Στο πλαίσιο των δράσεων του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «eCHOing για την ανάκαμψη της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της ανοιχτής καινοτομίας πανεπιστημίων», επτά Σύλλογοι Γυναικών από τις Κυκλάδες ενώνουν τις δυνάμεις τους τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο με το Πανεπιστήμιο Scuola Superiore di Studi Universitari e di Perfezionamento Sant’Anna, Pisa (Ιταλία), με την επίσκεψη της υποψήφιας ερευνήτριας Gaia Sasso (Μ.Α. Digital Humanities).

Στόχος της εκπαιδευτικής αυτής επίσκεψης είναι η συνεργατική δημιουργία Σχεδίων Ανοιχτής Καινοτομίας για τον πολιτισμό και την άυλη και υλική πολιτιστική κληρονομιά για τα νησιά Μήλο, Άνδρο, Αντίπαρο, Πάρο, Κέα και Κύθνο. Η Gaia Sasso, η οποία εξειδικεύεται στην ανάπτυξη για Περιβάλλοντα Εικονικής και Επαυξημένης Πραγματικότητας (Virtual and Augmented Reality), θα φιλοξενηθεί και θα προσφέρει πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες στις γυναίκες των Συλλόγων που ασχολούνται με την πολιτιστική κληρονομιά.

Η συνεργασία έρχεται σε συνέχεια των εργαστηρίων μεταξύ των τεσσάρων Πανεπιστημίων του προγράμματος και των εκπροσώπων των Συλλόγων που έλαβε χώρα στην Κέα τον Απρίλιο με αντικείμενο συγκεκριμένα στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς από κάθε νησί που χρήζουν ανάδειξης, διαφύλαξης και μέσω της ανοιχτής καινοτομίας των πολιτιστικών φορέων.