Με ανακοίνωσή του, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πάρου, ενημερώνει τους παραγωγούς σχετικά με τον Περονόσπορο και το Ωίδιο, που είναι ομάδες παθογόνων μυκήτων που προκαλούν ασθένειες στα φυτά και στα αμπέλια.

Περονόσπορος:

Δειγματοληπτικές επισκέψεις σε αμπέλια την προηγούμενη εβδομάδα δεν έδειξαν συμπτώματα. Προφανώς τα επίπεδα υγρασίας λόγω βροχών περιορίστηκαν από τους βόρειους ανέμους. Ο παραγωγός πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση κυρίως για τα συμπτώματα στα άνθη / ταξιανθίες. Συστήνεται επέμβαση με διάλυμα Χαλκού (ψεκαστό) αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ανθοφορίας.
Πολύ σημαντικό το βλαστολόγημα, ώστε να αερίζεται καλύτερα το φυτό και να αποδίδουν καλύτερα οι επεμβάσεις.

Ωίδιο:

Το αμπέλι εισέρχεται στο πιο κρίσιμο και ευαίσθητο βλαστικό στάδιο σε ότι αφορά το Ωίδιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη παρατηρήθηκαν τα πρώτα συμπτώματα στα φύλλα. Συστήνεται η επέμβαση με θειάφι σκόνη επίπασης (3-5 Kg/στρέμμα) στο στάδιο της ανθοφορίας. Για να αποδόσει το θειάφι σκόνη πρέπει να έχει ηλιοφάνεια και ημερήσιες θερμοκρασίες άνω των 25 βαθμών Κελσίου. Καλό είναι στα αμπέλια χαμηλού υψομέτρου να πραγματοποιηθεί 1-3 Ιουνίου και στα ορεινά αμπέλια 9-11 Ιουνίου.
Πολύ σημαντικό το βλαστολόγημα, ώστε να αερίζεται καλύτερα το φυτό και να αποδίδουν καλύτερα οι επεμβάσεις.