Μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες, ο Καρλ Μαρξ, σε μία περίφημη πρόβλεψη του δήλωσε ότι «οι καπιταλιστές είναι ικανοί να πουλήσουν στους προλετάριους ακόμα και το σκοινί, με το οποίο θα τους κρεμάσουν»! Και δεν μπορούμε να πούμε ότι έπεσε και πολύ έξω. Άλλωστε και ο θυμόσοφος λαός μας, το διατυμπανίζει «το μεγάλο ψάρι, τρώει το μικρό και τα πρόβατα, ο λύκος».

Αυτό είναι μία πραγματικότητα εκτός και αν πιστεύει κανείς στη θεωρία ότι τα ψάρια, τα πρόβατα όπως και ο λαός, ευημερούν μέσα από την ικανοποίηση των «δυνατών», της θάλασσας, της στεριάς και της παγκόσμιας ελίτ! Μία παγκόσμια ελίτ που στις τελευταίες κρίσεις, της πανδημίας, των πολέμων και ταραχών, αδιαφόρησε δείχνοντας αλαζονεία, αδιαφορία, διαφθορά και κερδοσκοπικές τάσεις. Απαλλαγμένη από τύψεις και κάθε είδους ηθικής, «φτωχοποιεί» καθημερινά μεγάλη μάζα των πολιτών, προσβάλλοντας βάναυσα κάθε έννοια της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας.

Οι κίνδυνοι για την παγκόσμια ελίτ καθημερινά μεγαλώνουν και πρέπει να το προσέξει! Οι τελευταίες εξελίξεις στην Ευρώπη, μετά τα τελευταία εκλογικά αποτελέσματα, δείχνουν τη βαθιά κοινωνική δυσαρέσκεια των πολιτών ενώ παράλληλα  προδιαγράφει σοβαρά προβλήματα επιβίωσης στο υπάρχον σύστημα, που ίδιες οι ελίτ έχουν επιλέξει. Και οι κίνδυνοι δεν τελειώνουν εδώ, διαμορφώνουν νέες πολιτικές εξελίξεις στις κοινοβουλευτικές δημοκρατίες. Κάθε μέρα, οι απρόβλεπτες εξελίξεις, στην υγεία, στην οικονομία, στα γεωπολιτικά, ρίχνουν λάδι στη φωτιά του αναθεωρητισμού των πάντων. Και για ολόκληρο τον κόσμο και περισσότερο για τα κρίσιμα θέματα της χώρας μας.

Το γνωστό σε όλους μας, οικονομικό πρόγραμμα αυτορρύθμισης και αυτοελέγχου της αγοράς, έχει αποτύχει με παταγώδη τρόπο και τη θέση του πήρε ένα πρόγραμμα κρατικών επιδοτήσεων, που το ύψος κάθε επιδότησης είναι άμεσα συνδεδεμένο,  με τα εκάστοτε δημοσκοπικά ποσοστά των εχόντων την εξουσία. Ένα νέο σύστημα «ήπιας» διαφθοράς, απευθείας αναθέσεων και ανεξέλεγκτης εμπορικής εκμετάλλευσης προϊόντων και υπηρεσιών, σε βάρος των πολιτών, πήρε τη θέση. Παράλληλα δημιουργήθηκαν παρατραπεζικά μαγαζάκια ονομαζόμενα «Φανς» που εκμεταλλεύονται την ατομική περιουσία των πολιτών, καταχρηστικά.

Με απλά λόγια χιλιάδες πολίτες «ξεσπιτώνονται» και εισέρχονται πάραυτα, στα ποσοστά της διαβίωσης των πολιτών κάτω από τα όρια της φτώχειας. Οι λεγόμενοι «νταβατζήδες» με τους οποίους δεν συγκρούστηκε ποτέ, πρώην πρωθυπουργός, ζουν και βασιλεύουν και χειραγωγούν την πολιτική και μέσα από αυτήν την οικονομική ζωή του τόπου, επιβεβαιώνοντας το δόγμα του Μποδοσάκη «το κεφάλαιο είναι πάντα με τον γκουβέρνο».

Όμως, μακάρι να ήταν μόνον οι λίγοι μεγάλοι «νταβατζήδες». Καθημερινά αποκαλύπτονται και οι μικροί μαθητές τους, γνωστοί σε όλους, τα ονομαζόμενα «λαμόγια», που ζήλεψαν τη δόξα και τους ακολουθούν κατά πόδας. Ακόμη είναι δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες και οι «κηδεμόνες» του Κράτους, με τις απευθείας αναθέσεις και με τα ατομικά «Φανς»!

Τα πρόβατα δεν μπορούν να φάνε τους λύκους, ούτε η αθερίνα τον καρχαρία. Η κοινωνία όμως αν ωριμάσει θα στείλει στον «αγύριστο» ή σε κάποια φυλακή, μέσω της κάλπης, όλους όσοι αισχροκερδούν σε βάρος της. Είπαμε, αν ωριμάσει!

Θανάσης Παπαμιχαήλ – Επικοινωνιολόγος

bluestarferries

goldenstarferries