Η ανάληψη των καθηκόντων της νέας ηγεσίας στο υπουργείο Υγείας θα γίνει στη… καρδιά του καλοκαιριού, που αποτελεί παραδοσιακά μία απαιτητική περίοδο κυρίως για τα νησιά. Η προσέλευση τουριστών σε προορισμούς με ελλιπές δίκτυο παροχής υπηρεσιών περίθαλψης δημιουργεί μία σύνθετη εξίσωση, που κατά το -πρόσφατο αλλά και πιο μακρινό- παρελθόν έχει κοστίσει δυστυχώς ανθρώπινες ζωές. Παράλληλα όμως κατά την ίδια περίοδο διενεργείται ένα σημαντικό «crash test» που εστιάζει στην ανταπόκριση γιατρών και νοσηλευτών να καλύψουν τα κενά σε νοσηλευτικά ιδρύματα της περιφέρειας για καθορισμένο χρονικό διάστημα και με καθορισμένη αμοιβή.

Στο μεταξύ, η δομημένη ατζέντα των δρομολογούμενων αλλαγών, αλλά και των μεταρρυθμίσεων που έχουν μείνει στη μέση, φαίνεται να μην επιτρέπει καθυστερήσεις. Ενδεικτικά αναφέρεται ο θεσμός του προσωπικού γιατρού αλλά και τα προγράμματα δωρεάν προσυμπτωματικού ελέγχου, που την περασμένη τετραετία αποτέλεσαν σημαντικά κεφάλαια χωρίς όμως να ολοκληρωθούν.

Σημαντικές καθυστερήσεις διαπιστώθηκαν και στην κτιριακή αναβάθμιση 80 νοσοκομείων και 156 Κέντρων Υγείας, παρότι τα σχετικά έργα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως το 2025, στο πλαίσιο μιας γενικότερης προσπάθειας εκσυγχρονισμού των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας σε πρωτοβάθμιο επίπεδο αλλά και στο πεδίο της επείγουσας ιατρικής με την αναδιάρθρωση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ).

Ζητούμενο όμως παραμένει και η εξάλειψη των ανισοτήτων στον χάρτη της επικράτειας, δεδομένου ότι στην περιφέρεια και στη νησιωτική χώρα καταγράφονται σημαντικά κενά σε ειδικότητες «πρώτης γραμμής» αλλά και σε διασώστες του ΕΚΑΒ, με αποτέλεσμα να καταγράφονται ακτινωτά μαύρες τρύπες στο σύστημα.

Υπό το παραπάνω, δε, δεδομένο προαπαιτούμενο για την επόμενη ημέρα είναι η ανασύνταξη των δυνάμεων για την αναμόρφωση του ΕΣΥ, με πυξίδα τον «Χάρτη Υγείας» που επίσης δεν έχει ολοκληρωθεί. Έτσι, αφενός το στοίχημα της επόμενης τετραετίας θα είναι η χώρα να αναδιαμορφώσει το μοντέλο που σήμερα είναι αμιγώς νοσοκομειοκεντρικό, επενδύοντας στην πρόληψη, και αφετέρου να διαμορφώσει ένα ενισχυμένο (σε έμψυχα και άψυχα μέσα) δίκτυο υπηρεσιών περίθαλψης με βάση τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού.

Υπενθυμίζεται, δε, πως η νέα ηγεσία θα πρέπει να χειριστεί παράλληλα και θέματα της καθημερινότητας, που θα ενταθούν (όπως όλα δείχνουν) από το ερχόμενο φθινόπωρο όπως είναι οι αναμονές στα χειρουργεία και στις εφημερίες των νοσοκομείων, καθώς επίσης και οι ελλείψεις φαρμάκων, που δυναμίτισαν τον περασμένο χειμώνα την επικαιρότητα.

bluestarferries

goldenstarferries