Οι εθνικές εκλογές ολοκληρώθηκαν, οι αυτοδιοικητικές έρχονται…
21 Ιουλίου – 8 Οκτωβρίου, ή αλλιώς 78 και σήμερα, για τις κάλπες των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, με το θερμόμετρο να μην ανεβαίνει μόνο εξαιτίας ότι διανύουμε το μέσο του καλοκαιριού, αλλά και λόγω της «καυτής» προεκλογικής περιόδου, που αναμένεται να κορυφώνεται μέρα με τη μέρα…

Για τον δήμο Πάρου τα δεδομένα εξ αρχής ήταν -σχεδόν- μετρημένα. Με τον νυν δήμαρχο, Μάρκο Κωβαίο, να διεκδικεί την τρίτη συνεχόμενη θητεία του, τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Κώστα Ροκονίδα, να δηλώνει εκ νέου δυναμικό «παρών» και τον έπαρχο, Κώστα Μπιζά, να επιδιώκει την παρθενική του παρουσία στη δημαρχία.

Όλο το προηγούμενο διάστημα, από τον Οκτώβριο του 2022 όταν η «Φωνή της Πάρου» σε εκτενές ρεπορτάζ της για τις δημοτικές εκλογές είχε φιλοξενήσει δηλώσεις και των τριών σημερινών υποψηφίων δημάρχων (με δεδομένο βέβαια ότι εκείνη τη χρονική περίοδο ο κ. Ροκονίδας δεν είχε αποφασίσει αν τελικά θα ηγηθεί του συνδυασμού της Λαϊκής Συσπείρωσης Πάρου), μέχρι και την περασμένη εβδομάδα, υπήρχε διαρκώς μία «άτυπη» και πιο… light προεκλογική περίοδος.

Βέβαια, δεν έλειψαν οι εκατέρωθεν αντεγκλήσεις -μέσω ανακοινώσεων- και οι πολιτικοί «διαξιφισμοί» που κατά κάποιο τρόπο είναι μέρος του… προεκλογικού παιχνιδιού. Όμως, στο σημείο αυτό δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε ότι πέραν αυτών, είδαμε και προπαγανδιστικές κινήσεις -όπως δημοσιεύματα σε ιστοτόπους «φαντάσματα» ή αναρτήσεις και σχολιασμούς από ψεύτικα προφίλ σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης- που αν μη τι άλλο καμία σχέση έχουν με τον πολιτικό πολιτισμό και την υγιής αντιπαράθεση. Ναι, λοιπόν, στα επιχειρήματα με ουσία, όχι στις τοποθετήσεις τύπου «κλειδαρότρυπας»!

Άλλωστε ο πολιτικός πολιτισμός -που εύκολα μπορεί να τον επικαλείται κάποιος, αλλά που δύσκολα μπορεί να τον τηρήσει σε πολλές περιπτώσεις- είναι ζητούμενο και αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις της ανθρωπότητας και διαμορφώθηκε με ζυμώσεις αιώνων, ύστερα από πικρά διδάγματα της ιστορίας.

Τι λένε οι υποψήφιοι δήμαρχοι…

Με αφορμή, λοιπόν, την έναρξη της προεκλογικής περιόδου για τις δημοτικές εκλογές και έχοντας ήδη ξεκινήσει ένας κύκλος αντιπαράθεσης, ρωτήθηκαν οι υποψήφιοι δήμαρχοι, Μάρκος Κωβαίος (επικεφαλής του συνδυασμού «Πάρος, Επιμένουμε στην Πράξη»), Κώστας Ροκονίδας (επικεφαλής του συνδυασμού «Λαϊκή Συσπείρωση Πάρου») και Κώστας Μπιζάς (επικεφαλής του συνδυασμού «Πάρος με Ευθύνη και Ενότητα»):

  • Ποιά είναι η άποψη και η θέση σας για τον πολιτικό πολιτισμό της προεκλογικής περιόδου (με επιχειρήματα και τοποθετήσεις) και ποιά η αντίστοιχη για τη «μαύρη» προπαγάνδα (μέσω διαδικτύου και μεταξύ γνωστών-αγνώστων προσώπων) που επιχειρήθηκε το τελευταίο διάστημα; Επίσης σε ποιό πλαίσιο σκοπεύετε να κινηθείτε;

Μάρκος Κωβαίος:

