Η «Φωνή της Πάρου» στο τελευταίο της φύλλο φιλοξένησε τον Παριανό ιστορικό Αναστάση Γκίκα -μέλος του Τμήματος Ιστορίας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ και εκ νέου υποψήφιος βουλευτής Κυκλάδων- ο οποίος απάντησε στις ερωτήσεις μας για την πολιτική, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά και την αναπτυξιακή προοπτική τους, καθώς και για την πρόσφατη τροπολογία περί αποκλεισμό κομμάτων από την προσεχή εκλογική διαδικασία…

Κύριε Γκίκα, θα είστε ξανά υποψήφιος στις Κυκλάδες με το ΚΚΕ σ’ έναν νομό όπου το κόμμα σας δηλώνει ενεργά «παρών» σε διάφορα ζητήματα, αλλά δεν εκλέγει εκπρόσωπο στη βουλή. Θεωρείτε ότι αυτό επηρεάζει και κατά πόσο, στη συζήτηση και λήψη αποφάσεων σε σημαντικά θέματα;

Α.Γ.: «Σαφώς μετράει διαφορετικά για τον κόσμο και πόσο μάλλον για τους νησιώτες, να έχουν μία φωνή, μαχητική και συνεπής, δική τους στο κοινοβούλιο. Εμείς, άλλωστε, στο ΚΚΕ είναι γνωστό ότι δεν είμαστε του γραφείου, ούτε εκλεγόμαστε και θυμόμαστε τον κόσμο κάθε τέσσερα χρόνια. Είμαστε μαζί με τον κόσμο, στις αγωνίες του, στα προβλήματά του, στις μικρές και μεγαλύτερες μάχες που δίνει καθημερινά. Οπότε, ναι, για τις Κυκλάδες που έχουν τεράστια προβλήματα και διογκώνονται συνεχώς, το να μην υπάρχει ένας κομμουνιστής βουλευτής που θα τρέξει και θα διεκδικήσει, για τα μικρά και τα μεγάλα που αφορούν τα νησιά μας, θεωρώ ότι είναι σημαντικό έλλειμμα. Ωστόσο, φέτος που οι εκλογές θα γίνουν με την απλή αναλογική, υπάρχει μία δυνατότητα για πρώτη φορά στην ιστορία να εκλεγεί βουλευτής του ΚΚΕ στο νομό Κυκλάδων. Και αυτό είναι ένα στοίχημα το οποίο -μαζί με τους Κυκλαδίτες- θα παλέψουμε για να κερδίσουμε».

Αρκετά προβλήματα ταλανίζουν τα νησιά, όμως παράλληλα γίνεται πολύς λόγος και για την αναπτυξιακή προοπτική τους με βασικό πυλώνα τον τουρισμό. Ποια η γνώμη σας και πως μπορεί αυτό να επιτευχθεί χωρίς ν’ αλλοιωθούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά;

