Η αντίστροφη μέτρηση για το Τριώδιο και τις φετινές Απόκριες έχει αρχίσει, με την Αντίπαρο να βρίσκεται ήδη στο επίκεντρο βάσει όλων όσων έχει προγραμματίσει, με αποκορύφωμα την καρναβαλική παρέλαση της Καθαράς Δευτέρας, αλλά και την Παροικιά να στοχεύει στην αναβίωση παραδοσιακών εθίμων και διαφόρων δράσεων το τελευταίο τριήμερο, δίνοντας χρώμα και τόνο στην πρωτεύουσα του νησιού.

Οργανωμένο το «Αντιπαριώτικο Καρναβάλι»

Ο δήμος Αντιπάρου με την ομάδα πολιτιστικών εκδηλώσεων και την ενεργή συμμετοχή όλων των συλλόγων του νησιού (Γονέων και Κηδεμόνων Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου και Λ.Τ, Γυναικών, Πλοηγός, Aντίπαρος «Εν Πλω», Ναυτικός Όμιλος και Εθελοντών Διασωστών) έχουν προγραμματίσει για τις Απόκριες μια σειρά εκδηλώσεων αναβίωσης λαογραφικών εθίμων, παραδοσιακών παιχνιδιών, γιορτές και δρώμενα για μικρούς και μεγάλους.
Στο πλαίσιο της ενημέρωσης και των προετοιμασιών, την Τρίτη (20/2) πραγματοποιήθηκε συνάντηση της ομάδας πολιτιστικών εκδηλώσεων με τον δήμαρχο Αντιπάρου, Τάσο Φαρούπο και τους εκπροσώπους των φορέων και συλλόγων, όπου συζητήθηκε το τελικό στάδιο των δραστηριοτήτων και διαδικαστικές λεπτομέρειες.
Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν με το άνοιγμα του Τριωδίου την Κυριακή (25/2) και θα ολοκληρωθούν με αποκορύφωμα την παρέλαση της Καθαράς Δευτέρας (18/3), με το πρόγραμμα να έχει ως εξής:
– Την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου, στις 6.00 το απόγευμα ο «Ντελάλης» και η συνοδεία του θα σημάνουν την έναρξη των φετινών αποκριάτικων εκδηλώσεων, ενώ θ’ ακολουθήσουν αποκριάτικες βεγγέρες.
– Την Τσικνοπέμπτη 7 Μαρτίου, στις 12.00 το μεσημέρι θα γίνει τσίκνισμα για τα παιδιά στο σχολείο, ενώ στις 7.00 το απόγευμα στην πλατεία θ’ ακολουθήσει το τσίκνισμα των συλλόγων.
– Το Σάββατο 9 Μαρτίου, στις 5.00 το απόγευμα θα παρουσιαστεί η παιδική παράσταση «Δροσουλίτες» από το Κουκλοθέατρο Κρήτης.
– Την Κυριακή της Τυρινής 10 Μαρτίου, στις 6.30 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί λαμπαδηδρομία από το λιμάνι μέχρι την πλατεία, όπου θα διεξαχθούν διάφορα δρώμενα (Αγέρανος χορός, γαϊτανάκι, επίδειξη και παραγωγή ζυμαρικών ραβιόλι).
– Την Παρασκευή 15 Μαρτίου, στις 5.00 το απόγευμα θα υπάρχει αποκριάτικο πάρτι για παιδιά, με μουσική και εκπλήξεις.
– Την Κυριακή της Αποκριάς 17 Μαρτίου, στις 10.00 το πρωί θα γίνει ποδηλατάδα και έπειτα θα υπάρχει εργαστήρι για κατασκευή χαρταετών και μασκών.
– Την Καθαρά Δευτέρα 18 Μαρτίου, στις 5.00 το απόγευμα θα λάβει χώρα η παρέλαση του καρνάβαλου και των ομάδων – συλλόγων, ενώ οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με πανηγυρική τελετή λήξης.
Σημειώνεται ότι, εκτός των παραπάνω κοινών προγραμματισμένων εκδηλώσεων, στη διάρκεια της αποκριάτικης περιόδου θα υπάρχουν και άλλες επιμέρους δράσεις των τοπικών συλλόγων της Αντιπάρου.

