Πρόσφατα τελείωσε η διαβούλευση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων» και ήδη βρίσκεται προς ψήφιση στο κοινοβούλιο.

Τι θέλει να πει ο ποιητής;
Απλούστατα ότι μετά την ενέργεια θα ιδιωτικοποιηθούν τα σκουπίδια και το νερό.
Ρυθμιστική αρχή υδάτων δημιουργείς εκεί όπου υπάρχει ανταγωνισμός. Στο νερό δεν χρειάζεται γιατί το διαχειρίζονται δημόσιες και δημοτικές επιχειρήσεις. Όμως «τα λεφτά είναι πολλά Άρη» που έλεγε ο αείμνηστος Καλογήρου!

Είναι κρίμα σύμφωνα με την «δεξιά» αντίληψη να τα διαχειρίζεται ο δημόσιος τομέας και να μην περάσουν στα χέρια των ιδιωτών. Η αρχή έγινε με τον ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, δηλαδή τον προθάλαμο της ιδιωτικοποίησης των αποβλήτων και συνεχίζεται με την ρυθμιστική αρχή αποβλήτων και υδάτων που είναι στα σκαριά.

Τα μεγάλα ποσά που πληρώνουν οι πολίτες στην ενέργεια καθώς και το τετραπλάσιο ποσό που πληρώνουν ήδη οι δημότες στα απόβλητα, που θα γίνει δεκαπλάσιο σε λίγο, δεν τους ενδιαφέρει. Θα κάνουν το ίδιο με το νερό. Θα πούμε το νερό… νεράκι, κατά το κοινώς λεγόμενο.

Ζητάμε την απόσυρση του νομοσχεδίου και την ενίσχυση των ΔΕΥΑ με προσωπικό καθώς και την μείωση στο 6% ΦΠΑ των τιμολογίων ενέργειας καθώς και την ένταξη των στα τιμολόγια των μεγάλων καταναλωτών. Επίσης κρατική χρηματοδότηση των μεγάλων έργων.

Εμείς είμαστε δίπλα στους εργαζομένους στον αγώνα τους και στηρίζουμε το δημόσιο και κοινωφελή χαρακτήρα των ΔΕΥΑ. Στην ουσία το συμφέρον των Πολιτών.
Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.

Αθανάσιος Μαρινόπουλος – Μέλος Δ.Σ. Δ.Ε.Υ.Α. Πάρου