1. Άργησε πολύ ο κ. Κ. Μπιζάς να πάρει είδηση τι συμβαίνει στο Μαρτσέλο αφού οι οικοδομικές εργασίες έχουν ξεκινήσει από τον Οκτώβριο του 2022! Από την πρώτη στιγμή που μας έγιναν καταγγελίες περιοίκων και της περιβαλλοντικής ομάδας του ΜΕΑΣ Αρχίλοχος, προκαλέσαμε την παρέμβαση της πολεοδομίας του Δήμου και μάλιστα τρεις φορές! Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της πολεοδομίας όλα είναι «νόμιμα», εκτός της πρώτης φοράς που υπήρχε θέμα με την περίφραξη, όπως και τώρα, και αφαιρέθηκε το συρματόπλεγμα καιεπίσης με την απορροή των ομβρίων που αποκαταστάθηκε.
  2. Προσπαθεί ο κ. Κ. Μπιζάς να σηκώσει «μπουχό», «στήνοντας στο τοίχο» δημοτικούς συμβούλους με την απόφαση 293/2016, γιατί δήθεν με την απόφαση αυτή αποχαρακτηρίστηκε η περιοχή από υδροβιότοπος. Έχοντας άγνοια ή σκοπιμότητα ο κ. Μπιζάς και ο υπό σύσταση συνδυασμός του,προσπερνά το γεγονός ότιδεν μιλάμε για αποχαρακτηρισμό υδροβιότοπου όπως αναφέρεται, αλλά για διόρθωση σφάλματος όπως είναι και ο τίτλος της Απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου(ΦΕΚ 230 ΑΑΠ /2017).

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν γνωμοδοτικού χαρακτήρα και η διόρθωση έγινε μετά από γνωμοδότηση του Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α.). Από την άλλη αποτελούσε υποχρέωση του Δήμου Πάρου σύμφωνα με την έγκριση του Πολεοδομικού Σχεδίου να απογράψει και να τεκμηριώσει την ύπαρξη των υγροτόπων του Δήμου Πάρου. Αυτό έγινε με ανάθεση στην WWF, η μελέτη της οποίας εγκρίθηκε και παραλήφθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο και από την οποία διαπιστώθηκε η μη ύπαρξη υγροβιότοπου στην περιοχή του Μαρτσέλο.

  • «Ξεχνά» ο κ. Μπιζάς ότι γνώριζε εξ αρχής ότι υπήρχαν αμφιβολίες για την ύπαρξη υγρότοπου στην περιοχή «Κρωτήρι και Κριός» πράγμα που και εκείνος ψήφισε κατά την Συζήτηση επί των προτάσεων της Β1 φάσης της «Μελέτης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Πάρου» μετά τη δημόσια διαβούλευση και λήψη απόφασης για τις κατευθύνσεις της Β2 φάσης (Απόφαση 291/2008  Δημοτικού Συμβουλίου).
  • «Διαφεύγει» του κ. Μπιζά ή θέλει να «ξεχνά» ότι τα ακίνητα στα οποία αναφέρεται έχουν δομηθεί ή δομούνται σύμφωνα με τις διατάξεις  του ΠΔ 17-4-1997 (ΦΕΚ 375 Δ / 13-5-1997) , του ΠΔ 16-6-1993 (ΦΕΚ 732 Δ / 7-7-1993) , και του (ΦΕΚ 148 ΑΑΠ/2-5-2012) και η ύπαρξη ή μη του συμβόλου του υγρότοπου (που αποδείχθηκε ότι αποτελούσε σφάλμα που διορθώθηκε) δεν θα τροποποιούσε την αρτιότητα και την δυνατότητα δόμησης σε αυτά.

Εμείς, λοιπόν, του κάνουμε γνωστό ότι φέρνουμε θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο για τον έλεγχο της αδείας 4222779/2022 (Μαρτσέλο) από τις αρμόδιες Υπηρεσίες Δόμησης σε σχέση με τα πραγματοποιούμενα έργα, όπως και για έλεγχο από  την Επιθεώρηση Περιβάλλοντος για τυχόν περιβαλλοντικές παραβάσεις.

Επειδή όμως η υποκρισία περισσεύει είναι ώρα να  πει ο «ανεξάρτητος» κ. Μπιζάς τι ψήφιζε επί 9 χρόνια στο περιφερειακό συμβούλιο όταν έρχονταν προς γνωμοδότηση τα «αναπτυξιακά έργα» των πεντάστερων στα νησιά μας και κάθε είδους μεγάλη «επένδυση», υποταγμένος στην κυβερνητική πολιτική του «δώστε τα όλα στο μεγάλο κεφάλαιο», που την υπηρετούσε και την υπηρετεί με ευλάβεια η περιφερειακή αρχή.

Να μας πει πότε εναντιώθηκε η Περιφερειακή Αρχή και ο ίδιος:

  • Στις παρεκκλίσεις των όρων δόμησης των πεντάστερων και τις αθρόες επιδοτήσεις τους με τα χρήματα από τις τσέπες του ελληνικού λαού, για τις εντάξεις τους στον αναπτυξιακό νόμο και το ταμείο ανάκαμψης με διαδικασίες fast track.
  • Στην αδειοδότηση ξενοδοχειακών συγκροτημάτων με υπερβάσεις εκατοντάδων τετραγωνικών μέτρων.
  • Για το ξεπούλημα από το ίδιο το κράτος των δημόσιων εκτάσεων, των παραλιών κλπ.
  • Για τα Ειδικά Χωρικά Σχέδια που ακυρώνουν το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Πάρου.
  • Για τις «υδατοδεξαμενές» που αντικατέστησαν τις πισίνες .
  • Για την «πατέντα» με τα υπόσκαφα.
  • Για την προστασία των υπαρχόντων υγροτόπων και πάει λέγοντας.

Οι τεράστιες ευθύνες της Δημοτικής Αρχής του Μ. Κωβαίου σε καμιά περίπτωση δεν παραγράφονται. Όχι γιατί νομοθετεί, αλλά γιατί με συνέπεια υπηρετεί την πολιτική της κεντρικής εξουσίας, αρνούμενη να αναδείξει τις συνέπειες αυτής της πολιτικής και αρκούμενη να μετρά την «ανάπτυξη» με τους αριθμούς επισκεπτών στο νησί μας. Από την άλλη έχει κάνει «κολεγιά» με τα μεγάλα συμφέροντα, έχει βάλει «πλάτη» για την «εξυπηρέτηση» τους.

Στην ίδια «ρότα» όμως και ο κ. Μπιζάς, που δυστυχώς ούτε με ενότητα ούτε με ευθύνη προσεγγίζει τα ζητήματα του νησιού μας.

Η ελπίδα του παριανού λαού είναι στα ίδια του τα χέρια και όχι στα χέρια αυτόκλητων σωτήρων.

Η κοινωνική συμμαχία των πολλών του νησιού μας που θα θέτει τους όρους επιβίωσης στο τόπο μας, που θα εναντιώνεται στη πολιτική ξεπουλήματος των πάντων στο όνομα της «ανάπτυξης», είναι προϋπόθεση για το μέλλον. Και αυτό δεν είναι ζήτημα αλλαγής του διαχειριστή της τοπικής εξουσίας, αλλά ζήτημα αλλαγής πολιτικής πανελλαδικά και σε τοπικό επίπεδο με μια δημοτική αρχή που θα αφουγκράζεται τις ανάγκες και τα πραγματικά προβλήματα του νησιού μας.

Ανακοίνωση του συνδυασμού
«Λαϊκή Συσπείρωση Πάρου»