Ο εορτασμός της Εθνικής Αντίστασης την προσεχή Κυριακή (26/11), όπως σε όλη την επικράτεια, θα πραγματοποιηθεί στην Παροικιά, σύμφωνα με το σχετικό πρόγραμμα που ανακοίνωσε το Επαρχείο Πάρου.

«Η Εθνική Αντίσταση εναντίον των στρατευμάτων κατοχής (1941-1944), προέκταση και ολοκλήρωση του έπους της Αλβανίας, των Μακεδονικών οχυρών και της Μάχης της Κρήτης, υπήρξε έργο των Ελλήνων που, με τις όποιες δυνάμεις τος, αντιτάχθηκαν στους κατακτητές και πολέμησαν για το πανάκριβο αγαθό της Ελευθερίας, ενάντια στο ναζισμό και το φασισμό.
Για να αποδοθεί έμπρακτα ένας ελάχιστος φόρος τιμής σε όλους εκείνους, άνδρες, γυναίκες και παιδιά που αγωνίστηκαν, βασανίστηκαν ή έπεσαν ηρωικά προσφέροντας τα μέγιστα στον υπέρ πάντων αγώνα του λαού μας στα μαύρα χρόνια της κατοχής, η Ελληνική Πολιτεία καθιέρωσε με το άρθρο 10 του Ν. 1285/1982 την επέτειο της Μάχης του Γοργοποτάμου ως ημέρα πανελλήνιου εορτασμού της Εθνικής μας Αντίστασης.
Η ανωτέρων μάχη – σταθμός της αντιστασιακής δράσης στην Ελλάδα αποτελεί ταυτόχρονα, χάρη στον ενωτικό χαρακτήρα της, σταθερό παράδειγμα για τις επερχόμενες γενεές
», σημειώνει στην ανακοίνωσή του Επαρχείο Πάρου.

Το πρόγραμμα εορτασμού περιλαμβάνει:

  • Γενικό σημαιοστολισμό, από την 8η πρωινή ώρα της 26ης Νοεμβρίου 2023 μέχρι και τη δύση του ηλίου.
  • Φωταγώγηση όλων των καταστημάτων δημοσίου, των Ο.Τ.Α., καθώς και των καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ. και των Τραπεζών κατά τις βραδινές ώρες της 26ης Νοεμβρίου 2023.
  • Τελετή δοξολογίας στον Ιερό Ναό Παναγίας Εκατονταπυλιανής, παρουσία αρχών οργανώσεων, σωματείων και κατοίκων στις 10:00 π.μ.
  • Μετάβαση στο Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στις 10:30 π.μ., όπου θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση, θα γίνει κατάθεση στεφάνων. Θα ακολουθήσει προσκλητήριο νεκρών, θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων της Εθνικής Αντίστασης και η ολοκλήρωση θα γίνει με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Τελετάρχης ορίζεται ο κ. Δημήτριος Μαούνης, καθηγητής Φυσικής Αγωγής του 1ου Δημοτικού Σχολείου Παροικιάς.