Μηνυτήρια αναφορά προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Σύρου -με κοινοποίηση στο Επαρχείο Πάρου, το Αστυνομικό Τμήμα Πάρου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου- κατέθεσε ο δήμαρχος Πάρου, Μάρκος Κωβαίος, για τα προβλήματα που δημιουργούνται με ομάδες ατόμων που κινούνται στο όριο της έννομης τάξης, ζητώντας παράλληλα την άμεση επέμβαση για την εξακρίβωση ενδεχόμενων παραβάσεων.

Αναλυτικά η μηνυτήρια αναφορά του δήμου Πάρου αναφέρει:

«Δεν είναι η πρώτη φορά που δημότες της Πάρου απευθύνονται στην Εισαγγελία Σύρου ζητώντας επέμβαση προς ταχεία επίλυση του εποχικού ζητήματος που προκαλεί μετακινούμενη κοινότητα προσώπων που αναστατώνει το νησί από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο εμφανίστηκε έντονα από το 2019 και πέρασε φέτος τα όρια ανοχής.
Πρόκειται για πρόσωπα που κινούνται στο όριο της έννομης τάξης, με βάση συνήθως ένα ανοικτό ή κλειστό φορτηγό όχημα και βιωματική εμπειρία στην εύρεση και εκμετάλλευση ανοχύρωτων περιοχών ως προς την ελεύθερη διαβίωση και την εισπρακτική δραστηριότητα.
Ο Δήμος Πάρου μισθώνει αγροτεμάχιο πολύ κοντά στο κέντρο της Παροικίας προκειμένου να το διαθέτει προς ελεύθερη στάθμευση οχημάτων, δίνοντας μερική λύση στο οξύτατο πρόβλημα στάθμευσης που αντιμετωπίζει το νησί και ιδίως η Παροικία από Μάρτιο έως Νοέμβριο.
Ο στόχος αυτός ακυρώνεται από ομάδες που καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος του αγροτεμαχίου και κατασκηνώνουν δίπλα στα οχήματά των. Ο χώρος κατασκήνωσης εμφανίζει εικόνα ανασφάλειας και ακαθαρσίας που εύλογα διώχνει όποιον τρίτο αναζητά χώρο στάθμευσης. Το γειτονικό Κοιμητήριο Παροικίας χρησιμοποιείται ως λουτρό (όπως φαίνεται σε φωτογραφία που αναρτήθηκε πέρυσι σε μέσο δικτύωσης) ενώ για αποχετευτικές ανάγκες χρησιμοποιείται ο όμορος δημόσιος χώρος του Κτηνιατρείου Παροικίας (όπως δείχνει η τρύπα στην πέτρινη περίφραξή του) ή ο γειτονικός χείμαρρος “Φλόγα”.
Οι κατασκηνωτές υδρεύονται από γειτονικό μηχάνημα – κερματοδέκτη αντίστροφης όσμωσης της ΔΕΥΑΠ, για το οποίο καταγγέλλεται ότι λειτουργεί και αποσυνδέεται κατά βούληση και δεν είναι πια στην ελεύθερη χρήση των δημοτών.
Ορισμένα μέλη των ομάδων αυτών απασχολούνται σε μικρεμπόριο ή καλύπτουν κάποια από τα μεγάλα κενά των εποχιακών επιχειρήσεων, αλλά τα νεαρά μέλη (παιδιά έως προεφηβικής ηλικίας) περιφέρονται στην πόλη χωρίς φανερό σκοπό, επαιτώντας φορτικά από τους τουρίστες.
Κάποιες από τις συνεχείς διαμαρτυρίες των δημοτών όπως και αστυνομικοί τροχαίοι έλεγχοι αντιμετωπίστηκαν με τηλεφωνικές απειλές από νομικούς συμβούλους ως φαινόμενα “ρατσισμού”.
Ενόψει αυτών, ζητείται η άμεση επέμβασή σας προς εξακρίβωση ενδεχόμενων παραβάσεων αυθαίρετης κατάληψης, παράνομης κατασκήνωσης, φθοράς, ρύπανσης δημόσιων χώρων, απειλής δημόσιας υγείας και κάθε αδικήματος που τυχόν ήθελε προκύψει».