Στην κεντρική προεκλογική εκδήλωση και παρουσίαση του ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, που διοργάνωσαν η Ν.Ε. Κυκλάδων και η Τ.Ε. Τήνου, έδωσε το «παρών» ο υποψήφιος βουλευτής Κυκλάδων και αναπληρωτής Τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Πολυχρονάκος.

Κατά την ομιλία του ο κ. Πολυχρονάκος ευχαρίστησε τους πολίτες των Κυκλάδων για τον τρόπο με τον οποίο αγκαλιάζουν την προσπάθεια που γίνεται και απηύθυνε μήνυμα ενότητας. Κάλεσε τους πολίτες των Κυκλάδων να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στο Αθηνοκεντρικό Κράτος, να δώσουν τη δύναμη στο ΠΑΣΟΚ να επιβάλλει τις προτάσεις μιας ολοκληρωμένης νησιωτικής πολιτικής σε μια προγραμματική συμφωνία για ένα σοβαρό σχέδιο διακυβέρνησης της χώρας.

Επίσης, έκανε λόγο για ισχυρή θέληση να αλλάξουν όλα όσα μας πληγώνουν στις Κυκλάδες, όπου όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ζουν Έλληνες με δικαιώματα και όχι πολίτες δεύτερης κατηγορίας, τονίζοντας ότι «είναι καιρός να αναπτύξουμε μια σοβαρή νησιωτική πολιτική που σήμερα δεν υπάρχει, αφού η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούν αόριστα, με ευχολόγια χωρίς αντίκρισμα. Δεν έχουν να προτείνουν τίποτα θετικό για τα νησιά των Κυκλάδων, όταν όλοι γνωρίζουν ότι η χώρα δεν έχει πραγματική και ουσιαστική νησιωτική πολιτική. Το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο κόμμα που καταθέτει προγραμματικές προτάσεις».

Ο κ. Πολυχρονάκος ανέπτυξε τους επιμέρους τομείς για τους οποίους το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έχει συγκεκριμένες εφαρμόσιμες προτάσεις όπως:

  1. Η Επαναφορά του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ άμεσα, καθώς υπάρχει νομιμοποιητική βάση και αυτή είναι η ακρίβεια. Έχουμε τη δυνατότητα ως χώρα να θεσπίσουμε ένα νέο καθεστώς ΦΠΑ για τις νησιωτικές περιοχές από το 2025.
  2. Ο ειδικός αναπτυξιακός νόμος για τα νησιά με ενίσχυση επιχειρηματικών σχεδίων που επενδύουν στην ποιότητα στον τουρισμό, σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού, στην αναβάθμιση των τουριστικών καταλυμάτων, στην ψηφιοποίηση της τοπικής οικονομίας και στη σύνδεση του πρωτογενούς με τον τριτογενή τομέα.
  3. Η καθιέρωση της έννοιας «διπλή νησιωτικότητα», καθώς η Ευρωπαϊκή ένωση έχει καλέσει τις χώρες που έχουν νησιά στην Επικράτειά τους να πάρουν μέτρα για να αμβλυνθούν οι ανισότητες έναντι των Ηπειρωτικών περιοχών. Η εθνική διεκδίκηση του όρου διπλή νησιωτικότητα θα δώσει τη δυνατότητα για συγκεκριμένη ετήσια κρατική επιχορήγηση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης κάθε χρόνο για δωρεάν μετακινήσεις ενδοκυκλαδικά.
  4. Τα κίνητρα για την ενίσχυση των δομών υγείας στα νησιά. Χρειάζονται μισθολογικά κίνητρα, κίνητρα μοριοδότησης, κίνητρα στέγασης και επαγγελματικής εξέλιξης για τους γιατρούς που επιθυμούν να έρθουν στα νησιά των Κυκλάδων. Το κόστος σε ετήσια βάση για το δημόσιο των αεροδιακομιδών που οι περισσότερες γίνονται γιατί δεν υπάρχουν γιατροί, δεν υπάρχουν οργανωμένες δομές δημόσιας υγείας στα νησιά μας είναι τεράστιο. Μία αεροδιακομιδή κοστίζει έως και 6.000 ανά ώρα, ποσό που αντιστοιχεί στο μηνιάτικο τριών γιατρών.
  5. Ο Σχεδιασμός για τη στήριξη της οικονομίας, καθώς αρκετοί άνθρωποι απειλούνται με πλειστηριασμούς και κατασχέσεις, όπως και επιχειρήσεις που χτυπήθηκαν ανελέητα από την οικονομική και την ενεργειακή κρίση. Ακόμα, μικρές επιχειρήσεις είναι αποκλεισμένες από τα αναπτυξιακά προγράμματα.

