Στη νέα αύξηση των τιμών στα καύσιμα και ιδιαίτερα της αμόλυβδης βενζίνης, αναφέρεται με παρέμβαση του ο υπoψήφιος βουλευτής Κυκλάδων και αναπλ. Τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Πολυχρονάκος:

«Την ακριβότερη βενζίνη πληρώνουν οι κάτοικοι των Κυκλάδων, καθώς η τιμή της αμόλυβδης έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα 2 ευρώ το λίτρο και κατά μέσο όρο κυμαίνεται στα 2,150 ευρώ το λίτρο.
Αυτό που πρέπει να αντιληφθούν όλοι είναι ότι οι τιμές αυτές δεν έχουν επιπτώσεις μόνο στην καθημερινή ζωή των πολιτών, αλλά και στην οικονομική και κοινωνική ζωή των νησιών μας. Το Νότιο Αιγαίο μάλιστα, κατατάσσεται στις ευρωπαϊκές περιφέρειες με την ακριβότερη βενζίνη και αυτό έχει αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό μας.
Υπενθυμίζω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση συνέστησε στα κράτη-μέλη της να προχωρήσουν στη μείωση του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου στα καύσιμα. Μάλιστα η Γαλλία προχώρησε στη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, μειώνοντας την τιμή κατά 15 με 20 λεπτά το λίτρο και η Ιρλανδία προχώρησε στη μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης που επιβάλλονται στη βενζίνη και το ντίζελ. Το ίδιο έκαναν η Ιταλία και άλλες 5 χώρες.
Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση αρνείται να αποδεχτεί το αυτονόητο. Προφανώς γιατί μέσα από τους υψηλούς φόρους στα καύσιμα, εισπράττει μεγάλα ποσά απαραίτητα στη δημιουργία αφηγήματος περί αύξησης των δημοσίων εσόδων.
Δεν μπορούμε όμως απλώς να παρακολουθούμε κάθε φορά, την ανεξέλεγκτη πορεία της τιμής των καυσίμων, που ιδιαίτερα στα νησιά μας είναι περισσότερο ορατή και επώδυνη για όλους μας.
Άμεσα, πρέπει να ενεργοποιηθούν μέτρα, όπως:
1. Η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.
2. Η προσωρινή μείωση του ΦΠΑ, μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.
3. Οι έλεγχοι στην αγορά καυσίμων, που σήμερα απλά δεν υπάρχουν.
Κυρίως χρειάζεται να δημιουργηθεί μια νέα Αρχή Προστασίας Καταναλωτή, με ενισχυμένες αρμοδιότητες, που θα αποτελεί έναν ισχυρό, αυτόνομο και αποτελεσματικό θεσμό για την προστασία των πολιτών.
Δεν είναι πλέον ανεκτό να αποδεχόμαστε τακτικές που επιβαρύνουν το οικογενειακό εισόδημα και γενικότερα την οικονομική ζωή της χώρας. Δεν είναι ανεκτό στο βωμό της όποιας πολιτικής σκοπιμότητας να καταστρατηγούνται κατοχυρωμένα δικαιώματα των πολιτών, ιδιαιτέρως στα νησιά μας που καλούνται να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες που δημιουργεί η νησιωτικότητα».