρου της ΚΕΔΕ κ. Λάζαρου Κυρίζογλου, Δημάρχου Αμπελοκήπων-Μενεμένης.
Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι τα εξής:
- Πρόταση για ρύθμιση που αφορά στην καταβολή στους Δήμους των προστίμων από τις παραβάσεις του ΚΟΚ που βαρύνουν αλλοδαπούς τουρίστες ως χρήστες-ενοικιαστές οχημάτων.
Εισηγητής: κ. Ι. Μουράτογλου, Πρόεδρος Επιτροπής Οικονομικών
- Παρατηρήσεις επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με τίτλο: «Νέο πλαίσιο μέτρων στεγαστικής αρωγής και λοιπών ενισχύσεων μετά από φυσικές καταστροφές, βελτίωση πλαισίου κρατικής αρωγής και ιδιωτικής ασφάλισης επιχειρήσεων έναντι φυσικών καταστροφών – Τροποποιήσεις ν. 4797/2021 και ν. 5116/2024»
Εισηγητής: κ. Βλ. Σιώμος, Πρόεδρος Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης
Η συνεδρίαση θα μεταδοθεί ζωντανά από την ιστοσελίδα της ΚΕΔΕ: https://kede.gr/
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΕΔΕ



















