Σύμφωνα με το τεύχος Β’ του ΦΕΚ 3739, που δημοσιεύθηκε στις 28/6, γνωστοποιήθηκε ότι ιδρύεται στην Πάρο και θα λειτουργήσει εσπερινό Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑ.Λ.) για το σχολικό έτος 2024-2025. Το εσπερινό ΕΠΑ.Λ. θα συστεγαστεί στον χώρο του ΕΠΑ.Λ. Πάρου και θα λειτουργεί κατά τις απογευματινές ώρες, ενώ από την 1η Σεπτεμβρίου αναμένεται να οριστεί και αναπληρωτής διευθυντής.

Για το προσεχές σχολικό έτος, στόχος είναι να λειτουργήσουν οι εξής τομείς:
– Β’ τάξη / Τομέας Διοίκησης και Οικονομίας.
– Β’ τάξη / Τομέας Ηλεκτρολογίας Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού.
– Β’ τάξη / Τομέας Μηχανολογίας.
– Β’ τάξη / Τομέας Πληροφορικής.
– Β’ τάξη / Τομέας Υγείας – Πρόνοιας – Ευεξίας.

Σημειώνεται ότι, απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία του εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου είναι ο απαιτούμενος αριθμός εγγραφών, με την διαδικασία των ηλεκτρονικών αιτήσεων να είναι ανοιχτή (αρχικά, διότι αναμένεται να δοθεί παράταση) έως και τις 5 Ιουλίου, μέσω της εφαρμογής «e-εγγραφές», στην ιστοσελίδα: e-eggrafes.minedu.gov.gr.

Για το θέμα της ίδρυσης του εσπερινού ΕΠΑ.Λ., ο διευθυντής του ΕΠΑ.Λ. Πάρου, Νίκος Φλέσσας, μίλησε στην εκπομπή «Πρωινή Φωνή» του ιντερνετικού ραδιοφώνου «Paros Voice», αναφέροντας μεταξύ άλλων τα εξής:
«Το θέμα για την ίδρυση εσπερινού ΕΠΑ.Λ. έχει αρχίσει εδώ και αρκετά χρόνια, με συζητήσεις μέσα στον χώρο του σχολείου μας, όταν διαπιστώσαμε ότι αυξανόταν δραματικά ο αριθμός των μαθητών. Και με την προοπτική ότι αυτό θα συνεχιζόταν, όπως και πραγματικά έγινε, βλέπαμε κάποια αδιέξοδα. Ήδη τη χρονιά που πέρασε είχαμε 277 εγγεγραμμένους μαθητές, ένας μεγάλος αριθμός παιδιών. Αυτό είναι ένα στοιχείο, ενώ παράλληλα έχουμε διαπιστώσει μέσα από άτυπη επικοινωνία με ανθρώπους στην Πάρο, ότι υπάρχουν ενήλικες οι οποίοι είναι εργαζόμενοι και θέλουν να τελειώσουν το σχολείο.
Επίσης, να πούμε ότι κάθε χρόνο μπαίνει το θέμα για τον προγραμματισμό των σχολικών μονάδων και την ίδρυση νέων και πριν από δύο-τρία χρόνια είχαμε στείλει σχετική πρόταση. Την πρώτη φορά δεν έγινε κάτι, πέρυσι όμως ανταποκρίθηκαν όλοι και υπήρχε υποστήριξη στο αίτημά μας και από πλευράς δήμου Πάρου και από πλευράς Δευτεροβάθμιας. Έτσι, θεωρήθηκε μία ώριμη κίνηση και θα πρέπει οπωσδήποτε να ευχαριστήσουμε όλους όσοι ασχολήθηκαν για να ξεκινήσει το θέμα, φυσικά με την σημαντική συμβολή του δήμου Πάρου. Αυτά ως προς την εξέλιξη του αιτήματος και θεωρώ ότι το σημαντικό πλέον είναι τι κάνουμε από εδώ και μπρος.
Έχουμε λοιπόν το ΦΕΚ για την ίδρυση του εσπερινού ΕΠΑ.Λ., αυτή τη στιγμή υπάρχει ηλεκτρονικά το σχολείο και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση. Μπορούν να εγγραφούν φυσικά όλοι οι ενήλικες, αλλά μπορούν και ανήλικοι με την προϋπόθεση ότι για να φοιτήσουν στο εσπερινό χρειάζονται να δουλεύουν. Δηλαδή, σε αυτή την περίπτωση να έχουν βιβλιάριο εργασίας, να φαίνονται στο Εργάνη.
Θεωρώ ότι η ιστορία με το εσπερινό ΕΠΑ.Λ. μπορεί να εξελιχθεί πολύ καλά στο νησί μας, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις βέβαια. Τώρα περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθούν οι εγγραφές, αν δηλαδή θα υπάρξει ενδιαφέρον και θα ικανοποιηθεί ο απαιτούμενος αριθμός για τη δημιουργία των τάξεων. Πιστεύω όμως, ότι ακόμα κι αν τα νούμερα δεν είναι τα απαραίτητα, μπορούμε να έχουμε τη δυνατότητα να λειτουργήσουμε το σχολείο έστω με κάποιους τομείς.
Από εκεί και πέρα είναι πολύ σημαντικό να γίνουν τοποθετήσεις καθηγητών από το υπουργείο, αλλά δυστυχώς αυτό από μόνο του δεν αρκεί. Και αυτό το λέω, καθώς μας προβληματίζει για το εάν μπορούν να μείνουν στο νησί με το πρόβλημα της στέγασης που γνωρίζουμε όλοι μας, κάτι που αφορά βέβαια και τους καθηγητές του ημερήσιου. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε δύσκολη θέση, καθώς από την μία έχουμε έναν συρρικνωμένο σύλλογο και ταυτόχρονα έναν αυξημένο αριθμό μαθητών. Επίσης, αν λειτουργήσει σωστά το εσπερινό, θα υπάρχει μία αποσυμφόρηση και του ημερησίου σχολείου, λόγω μιας εναλλακτικής λύσης».

deya-parou

criosparos

bluestarferries

goldenstarferries

jmconstructions

seajets