Ανακοίνωση με τίτλο «Απόφαση – Νίκη του Παριανού λαού» εξέδωσε ο συνδυασμός της Λαϊκής Συσπείρωσης Πάρου, αναφερόμενος στο θέμα των παραλιών και της ομόφωνης απόφασης που πήρε το δημοτικό συμβούλιο…

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

Όπως είναι γνωστό με πρωτοβουλία μας φέραμε για μια ακόμα φορά προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα για τις ελεύθερες παραλίες.

Η Δημοτική Αρχή δεν πέτυχε παρά την προσπάθεια της τις προηγούμενες ημέρες να αποφύγει την συζήτηση και στη συνέχεια προσπάθησε να την υποβαθμίσει θέτοντας το θέμα ως πέμπτο στην ημερήσια διάταξη. Θεώρησε ότι με αυτό τον τρόπο θα αποθαρρύνει τους πολίτες που με τον όγκο και τον παλμό της συγκέντρωσή τους στο Δημαρχείο, για μια ακόμα φορά απέδειξαν την πίστη σε αυτό που διεκδικούν, την ελεύθερη πρόσβαση στο δημόσιο αγαθό των παραλιών.

Η Δημοτική Αρχή υποτίμησε συνειδητά την δυναμική του κινήματος που αναπτύχθηκε σε πολύ μικρό διάστημα, πιστεύοντας ότι πρόκειται για μια κίνηση περιστασιακά «αγανακτισμένων» που σύντομα θα ξεφουσκώσει.

Αυτή η προκλητικά αδιάφορη στάση απέναντι στο αίτημα των πολιτών για ελεύθερες παραλίες οδήγησε στην αντιπαράθεση.

Η δυναμική όμως του κινήματος για ελεύθερες παραλίες είναι η έκφραση ενός ώριμου αιτήματος και όχι αποτέλεσμα  σκοπιμότητας όποιων και όσων θα ήθελαν να το εκμεταλλευτούν τη περίοδο ειδικά που διανύουμε δηλαδή  μια ανάσα πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Κι αν υπήρξαν ή υπάρχουν κάποιες υπερβολές είναι αναμενόμενο και αποτέλεσμα του αυθορμητισμού αυτού του κινήματος που όμως δεν αλλοιώνουν το ζητούμενο, το δικαίωμα  για την πρόσβαση των πολιτών σε ελεύθερες παραλίες.

Παρά τη δυναμική της συζήτησης, την έντονη αντιπαράθεση, την προσπάθεια άμυνας της Δημοτικής Αρχής για να αποποιηθεί τις ευθύνες της, στο τέλος η Δημοτική Αρχή «σύρθηκε» στην υιοθέτηση όλων των προτάσεων που καταθέσαμε. Η μαχητική παρουσία των 250 και πλέον παριανών πολιτών και επισκεπτών του νησιού μας που με σθένος αντιδρούν στην εμπορευματοποίηση του δημόσιου αγαθού που ανήκει σε όλους μας, ενίσχυσε καταλυτικά τις προτάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης που ψηφίστηκαν τελικά ομόφωνα.

Η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου έχει ως εξής:

Α. Στηρίζουμε την πρωτοβουλία των παριανών πολιτών και επισκεπτών του νησιού μας, την ανάπτυξη ενός κινήματος που αγκάλιασε όλη την χώρα και όχι μόνο, για το αυτονόητο, την ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες. Ευελπιστούμε και προσδοκούμε στην ύπαρξη τέτοιων κινημάτων για όλα αυτά που μας ανήκουν (υγεία, παιδεία, κλπ).

Β. Σχετικά με την διασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης σε αιγιαλούς και παραλίες.

Η πολιτεία αντί να περιφρουρεί το δημόσιο αγαθό της ελεύθερης πρόσβασης στις παραλίες, με τα νομοθετήματά της διαχρονικά, ευνοεί την εμπορευματοποίηση, την ανομία και την παραβατικότητα.
Ζητάμε αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου με:

 • Την διαχείριση στους Δήμουςπου θα διασφαλίζει την ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες και δεν θα εμπορευματοποιεί την παραχώρηση τους.
 • Αποδοχή από την πολιτεία των προτάσεων που έχει καταθέσει ο Δήμος στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ν. Αιγαίου(Μέγιστο τμήμα προς εκμίσθωση 30%, πλαφόν τιμών κλπ).
 • Τηνπρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού.
 • Διαδικασία της άμεσης επιβολής κυρώσεων σε περιπτώσεις παραβατικότητας   (αυτόφωρο,πρόστιμα, ανάκληση αδείας, απόσυρση ομπρελοκαθισμάτων), ανάλογα αυτής που προβλέπεται για τις αυθαιρεσίες στους κοινόχρηστους χώρους.
 • Υποχρεώσεις και υποδομές από μέρους των Δήμων με χρηματοδότηση του κράτους (καθαριότητα, ναυαγοσώστες, εξοπλισμός).
 • Υποδομές και μέσα για την πρόσβαση των ΑΜΕΑ.

Γ. Σήμερα που έχουμε και την ευαισθητοποίηση των εισαγγελικών αρχών:

 • Διενέργειες ελέγχου από μέρους των επιτροπών του Δήμου. Το Δημοτικό Συμβούλιο και η κοινή γνώμη να λαμβάνει άμεσα γνώση  των αποτελεσμάτων τους χωρίς χρονοτριβές.
 • Έλεγχος από μέρους του Δήμου της πορείας των αποτελεσμάτων των εκθέσεων ελέγχου και της επιβολής των προβλεπόμενων από μέρους της ΚΕΔ.
 • Εφαρμογή από μέρους του Δήμου της οριοθέτησης των παραχωρούμενων εκτάσεων και ανάρτηση τους στο διαδίκτυο.
 • Η Δημοτική Αρχή  σε περίπτωση παραβίασης των ορίων της παραχώρησης του αιγιαλού και της παραλίας, ή καθ’ υπέρβαση της παραχώρησης καταληφθέντος κοινόχρηστου χώρου, θα διασφαλίζει το αυτονόητο:
  α) Την απομάκρυνση των ομπρελοκαθισμάτωνπου έχουν τοποθετηθεί χωρίς καμιά παραχώρηση.
  β) Την απομάκρυνση των ομπρελοκαθισμάτων που έχουν τοποθετηθεί καθ’ υπέρβαση της παραχώρησης που έχει δοθεί, με μέσα του Δήμου Πάρου, παρουσία του Δημάρχου και αντιπροσωπείας του Δημοτικού Συμβουλίου.

Αυτό επιβάλλει το χρέος προς τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού μας, η στήριξη της Πάρου ως ενός πραγματικά μοναδικού τουριστικού προορισμού που αντιστέκεται στην ισοπέδωση και την εμπορευματοποίηση κάθε δημόσιου και κοινωνικού αγαθού, που με τις πρόσφατες κινητοποιήσεις ακούστηκε σε όλη σχεδόν την Ευρώπη με θετικά σχόλια.

Η απόφαση πάρθηκε και αποτελεί νίκη του παριανού λαού, αλλά δεν εφησυχάζουμε. Όπως είναι γνωστό, εκτελεστής των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου είναι ο Δήμαρχος. Η ίδια η ζωή θα αποδείξει αν αυτή τη φορά θα γίνει σεβαστή αυτή η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ή θα έχει την τύχη άλλων.


 • Δείτε στο παρακάτω βίντεο τις εισηγήσεις και τις βασικές τοποθετήσεις, στη συζήτηση για το θέμα, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου
bluestarferries

goldenstarferries

ΙΑΤΡΟΝΗΣΟΣ ΠΑΡΟΥ