Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Νοτίου Αιγαίου:

Η αναχώρηση του πλοίου «ΠΡΕΒΕΛΗΣ» με 114 επιβάτες, μετά από πρόσκρουση στο λιμάνι Πηγαδιών της Καρπάθου είναι ένα ακόμα παράδειγμα της εγκληματικής νοοτροπίας του «πάμε κι όπου βγει». Μιας πολιτικής που οδήγησε στο προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη με δεκάδες θύματα.
Προκαλεί προβληματισμό και ανησυχία πως μετά από την απόφαση της Λιμενικής Αρχής Καρπάθου για απαγόρευση του απόπλου του πλοίου με 114 επιβάτες, 24 Φ/Γ, 9 Ι/Χ και 4 δίκυκλα για τα λιμάνια Κάσου – Σητείας – Ηρακλείου – Ανάφης – Σαντορίνης – Πειραιά, το πλοίο ξεκίνησε το δρομολόγιο επειδή προσκομίστηκε πιστοποιητικό αξιοπλοΐας από τον αρμόδιο νηογνώμονα.
Κανένα πιστοποιητικό αξιοπλοΐας -που δίνεται ακόμα και εξ αποστάσεως από νηογνώμονες- δεν αναιρεί την ανασφάλεια που νοιώθουν οι νησιώτες με τα σαπιοκάραβα, δεν εξαφανίζει το βεβαρυμμένο ιστορικό των πλοίων με σωρεία βλαβών, προσαράξεις και εργατικά ατυχήματα και τον κίνδυνο να επαναληφθούν.
Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί. Το ίδιο το κράτος γνωρίζει πολύ καλά τι συμβαίνει τώρα και έχει τεράστιες ευθύνες για την πολιτική που ακολουθεί εδώ και χρόνια στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Το ζήτημα είναι ότι όποτε παρεμβαίνει γίνεται με όποιο τρόπο απαιτούν οι εφοπλιστές, που δεν υπολογίζουν μπροστά στα κέρδη τους ούτε την ασφάλεια των επιβατών, ούτε την εξυπηρέτηση των νησιών, ούτε και τους εργαζόμενους ναυτικούς. Τελικά αυτό που συνέβη στα Τέμπη, συμβαίνει στη ζωή όλων μας, στην καθημερινότητά μας.
Ένα σύστημα, ένα κράτος, μια πολιτική που για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των λίγων, των επιχειρηματικών ομίλων, εγκληματεί διαρκώς ενάντια στους εργαζόμενους και τον λαό. Άλλοτε θυσιάζοντας τους όρους επιβίωσής μας και το εισόδημα, τα δικαιώματά μας, τις σύγχρονες ανάγκες μας, άλλοτε θυσιάζοντας ακόμα και την ίδια μας τη ζωή, όπως συνέβη σε δεκάδες περιπτώσεις. Ο παρονομαστής κοινός: Τα κέρδη των ομίλων, του κεφαλαίου.
Δεν θα περιμένουμε νέα Τέμπη στο Αιγαίο.
Να αποσυρθεί τώρα το πλοίο και να εξασφαλιστεί  με σύγχρονα και ασφαλή πλοία η τακτική ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών μας μεταξύ τους και με τον Πειραιά.