Α.Γ.: «Αυτό που λέμε σαν ΚΚΕ γενικότερα και το βασικό ερώτημα είναι “ανάπτυξη για ποιόν;”. Αυτό σε σχέση με τα δικά μας νησιά στις Κυκλάδες μεταφράζεται για παράδειγμα στο μείζον ζήτημα από το συγκοινωνιακό. Το παράδοξο με τις Κυκλάδες είναι ότι τη στιγμή που βασικές υπηρεσίες -είτε διοικητικές, είτε υγείας- έχουν φύγει από τα νησιά και έχουν συγκεντρωθεί στην πρωτεύουσα του νομού ή και στην Αθήνα σε κάποιες περιπτώσεις, ταυτόχρονα είναι εξαιρετικά δύσκολο να μετακινηθεί κάνεις από το ένα νησί στο άλλο. Αυτή τη στιγμή ουσιαστικά υπάρχουν πανάκριβες μη συγκοινωνίες και ένα δίκτυο που δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες των νησιωτών. Εξυπηρετεί αποκλειστικά τα κέρδη των εφοπλιστών. Με αυτό τον γνώμονα χαράσσονται και συνδέονται τα διάφορα νησιά. Οπότε σε αυτό το κομμάτι το “ανάπτυξη για ποιον;” φαίνεται τρανταχτά ότι δεν είναι υπέρ αυτών που θα έπρεπε να είναι, αλλά υπέρ των λίγων. Η θέση του ΚΚΕ είναι πάγια σ’ αυτό. Πρέπει να υπάρχει ένας κρατικός φορέας που να προσφέρει ασφαλείς, φθηνές και σωστές συγκοινωνίες μεταξύ των νησιών και μεταξύ των νησιών και της ηπειρωτικής χώρας.
Βέβαια υπάρχουν κι άλλα ζητήματα, όπως το θέμα της ακρίβειας. Γενικότερα υπάρχει ακρίβεια στα βασικά είδη πρώτης ανάγκης, στα νησιά προστίθεται όμως και το μεταφορικό κόστος και γι’ αυτό πρέπει οπωσδήποτε να επανέλθει άμεσα η μείωση φόρου κατά 50%.
Υπάρχουν ακόμα σοβαρά ζητήματα που αφορούν την υγεία. Όλοι ξέρουμε τις δυσκολίες των διακομιδών και κανείς δεν πρέπει να παίζει με τον πόνο των συνανθρώπων μας μετατρέποντας τον σε αντικείμενο εκμετάλλευσης και τζόγου. Οι νησιώτες δεν έχουν την περίθαλψη που χρειάζονται και πρέπει να έχουν εν έτη 2023. Πολλές φορές αναγκάζονται να ξοδεύουν απαράδεκτα πολύ χρόνο και χρήματα για να μεταβούν αλλού, με την όποια ταλαιπωρία και τους κινδύνους που αυτό εγκυμονεί.
Και φυσικά το κομμάτι της παιδείας, είναι ένα ακόμη μείζον θέμα. Έχουμε δει δασκάλους να μένουν σε σκηνές και αυτοκίνητα ή να αναγκάζονται να παίρνουν τα παιδιά μαζί τους στο σχολείο, όπως είχε γίνει στη Σαντορίνη για παράδειγμα, με αποτέλεσμα 1/3 δασκάλους που διορίζονται στα νησιά να παραιτούνται. Χαρακτηριστικά, μόλις πέρυσι, στην Πάρο είχαμε τέσσερις παραιτήσεις.
Άρα λοιπόν η ανάπτυξη η οποία συντελείται πρέπει να έχει γνώμονα τις ανάγκες των ανθρώπων και όχι τα κέρδη των λίγων. Κι αυτό έχει να κάνει και με τον τουρισμό. Αναμφίβολα είναι βασικό έσοδο για όλα τα νησιά, κόσμος περιμένει να εργαστεί και να βγάλει τα προς το ζην, αλλά ο τρόπος με τον οποίο συντελείται η τουριστική ανάπτυξη είναι ένα μείζον ζήτημα. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μία επέλαση μεγάλων συμφερόντων, που έρχονται να εκτοπίσουν τους μικρούς, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος στο τέλος εμείς οι νησιώτες να γίνουμε οι ίδιοι ξένοι στα νησιά μας. Γι’ αυτό λοιπόν η τουριστική ανάπτυξη θα πρέπει πρωτίστως να σέβεται τους νησιώτες και τις ανάγκες τους, αλλά και την ιδιαίτερη φυσιογνωμία των νησιών.
Ας αναλογιστούμε κάτι ακόμα: μία ανεμογεννήτρια είναι ένα σχολείο σε κόστος, δύο ανεμογεννήτριες είναι ένα κέντρο υγείας. Και στην Πάρο ακόμα γίνονται μαθήματα σε κοντέινερ. Δυστυχώς βλέπουμε ότι η ποιότητα ζωής των ανθρώπων πάει σε δεύτερη μοίρα.
Καταλαβαίνετε λοιπόν πόσο σημαντικό είναι το ερώτημα “ανάπτυξη για ποιόν;” και το ΚΚΕ το βάζει στον πυρήνα όλων των ζητημάτων. Εμείς είμαστε διαχρονικά με το συμφέρον των πολλών, των ανθρώπων του μόχθου, που ζουν εδώ και θέλουν να ζουν εδώ και αύριο».

Ποια είναι η γνώμη σας για την περιβόητη τροπολογία περί αποκλεισμών κομμάτων από την εκλογική διαδικασία;

Α.Γ.: «Αυτή η τροπολογία υποτίθεται ότι γίνεται για να αποκλειστεί ένα νεοναζιστικό κόμμα, που θέλει να διεκδικήσει έδρες στο ελληνικό κοινοβούλιο, ενώ έχει καταδικαστεί για τις δολοφονίες που έχει διαπράξει. Καταρχάς, ο φασισμός – ναζισμός δεν αντιμετωπίζεται ευκαιριακά και συγκυριακά προεκλογικά. Το σοβαρό αυτό ζήτημα πρέπει ν’ αντιμετωπίζεται καθημερινά, παντού, με πολύμορφες παρεμβάσεις και ουσιαστική ενημέρωση του κόσμου. Αυτό που κάνει δηλαδή το ΚΚΕ, που βρίσκεται διαχρονικά και στην πράξη απέναντί στον φασισμό – ναζισμό.
Η τροπολογία της Ν.Δ., φαίνεται ότι αφήνει επικίνδυνες γενικεύσεις όσον αφορά τις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή κομμάτων στις εκλογές, που ενσωματώνουν στην ελληνική νομοθεσία την απαράδεκτη θεωρία των δύο άκρων. Δηλαδή την εξίσωση φασισμού – κομμουνισμού, υλοποιώντας έτσι την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την οποία έχουν ήδη τεθεί εκτός νόμου τα Κομμουνιστικά Κόμματα στις αστικές δημοκρατίες της Πολωνίας, της Τσεχίας, των κρατών – μελών της Ε.Ε. της Βαλτικής. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο φασισμός και τα παρακλάδια του δεν αντιμετωπίζονται με νόμους και τέτοιες επικίνδυνες διατάξεις. Αποτελεί δε κατάφορη διαστρέβλωση της Ιστορίας να ταυτίζονται οι κομμουνιστές, που πρωτοστάτησαν για τη συντριβή του φασισμού – ναζισμού, με τους θύτες τους».

