Για μια ακόμη χρονιά πλησιάζει ο Δεκαπενταύγουστος και η μεγάλη Θεομητορική εορτή της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου κατά την οποία πανηγυρίζει η Παναγία Εκατονταπυλιανή της Πάρου. Ο αρχαίος αυτός ναός, τον οποίο ανήγειραν αρχικά οι Άγιοι Αυτοκράτορες Κωνσταντίνος και Ελένη -τον 4ο αιώνα- και ανακαίνισε εκ βάθρων -δύο αιώνες αργότερα- ο άλλος μεγάλος βυζαντινός αυτοκράτωρ, ο Ιουστινιανός.

Το πρόγραμμα των Ιερών Ακολουθιών στον Ι.Ν. Παναγίας Εκατονταπυλιανής

ΚΥΡΙΑΚΗ 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Ώρα 07.00: Όρθρος και Θεία Λειτουργία.
Ώρα 19.30: Εσπερινός. Η Ακολουθία του Μεγάλου Παρακλητικού Κανόνος.

ΔΕΥΤΕΡΑ 14 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Ώρα 07.00: Όρθρος και Θεία Λειτουργία.
Ώρα 20.00: Μέγας Εόρτιος Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, μετά Αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος. Κατά την Ακολουθία της Λιτής θα πραγματοποιηθεί η περιφορά της Ιεράς Εικόνος της Κοιμήσεως και του Επιταφίου της Παναγίας στον περίβολο του Ιερού Ναού, όπου και θα τελεσθεί η Ακολουθία της Αρτοκλασίας.
Ώρα 22.30: Έναρξη Ιεράς Αγρυπνίας που θα περιλαμβάνει Μικρό Απόδειπνο, Όρθρο (με τα Εγκώμια της Υπεραγίας Θεοτόκου) και Θεία Λειτουργία.

ΤΡΙΤΗ 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Ώρα 07.00: Έναρξη Όρθρου.
Ώρα 08.30: Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μετά Θείου Κηρύγματος.
Ώρα 10.30: Λιτάνευση της Ιεράς και Θαυματουργού Εικόνας της Παναγίας Εκατονταπυλιανής.
Ώρα 10.45: Δέηση στην εξέδρα του Λιμανιού και ολοκλήρωση της Λιτανείας στα Προπύλαια του Ιερού Προσκυνήματος, όπου και θα ψαλεί η ακροτελεύτια Δέηση.
Ώρα 20.00: Μεθεόρτιος Αρχιερατικός Εσπερινός μετά Αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος. Εν συνεχεία θα ψαλεί η Ακολουθία της Μεγάλης Παρακλήσεως.