Το ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε ο κ. Πολυχρονάκος, έχει προτάσεις και θα τις επιβάλλει ως όρο για τη συμμετοχή του σε ενδεχόμενη Κυβέρνηση την επόμενη μέρα:

  • 120 δόσεις για όλους αυτούς που έχουν οφειλές στο Δημόσιο από μηδενική βάση και κούρεμα της τάξης του 30% της οφειλής, με την προϋπόθεση της συνέπειας.
  • 240 δόσεις στις τράπεζες και δυνατότητα αγοράς του δανείου από τον δανειολήπτη και όχι από τα Funds.
  • Δυνατότητα κατάθεσης προσφοράς διακανονισμού από τον πολίτη προς την τράπεζα όπου θα διενεργείται με ανεξάρτητο διαμεσολαβητή.
  • Προστασία της πρώτης και κύριας κατοικίας και της αγροτικής γης για τους αδύναμους από πλειστηριασμούς και κατασχέσεις.
  • Ρύθμιση οφειλών για όσους οφείλουν ποσά έως 10.000 ευρώ προκειμένου να μπορούν να πάρουν σύνταξη.
  • Σχέδιο που να περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση από το ταμείο ανάκαμψης για μεμονωμένους αγρότες και κτηνοτρόφους και όχι μόνο για επιχειρήσεις και συνεργατικά σχήματα.
  • Αύξηση ποσοστού κάλυψης εφοδίων και ζωοτροφών, στήριξη στο θέμα των σφαγείων.
  • Φορολογικά κίνητρα για νέους αγρότες και κτηνοτρόφους για τα 5 πρώτα χρόνια της επαγγελματικής τους δραστηριότητας.

Ο κ. Πολυχρονάκος συνέχισε καλώντας, «να δώσουμε όλοι μαζί τη δύναμη στο ΠΑΣΟΚ, προκειμένου όλα αυτά να αποτελέσουν ένα μέρος μιας νέας προγραμματικής συμφωνίας. Να γίνουν ένα σοβαρό και συγκροτημένο σχέδιο διακυβέρνησης από μια κυβέρνηση συνεργασίας όπως γίνεται άλλωστε σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο υποψήφιος βουλευτής Κυκλάδων, ανέφερε πως συμμετέχει σε ένα πανίσχυρο ψηφοδέλτιο με άξιες και άξιους συνυποψήφιους που μοιράζονται τις ίδιες αγωνίες ο καθένας από το δικό του μετερίζι και έχουν τους ίδιους στόχους. Συγκεκριμένα, ανάφερε: «Ζητώ μια ψήφο καρδιάς για μένα, για τους συνυποψήφιους μου, για το ΠΑΣΟΚ. Για να είμαστε μια καθαρή και δυνατή φωνή από τις πολύπαθες Κυκλάδες μέσα στη Βουλή. Ζητώ να δημιουργήσουμε τις βάσεις ώστε το ΠΑΣΟΚ να είναι δυνατό, να απορρίψουμε αυτούς που δοκιμάστηκαν και απέτυχαν. Ισχυρό ΠΑΣΟΚ σημαίνει ισχυροί πολίτες, σημαίνει δύναμη για τα νησιά μας».