Μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας του Μητρώου Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ), η όποια είναι διαθέσιμη στον ιστότοπο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εκδίδεται για το 2023 η βεβαίωση επαγγελματία αγρότη, σύμφωνα με σχετική απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και η οποία διευκρινίζει ότι το εν λόγω έγγραφο φέρει την υπογραφή της Προϊσταμένης της Γενικής Διεύθυνσης Αποκεντρωμένων Δομών και δεν χρήζει περαιτέρω επικύρωσης.
Η βεβαίωση ισχύει για το χρονικό διάστημα από 01-01-2023 έως 31-12-2023, με στοιχεία του φορολογικού έτους 2021.

Αφορά τους επαγγελματίες αγρότες, οι οποίοι έχουν προκύψει από τους προβλεπόμενους διασταυρωτικούς έλεγχους, που διενεργήθηκαν από το Τμήμα Διαχείρισης Data Center Δικτύου και Βάσεων Δεδομένων της Γενικής Διεύθυνσης Διοικητικών Υπηρεσιών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και το Τμήμα Υποστήριξης και Μητρώου Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων της Γενικής Διεύθυνσης Αποκεντρωμένων Δομών του ΥΠΑΑΤ. Οι Αριθμοί Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) των επαγγελματιών αγροτών θα αποσταλούν στην Α.Α.Δ.Ε. προς συμπλήρωση των κωδικών 037 και 038 του εντύπου Ε1 της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος, φορολογικού έτους 2022. Επίσης, ισχύουν και οι βεβαιώσεις των επαγγελματιών αγροτών που εκδίδονται από τα Τμήματα Αγροτικής Ανάπτυξης και Ελέγχων (ΤΑΑΕ) του ΥΠΑΑΤ κατόπιν διοικητικού ελέγχου.

Επιπλέον, εκδίδονται από τα Τμήματα Αγροτικής Ανάπτυξης και Ελέγχων (ΤΑΑΕ) του ΥΠΑΑΤ κατόπιν διοικητικού ελέγχου, μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας του Μητρώου Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) οι βεβαιώσεις εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων που αφορούν τον κάτοχο αγροτικής εκμετάλλευσης, τον επαγγελματία αγρότη ως νεοεισερχόμενο στον αγροτικό τομέα και τον ασκούντα αγροτική δραστηριότητα. Οι βεβαιώσεις αυτές φέρουν την υπογραφή της Προϊσταμένης της Γενικής Διεύθυνσης Αποκεντρωμένων Δομών και δεν χρήζουν περαιτέρω επικύρωσης.