Ποιο είναι το διακύβευμα των ερχόμενων εθνικών εκλογών και γιατί κάποιος να επιλέξει ψήφο στο ΚΚΕ;

Α.Γ.: «Το βασικό δίλλημα και διακύβευμα που βάζει η Ν.Δ. αναφορικά με το κριτήριο ψήφου στις επερχόμενες εκλογές είναι “ψήφος εμπιστοσύνης και σταθερότητα για να μην χαθούν τα κεκτημένα” και μάλιστα προβάλλει και κάποια επιχειρήματα ότι έχει αυξηθεί το ΑΕΠ κατά 45 δις, τα οποία παρεμπιπτόντως είναι αύξηση 25% από το 2018. Μπορεί να ακούγεται εντυπωσιακό, αλλά το θέμα είναι ότι αυτή την αύξηση ο κόσμος δεν την έχει δει στην τσέπη του. Αυξήθηκε μεν ο παραγόμενος πλούτος, αλλά ταυτόχρονα πάνω από 8 στους 10 Έλληνες αυτή τη στιγμή αδυνατούν ν’ ανταπεξέλθουν ακόμα και στις βασικές τους οικονομικές υποχρεώσεις, σύμφωνα με στοιχεία του ευροβαρόμετρου. Αυτή η αντίφαση υπάρχει, διότι τα χρήματα βγαίνουν με τον ιδρώτα του κόσμου αλλά καταλήγουν στις μεγάλες αλυσίδες των σούπερ-μάρκετ, που πλουτίζουν διαχρονικά, στις μεγάλες εταιρείες του ηλεκτρικού ρεύματος, που παίζουν με το χρηματιστήριο ενέργειας σε βάρος του κόσμου. Από εκεί και πέρα, υπάρχει σοβαρό θέμα και με τους πλειστηριασμούς. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 600.000 κόκκινα δάνεια και έχουν δρομολογηθεί 160.000 πλειστηριασμοί μόνο τους επόμενους μήνες. Για ποια λοιπόν σταθερότητα μιλάμε; Για σταθερότητα στη φτωχοποίηση του ελληνικού λαού, την οποία έχουν υπηρετήσει με διαχρονική συνεπεία όλα αυτά τα χρόνια, όχι μόνο η Ν.Δ., αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, κλπ;
Το ΚΚΕ με το 5% και με τους βουλευτές του έχει καταφέρει αυτή τη στιγμή να αποτρέψει πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, να επανασυνδέσει το ρεύμα σε φτωχές οικογένειες, να υπογράφουν συλλογικές συμβάσεις και να κερδηθούν αυξήσεις σε μια σειρά κλάδους. Γενικότερα έχει κάνει πάρα πολλά πράγματα χωρίς να περιμένει τις εκλογές για να κινηθεί. Και αυτό που λέμε στον κόσμο, ενόψει και των επερχόμενων εκλογών, είναι ν’ αναλογιστούν ότι αν το ΚΚΕ με 5% μπόρεσε να διεκδικήσει και να πετύχει τόσα πράγματα, τι θα μπορεί να πετύχει με 10% ή και παραπάνω. Και αυτό ισχύει και για τις Κυκλάδες. Μπορούμε λοιπόν και πρέπει να δυναμώσουμε τη φωνή μας, μέσα και έξω από την Βουλή.
Άλλωστε, το κεντρικό σύνθημα που προβάλλει το ΚΚΕ είναι ότι “μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό”, το οποίο έρχεται για να πατήσει σε μία πραγματικότητα η οποία σέβεται και τις ανάγκες και τις αγωνίες και τις ελπίδες του λαού για το σήμερα και το αύριο. Η ψήφος έχει αξία. Και ο καθένας με την ψήφο του επιβραβεύει ή καταδικάζει μία πολιτική. Επιλέγει ποιος θα υπερασπιστεί καλύτερα τα δίκαιά του στη νέα Βουλή, ποιος θα είναι η φωνή του. Η ψήφος στο ΚΚΕ δεν παλαντζάρει, δεν μεταλλάσσεται. Είναι σταθερή, αγωνιστική, μαχητική και πάντοτε υπέρ των συμφερόντων του λάου, των δικών σου συμφερόντων. Γι’ αυτό και σου απλώνουμε το χέρι να σηκωθείς, να μη τους φοβηθείς, και να διεκδικήσουμε μαζί τη ζωή που μας αξίζει».

Επιμέλεια: Δημήτρης Τσερεντζούλιας