«Θεωρώ δεδομένο ότι οι πολίτες της Πάρου δικαιούνται να προσέλθουν στις αυτοδιοικητικές κάλπες του Οκτωβρίου έχοντας λάβει ενημέρωση για τις θέσεις και τα προγράμματα των συνδυασμών σχετικά με την επόμενη ημέρα του νησιού. Η πενταετία που έρχεται είναι κρίσιμη για το νησί μας, καθώς η πορεία της βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης οφείλει να συνεχιστεί απρόσκοπτη και οι δημότες πρέπει να ξέρουν το αναλυτικό σχέδιο όλων όσοι διεκδικούμε τον δημαρχιακό θώκο για την επόμενη γενιά μεγάλων έργων, την ενίσχυση των υποδομών και τη διατήρηση του χαρακτήρα της Πάρου.
Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο κινείται ο προεκλογικός αγώνας του συνδυασμού “Πάρος, Επιμένουμε στην Πράξη κάτι που εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κάποιος από το περιεχόμενο των συνεντεύξεων, των ομιλιών, των αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εμείς μιλάμε για το αύριο της Πάρου, παρουσιάζοντας με ξεκάθαρο τρόπο το όραμα μας για το αύριο αυτό αλλά και τον τρόπο ώστε να υλοποιήσουμε το δικό μας σχέδιο. Όλα αυτά, με συγκεκριμένα επιχειρήματα και αδιάψευστη απόδειξη το έργο που ήδη έχουμε υλοποιήσει τα προηγούμενα χρόνια.
Αν και, δυστυχώς, πολλάκις έχω δεχθεί επιθέσεις επί προσωπικού και ουκ ολίγες φορές παρατηρώ ότι αντίπαλοί μου καταφεύγουν σε προβοκατόρικες μεθόδους χρησιμοποιώντας ψέματα στους ισχυρισμούς τους, παραμένω πιστός στην διαχρονική μου απόφαση να απέχω από αυτό το παιχνίδι των “εντυπώσεων”. Υπηρετώ τον παριανό λαό και θεωρώ ιερή μου υποχρέωση να διατηρώ το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου σε υψηλά επίπεδα, αδιαφορώντας για τις τακτικές των ανθυποψηφίων μου. Πρώτοι εμείς οφείλουμε να δίνουμε το παράδειγμα στους πολίτες.
Καλώ, λοιπόν, άπαντες, τώρα που μπαίνουμε στην τελική ευθεία της προεκλογικής περιόδου, να διατηρήσουν το επίπεδο του πολιτικού λόγου και διαλόγου στο υψηλό επίπεδο που αξίζει στην Πάρο μας».

Κώστας Ροκονίδας:

«Έτσι κι αλλιώς η πάγια στάση μας απέναντι σε όλους εκείνους που διαφωνούμε πολιτικά, είναι η αντιπαράθεση με επιχειρήματα, με προτάσεις και θέσεις, έστω και αν η τακτική μας αυτή στις συνθήκες του σήμερα δεν είναι “πιασάρικη.
Σε μια εποχή που καλλιεργείται η αντιπαράθεση με τοξικότητα αλλά που αποκρύπτει την πραγματική ουσία των πραγμάτων, θεωρούμε χρέος μας, ο λόγος μας να διαπαιδαγωγεί και ταυτόχρονα να αποκαλύπτει την πραγματική ουσία.
Και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, η αντιπαράθεση Κωβαίου – Μπιζά και η έντασή της, προφανώς εκφράζει το μεταξύ τους “σπρώξιμο” για την κατάκτηση της τοπικής εξουσίας και κατά τη γνώμη μας θα ενταθεί στο προσεχές διάστημα αξιοποιώντας όλα τα μέσα. Από την άλλη όμως, αυτή η εντεινόμενη αντιπαλότητα αποσκοπεί να αποκρύψει το που συμφωνούν, να κουκουλώσει ότι με τα ίδια ακριβώς εργαλεία θα χειριστούν τα πράγματα, με την εφαρμογή δηλαδή μιας πολιτικής που μας έχει οδηγήσει σε αυτό που βιώνουμε σήμερα.
Αυτό όμως που έχει ανάγκη το νησί μας είναι να αλλάξει πολιτική για να μπορεί να διεκδικεί λύσεις για τις ανάγκες των πολλών, για ένα καλύτερο αύριο. Εμείς έχουμε αποδείξει ότι είμαστε αυτό που έχει ανάγκη ο τόπος και αυτό το αντιλαμβάνονται όλο και περισσότεροι συμπατριώτες μας, ανεξάρτητα από τις πολιτικές τους προτιμήσεις».

Κώστας Μπιζάς:

«Η κοινωνία μας παρά την ένταξη σημαντικού αριθμού νέων μελών που ζουν μόνιμα και δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στο νησί μας, ποτέ δεν διακρίθηκε για ακρότητες, με εξαίρεση το τελευταίο διάστημα.
Αυτές οι ακρότητες, που χαρακτηρίζονται από υβριστικό λόγο εναντίον ατόμων έντιμων και με προσφορά στον τόπο μας, είναι πέρα και έξω από την παριανή νοοτροπία που χαρακτηριστικό της γνώρισμα είναι η μετριοπάθεια.
Προφανώς το διαδίκτυο και η ανωνυμία που εξασφαλίζει, δίνει τη δυνατότητα σε ορισμένους να υβρίζουν εκ του ασφαλούς.
Μέλη του συνδυασμού, του οποίου έχω την τιμή να ηγούμαι, δέχτηκαν πρόσφατα φραστικές επιθέσεις με ανοίκειους, ψευδείς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς που θα οδηγήσουν τους συκοφάντες στη δικαιοσύνη.
Για τον παραπάνω λόγο ο δημοτικός μας συνδυασμός “ΠΑΡΟΣ με ΕΥΘΥΝΗ και ΕΝΟΤΗΤΑ”, σε σχέση με αυτό το θέμα, έχει εκδώσει Δελτίο Τύπου, στις 4 Ιουλίου 2023, με τίτλο: “Ξενόφερτα και επαίσχυντα ήθη και έθη στην πολιτική ζωή της Πάρου. Είναι αυτονόητο ότι ο δικός μας προεκλογικός λόγος και η εν γένει συμπεριφορά μας και πρακτική πέρα από την δικαιολογημένη πολιτική αντιπαράθεση θα κινηθεί στο πλαίσιο του πολιτικού μας πολιτισμού που είναι χαρακτηριστικό της τοπικής μας κοινωνίας».