Άλλος ένας εργαζόμενος (ένας 37χρονος ναυτεργάτης στο Ναυπηγείο Σύρου) έχασε τη ζωή του πάνω στο μεροκάματο. Ήταν το δεύτερο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα-έγκλημα στις Κυκλάδες μέσα σε ένα μήνα και το τέταρτο πανελλαδικά σε λιγότερο από μια εβδομάδα.

Κάθε τρεις μέρες μετράμε στη χώρα μαςκαι έναν νεκρό εργαζόμενο, ενώ η λίστα των συνανθρώπων μας που δεν γυρνούν στις οικογένειές τους μετά τη δουλειάαφήνοντας εκεί την τελευταία τους πνοή όλο και αυξάνεται(δίχως να μετράμε πόσοι ακόμα σακατεύονται στους χώρους εργασίας).Το έγκλημα κατά της ζωής των εργαζομένων είναι διαρκές…

Οι διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στους χώρους δουλειάς, με το συνεχές ξήλωμα των εργατικών δικαιωμάτων, την αποδυνάμωση των ελεγκτικών μηχανισμών, κλπ.είναι τεράστιες. Είναι χαρακτηριστικό πως το Κέντρο Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδυνου Σύρου έχει μόλις έναν υπάλληλο, ο οποίος μάλιστα τη μέρα του συμβάντος έλειπε από το νησί για τη διερεύνηση άλλου εργατικού ατυχήματος στις Κυκλάδες. Οι πολιτικές αυτές είναι που αποθρασύνουν τους μεγαλοεργοδότες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν την ασφάλειά μας σαν κόστος, μη λογαριάζοντας ζωές στο βωμό των κερδών τους.

Ως ΚΚΕ εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στους οικείους και τους συναδέλφους των θανόντων. Την ίδια στιγμή απαιτούμε:
– Την άμεση διερεύνηση των αιτιών θανάτου και το κατά πόσο τηρούνταν τα αναγκαία μέτρα προστασίας.
– Την άμεση στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών ελέγχου υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία με όλο το απαραίτητο προσωπικό.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να βάλουν ψηλά στις διεκδικήσεις και τον αγώνα τους τα ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς. Κανένας εργαζόμενος να μην ανέχεται να δουλεύει χωρίς να ξέρει αν θα γυρίσει σπίτι του στους οικείους του μετά τη δουλειά. Όχι άλλοι νεκροί για τα κέρδη!
Μόνο ο λαός μπορεί να υπερασπιστεί τη ζωή και τα δικαιώματα του, παίρνοντας την υποθεση στα χέρια του, οργανώνοντας την πάλη του και κατακτώντας τα αυτονόητα.

Αναστάσης Γκίκας,
υποψήφιος βουλευτής Κυκλάδων του ΚΚΕ