Με ανακοίνωσή του, το Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΥΑ Πάρου, καταδικάζει το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που θέλει την συγχώνευση των ΔΕΥΑ σε μία ανά Περιφέρεια και ζητά τόσο από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΠ, όσο και από το Δημοτικό Συμβούλιο Πάρου άμεσα να καταδικάσουν με αποφάσεις τους την αφαίρεση αρμοδιοτήτων από την τοπική αυτοδιοίκηση και την διάλυση της ΔΕΥΑ Πάρου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

«Μετά το πρώτο βήμα, που έγινε από την κυβέρνηση πριν από τις βουλευτικές εκλογές, με την ένταξη του νερού στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, τώρα επιχειρείται το δεύτερο, που είναι η συγχώνευση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης σε μια Δ.Ε.Υ.Α. ανά Περιφέρεια, με στόχο την πλήρη εμπορευματοποίηση του νερού. Το νέο δρομολογούμενο σχήμα δεν είναι λειτουργικό και εμφανίζει πολύ σοβαρά νομικά προβλήματα, σαφέστατα δεν είναι υπέρ των τοπικών κοινωνιών και δε συνιστά μεταρρύθμιση αλλά απορρύθμιση.
Εμείς οι εργαζόμενοι στις Δ.Ε.Υ.Α. καταγγέλλουμε τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για εμπλοκή ιδιωτών και την ανάθεση έργων ΣΔΙΤ στην ύδρευση και την αποχέτευση, όπου μοιραία ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για ιδιωτικοποιήσεις που θα φέρουν στην πράξη ακρίβεια στο κόστος του νερού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους καταναλωτές.
Αν η Δ.Ε.Υ.Α. Πάρου συγχωνευθεί στη θηριώδη Μείζονα ΔΕΥΑ περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και λειτουργήσει ως παράρτημα της, οι συνέπειες θα είναι ολέθριες για την οικονομία και το περιβάλλον του νησιού μας καθώς και στην Δημόσια υγεία. Άμεσα οι αυξήσεις στο λογαριασμό του νερού θα φτάσουν το πενταπλάσιο. Φτάνει να θυμηθούμε τους λογαριασμούς ρεύματος, τα καύσιμα, το αέριο, την ενέργεια και τα δημοτικά απορρίμματα πως έφτασαν να είναι δυσβάσταχτα για όλους μας.
Σύντομα η αποψίλωση των Υπηρεσιών της Δ.Ε.Υ.Α.Π. θα αποφέρει δυσλειτουργία στα δίκτυα με αδιανόητες συνέπειες για το νησί μας. Η μη έγκαιρη αντιμετώπιση βλαβών στα δίκτυα ύδρευσης αποχέτευσης και στις εγκαταστάσεις της Δ.Ε.Υ.Α.Π. (Αφαλατώσεις, Βιολογικοί Καθαρισμοί, Αντλιοστάσια, κλπ) είναι δυνατόν να τινάξει την οικονομία του νησιού στον αέρα όταν αυτή εξαρτάται από το τουριστικό προϊόν. Η προστασία των υδάτινων πόρων, του περιβάλλοντος και των θαλασσών μας αυτή τη στιγμή διαφυλάσσονται σαν κόρη οφθαλμού από τη Δ.Ε.Υ.Α. ΠΑΡΟΥ. Μετά την υλοποίησης των σχεδιασμών τις κυβέρνησης οι πόροι του νησιού μας και η προστασία τους θα ανήκουν στην θηριώδη απρόσωπη και μη λειτουργική  ΜΕΙΖΟΝΑ ΔΕΥΑ Νοτίου Αιγαίου με έδρα πιθανότατα τη Ρόδο.
Καταλογίζουμε βαριές ευθύνες στην κυβέρνηση για έλλειψη πολιτικού διαλόγου σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι διαλύουν και απορυθμίζουν ότι δημόσιο λειτουργεί για  να φέρουν την Ιδιωτικοποίηση και στα νερά στη χώρα μας.
Ενόψει αυτών των δυσμενών εξελίξεων σας καλούμε όλους δίπλα μας σε αγώνα για να παραμείνει το ΝΕΡΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΓΑΘΟ.
Ζητάμε από το Διοικητικό Συμβούλιο Δ.Ε.Υ.Α.Π. και από το Δημοτικό Συμβούλιο Πάρου άμεσα να καταδικάσουν με αποφάσεις τους την αφαίρεση αρμοδιοτήτων από την τοπική αυτοδιοίκηση και την διάλυση της Δ.Ε.Υ.Α. ΠΑΡΟΥ. Να σταματήσουν τη γιγάντωση των επιχειρήσεων που έχει ως τελικό στόχο την παράδοση και εκτέλεση έργων από τις μεγάλες (γνωστές) εταιρείες. Να σταματήσουν την σταδιακή και στο τέλος ολοκληρωτική παράδοση του κοινωνικού αγαθού σε ιδιώτες.
Καλούμε όλες τις Αρχές, τα κόμματα, τις δημοτικές παρατάξεις, τους τοπικούς φορείς, τα κινήματα, να πάρουν θέση στην σταδιακή ιδιωτικοποίηση του νερού που ξεκίνησε με τη θεσμοθέτηση της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων και ολοκληρώνεται με το νέο νομοσχέδιο και να αντιδράσουν δυναμικά.
Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο που χαρίζει τα νερά στους ιδιωτικούς ομίλους.
Η ύδρευση και η αποχέτευση να παραμείνει στον έλεγχο του Δήμου Πάρου με ισχυρή Δ.Ε.Υ.Α. ΠΑΡΟΥ
».

bluestarferries

goldenstarferries