Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
- Advertisement -spot_img

Και τώρα τι; | Του Θ. Μαρινόπουλου

Μεγάλη κουβέντα γίνεται τελευταία για το θέμα της ενοικίασης του δημοτικού καφενείου και για το αν οι επιπτώσεις αυτού του γεγονότος θα είναι θετικές ή αρνητικές για την Πάρο και κατ’ επέκταση για τους μόνιμους κατοίκους της.

Συνέχεια επισημαίνουμε ότι τα πάντα είναι θέμα πολιτικών επιλογών. Έτσι και στην συγκεκριμένη περίπτωση υπήρξαν μέσα στο δημοτικό συμβούλιο εκ διαμέτρου αντίθετες τοποθετήσεις δημοτικής αρχής και αντιπολίτευσης.

Η πλειοψηφία υποστήριξε αυτό που τελικά έγινε, δηλαδή την εκμίσθωση με πλειστηριασμό του ακινήτου και η αντιπολίτευση αντιπρότεινε την αξιοποίησή του από μέρους του δήμου ως κέντρου πληροφοριών, έκθεσης τοπικών προϊόντων, ανάδειξης των εναλλακτικών μορφών τουρισμού στο νησί μας και χώρου αναμονής και εξυπηρέτησης επιβατών, με δεδομένο ότι ο χώρος του λιμανιού στερείται και δημόσιων τουαλετών.

Οι συνέπειες αυτού του γεγονότος θα φανούν τα επόμενα χρόνια και θα είναι οδυνηρές για το μεγαλύτερο μέρος των μονίμων κατοίκων του νησιού.

Το πρώτο που θα συμβεί είναι μία κατακόρυφη άνοδος των ενοικίων των επαγγελματικών χώρων που θα συμπαρασύρει και τα υπόλοιπα ακίνητα. Ακολούθως αύξηση των αντικειμενικών αξιών με επακόλουθο την αύξηση των φόρων ακινήτων.

Επόμενο αποτέλεσμα η περαιτέρω αύξηση του κόστους διαβίωσης με τρομακτικό αντίκτυπο σε σημαντικές και αναγκαίες κατηγορίες δημοσίων λειτουργών και όχι μόνο.

Ένα γενικό αποτέλεσμα θα είναι η άνοδος του κόστους ψυχαγωγίας με συνακόλουθο την απομόνωση κοινωνικών ομάδων με μικρομεσαία εισοδήματα.

Και μια θεωρητική προσέγγιση του Κέυνς, γενικότερη, που αναφέρει ότι σε ένα τόπο που έχει επιτευχθεί πλήρης απασχόληση, κάθε προσπάθεια αύξησης της επένδυσης θα ενεργοποιήσει μια τάση απεριόριστης αύξησης των ονομαστικών αξιών, δηλαδή θα φτάσουμε σε μία κατάσταση αληθινού πληθωρισμού.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα που προηγήθηκε η αλματώδης άνοδος ενοικίασης ομπρελλοκαθισμάτων και οι κάθε λογής αυθαιρεσίες με σκοπό το κέρδος. Κι όποιος αντέξει…

Ο Δήμος Πάρου δεν χρειάζεται αλλαγή διαχείρισης, χρειάζεται αλλαγή πολιτικής. Κι αυτό μόνο μία παράταξη μπορεί να το πετύχει…

Αθανάσιος Μαρινόπουλος

- Advertisement -spot_img

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -spot_img
- Διαφήμιση -spot_img