Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών της Πάρου και σε συνέχεια από μία σειρά θεματικών συζητήσεων -που παρουσιάσαμε το προηγούμενο χρονικό διάστημα στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας μας και όπου οι τρεις υποψήφιοι απαντούσαν σε κοινές ερωτήσεις- η «Φωνή της Πάρου» την Παρασκευή (15/9) έστειλε πρόσκληση προς τους επικεφαλής των δημοτικών συνδυασμών και υποψήφιους δημάρχους (Μάρκο Κωβαίο, Κώστα Μπιζά, Κώστα Ροκονίδα), για διεξαγωγή δημόσιας συζήτησης (Debate), ενόψει των δημοτικών εκλογών της 8ης Οκτωβρίου.

Στην αναλυτική πρόσκληση, βασικό μέρος της οποίας σας παραθέτουμε παρακάτω, με την διαδικασία και τις θεματικές ενότητες, οι τρεις υποψήφιοι καλούνταν ν’ απαντήσουν θετικά ή αρνητικά για την συμμετοχή τους μέχρι το βράδυ της Τρίτης (19/9). Από την πλευρά των επικεφαλής των συνδυασμών, ο κ. Ροκονίδας απάντησε θετικά, ο κ. Μπιζάς απάντησε με υπεκφυγές και χωρίς ξεκάθαρη τοποθέτηση, ενώ ο κ. Κωβαίος δεν απάντησε καθόλου.

Τονίζουμε ότι, στόχος της διεξαγωγής δημόσιας συζήτησης ήταν και παραμένει μία ζωντανή εποικοδομητική και πολιτισμένη πολιτική αντιπαράθεση μέσω προγραμμάτων, επιχειρημάτων και τοποθετήσεων των τριών υποψηφίων δημάρχων.

Προς ενημέρωση και του κοινού, σας γνωστοποιούμε ότι η πρόσκλησή μας προέβλεπε την διεξαγωγή της κοινής δημόσιας συζήτησης για την Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2023 και ώρα 16:00, με ζωντανή μετάδοση μέσω YouTube (με τέσσερις κάμερες και σκηνοθετική επεξεργασία) και τις εξής θεματικές ενότητες:
1. Καθημερινότητα – Ποιότητα Ζωής.
2. Υποδομές – Ανάπτυξη.
3. Υγεία – Παιδεία – Περιβάλλον.
4. Αθλητισμός – Πολιτισμός.

Στο διαδικαστικό, σε κάθε θεματική ενότητα αρχικά προβλεπόταν μία κοινή δημοσιογραφική ερώτηση προς τους τρεις υποψήφιους δημάρχους, οι οποίοι ακολούθως θα είχαν την ευχέρεια ερώτησης στους άλλους συνυποψήφιους. Με τον τρόπο αυτό, η δημόσια συζήτηση δεν θα ήταν «προκάτ» και οι τηλεθεατές – ψηφοφόροι θα είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τους ίδιους τους υποψήφιους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Εν κατακλείδι και χωρίς περαιτέρω αναλύσεις, δίνουμε την ευκαιρία στους δύο επικεφαλής, κ.κ. Κωβαίο και Μπιζά, να ξανασκεφτούν την πρόσκλησή μας (η οποία άλλωστε αφορά μέρος της ενημέρωσης των πολιτών – ψηφοφόρων) και εφόσον επιθυμούν να μας απαντήσουν ουσιαστικά εντός του επόμενου διημέρου.

Απάντηση του Κ. Ροκονίδα στην «ΦτΠ»

«Κύριε Ραγκούση, σχετικά με την διοργάνωση από μέρους της εφημερίδας σας δημόσιας διαβούλευσης (debate) μεταξύ των υποψηφίων σε αυτές τις δημοτικές εκλογές, σας ενημερώνουμε ότι αποδεχόμαστε την πρότασή σας».

Απάντηση του Κ. Μπιζά στην «ΦτΠ»

«κ. Ραγκούση, σχετικά με το έγγραφο σας με ημερομηνία 15.09.23, σας ενημερώνω ότι θεωρώ αν κάποιος συνδυασμός επιθυμεί την πραγματοποίηση debate, να πάρει την πρωτοβουλία ο επικεφαλής του να καλέσει τις άλλες δύο παρατάξεις προκειμένου να συμφωνηθεί η διοργάνωσή του και οι σχετικοί όροι. Είναι προφανές ότι στο σχετικό debate θα πρέπει να συμμετάσχουν όλα τα ΜΜΕ του νησιού μας».

Απάντηση της «ΦτΠ» στον Κ. Μπιζά

«Κύριε Μπιζά με έκπληξη διαβάζω την απάντησή σας, διότι δεν έχει καμία σχέση με την πρόσκληση – πρόταση που σας έχουμε αποστείλει από τις 15/9 και η οποία είχε διορία απάντησης έως τις 19/9.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, η σχετική πρόσκληση – πρόταση για την διεξαγωγή δημόσιας συζήτησης (Debate) αφορά αποκλειστικά δουλειά της εφημερίδας μας, σε συνέχεια από μία σειρά θεματικών συζητήσεων που παρουσιάσαμε το προηγούμενο χρονικό διάστημα στην έντυπη έκδοση.
Εμείς αναλαμβάνουμε το κόστος και την παραγωγή και κανείς δεν μπορεί να μας επιβάλλει με ποιον τρόπο θα κάνουμε τη δουλειά μας. Παράλληλα, δεν είναι στην δικαιοδοσία μας, ούτε πρόκειται να υποδείξουμε εμείς σε κανέναν επικεφαλής ή υποψήφιο πως θα κινηθεί ή ποια πρωτοβουλία θα αναλάβει.
Εξάλλου, κ. Μπιζά, είστε κι εσείς επικεφαλής συνδυασμού και μπορείτε κάλλιστα να αναλάβετε την πρόταση – διοργάνωση – διεξαγωγή – κόστος (εφόσον σας ενδιαφέρει η ενημέρωση των πολιτών), ακόμα και χωρίς εμάς
».