Μ. Κριτσαντωνή: «Το Αντιπαριώτικο Καρναβάλι να γίνει θεσμός»

Μιλώντας στη «Φωνή της Πάρου», με αφορμή της αποκριάτικες εκδηλώσεις, η εντεταλμένη σύμβουλος Πολιτισμού του δήμου Αντιπάρου, Μάγδα Κριτσαντώνη, τόνισε τη σημασία της διατήρησης των εθίμων και της δράσης όλων των συλλόγων, αναφέροντας τα εξής: «Το καρναβάλι παραδοσιακά βρίσκεται στη καρδιά μας λόγω της δημιουργικής, αυθόρμητης και μαζικής συμμετοχής που το χαρακτηρίζει και είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ταυτότητα της Αντιπάρου. Φέτος το πρώτο οργανωμένο Αντιπαριώτικο Καρναβάλι κινείται στο κλίμα και το ρυθμό της Αποκριάς με πρωταγωνιστές τα παιδιά. Τον τελευταίο μήνα έχουμε δουλέψει αρκετά και διαρκώς προσπαθούμε να εμπλουτίσουμε τις προγραμματισμένες δράσεις, τις οποίες έχουμε προσδιορίσει με γνώμονα τη διατήρηση των εθίμων, με σατιρικό τρόπο. Είναι πολύ σημαντικό ότι στη φετινή προσπάθεια -εκτός του δήμου- συμμετέχουν όλοι οι σύλλογοι της Αντιπάρου με ενεργό και εποικοδομητικό ρόλο, αλλά και πολλές ιδέες. Με συστατικά την αγάπη για την Αντίπαρο, την καλή διάθεση, αλλά και τη σωστή μεθοδολογία, σκοπός είναι να “ζωντανέψει” το νησί και όλοι όσοι λάβουν μέρος στις εκδηλώσεις μας, μικροί και μεγάλοι, να περάσουν όμορφα και να δημιουργήσουν αξέχαστες αναμνήσεις. Προσκαλούμε όλο τον κόσμο να συμμετέχει στις εκδηλώσεις και ευελπιστούμε η φετινή χρονιά να αποτελέσει μία καλή αρχή ώστε το Αντιπαριώτικο Καρναβάλι να γίνει θεσμός».

Τριήμερο αποκριάτικων εκδηλώσεων στην Παροικιά

Αναγνωρίζοντας τη σημασία της διατήρησης των εθίμων και επιθυμώντας την αναβίωσή τους και τη συνέχισή τους μέσα από τις επόμενες γενιές, η Κοινότητα Παροικιάς -με τη στήριξη του δήμου Πάρου- πήρε την πρωτοβουλία να διοργανώσει το τελευταίο τριήμερο της Αποκριάς (16-18 Μαρτίου) διάφορες εορταστικές δράσεις.
Για τον λόγο αυτό, την Δευτέρα (19/2) τα μέλη της Κοινότητας Παροικιάς συγκάλεσαν σύσκεψη, με τη συμμετοχή όσων συλλόγων και φορέων ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, ώστε να τεθεί επί τάπητος ο προγραμματισμός. Σε καλό κλίμα συμφωνήθηκε την πρώτη μέρα (16/3) να υπάρχει εργαστήρι κατασκευής μασκών και χαρταετών και ακολούθως να γίνει εντός του παραδοσιακού οικισμού ένα πάρτι για παιδιά. Την Κυριακή της Αποκριάς (17/3) σκοπός είναι να διεξαχθεί καρναβαλική παρέλαση στην παραλιακή οδό, με τερματισμό στην πλατεία «Μαντώ Μαυρογένους», όπου θα στηθεί πανηγύρι με φαγητό, ποτό και ζωντανή μουσική. Τέλος, για την Καθαρά Δευτέρα (18/3) προγραμματίζεται εορτασμός στον Άγιο Φωκά, με τα παραδοσιακά Κούλουμα και το πέταγμα των χαρταετών.
Σημειώνεται ότι, για όλες τις δράσεις – εκδηλώσεις θα υπάρχει ενημέρωση από την Κοινότητα Παροικιάς, μόλις ολοκληρωθεί το τελικό πρόγραμμα. «Φτάνει η εποχή που μικροί και μεγάλοι μπορούν να ξαναφορέσουν τις πολύχρωμες μάσκες τους, τα χρωματιστά κουστούμια τους και να χορέψουν, να εκτονωθούν και να γιορτάσουν ξέφρενα σ’ ένα αποκριάτικο κλίμα. Γέλια, μουσική, παιχνίδια για μικρά παιδιά και για μεγάλους, εργαστήριο χαρταετών, θα αναβιώσουν στο οικισμό της Παροικιάς. Με ευχάριστη διάθεση και δημιουργικότητα, ο δήμος Πάρου και η Κοινότητα Παροικιάς, σας προσκαλούμε και σας περιμένουμε όλους το τριήμερο 16-17-18 Μαρτίου, άλλοι να θυμηθούμε και άλλοι να γνωρίσουμε, το παιχνίδι στις γειτονιές και τα σοκάκια. Κίνητρο μας η παράδοση και ο πολιτισμός, που δεν αρκούνται μόνο στη συντήρηση των άψυχων στοιχείων αλλά και στα έμψυχα, εμάς τους ανθρώπους, προκειμένου να “παραδώσουμε” δημιουργικά τα αγαθά του παρελθόντος, συνταιριάζοντάς τα με τα νέα. Ας είμαστε όλοι εκεί!», αναφέρουν στη «Φωνή της Πάρου» ο πρόεδρος και τα μέλη της Κοινότητας Παροικιάς.