Τα προβλήματα στέγασης, οι «πεινασμένοι» μισθοί, ο δημοσιονομικός κόφτης στο Σύνταγμα και οι πολεμικές δαπάνες στο επίκεντρο της συνέντευξης που παραχώρησε ο Νικόλαος Βουρδουμπάς, μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ, στην εκπομπή «Οι ειδήσεις… αλλιώς» με τον Νίκο Ραγκούση.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, η οργή και η αγανάκτηση σφύζουν πλέον σε κάθε εργασιακό χώρο, τη στιγμή που η κυβέρνηση της Ν.Δ. επιχειρεί, όπως είπε, να «συνταγματοποιήσει» αντιλαϊκές πολιτικές, περιορίζοντας περαιτέρω τα εισοδήματα και παγώνοντας κάθε ουσιαστική διεκδίκηση.
«Νεοδιόριστος με 800 ευρώ – δεν φτάνουν ούτε για το νοίκι»
Ο κ. Βουρδουμπάς δεν δίστασε να αποτυπώσει με αριθμούς την τραγική πραγματικότητα της νέας γενιάς δημοσίων υπαλλήλων.
Όπως αποκάλυψε, ένας νεοδιόριστος πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, ο οποίος έχει επενδύσει σε μεταπτυχιακές σπουδές και προσωπικές θυσίες, αμείβεται με το εξευτελιστικό ποσό των 800 ευρώ μηνιαίως.
«Με αυτά τα χρήματα πρέπει να βρει σπίτι, να θρέψει την οικογένειά του, να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και να είναι και συνεπής στην εργασία του», υπογράμμισε, προσθέτοντας πως το μείζον ζήτημα της στέγασης έχει αναδειχθεί εδώ και χρόνια από τα συνδικάτα, αλλά παραμένει σε εκκρεμότητα.
Το ενοίκιο, ειδικά σε νησιωτικές περιοχές όπως η Πάρος, ξεπερνά συχνά τα 500-600 ευρώ, απορροφώντας σχεδόν το ένα τρίτο του ασθενούς μισθού.
Η αλλαγή σκυτάλης στην ΑΔΕΔΥ
Ο κ. Βουρδουμπάς αναφέρθηκε και στην πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση στην ΑΔΕΔΥ, η οποία ανέδειξε πρώτη δύναμη τη ΔΑΣ (Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία), τη συνδικαλιστική παράταξη που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η αλλαγή αποτελεί θετική διεργασία, μια προσπάθεια να βγουν στο προσκήνιο οι πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων, σε μια συγκυρία πολεμικής ανάφλεξης και βαθιάς οικονομικής πίεσης.
Ακόμη, σε άλλο σημείο της συνομιλίας, ο κ. Βουρδουμπάς επέκρινε την απόφαση της κυβέρνησης να συμμετέχουν ελληνικά στρατεύματα σε επτά διαφορετικά σημεία εκτός συνόρων, όπως αποκάλυψε πρόσφατα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.
«Πλέον η χώρα μετατρέπεται σε ορμητήριο πολέμου, βάσεις του ΝΑΤΟ, λιμάνια και αεροδρόμια δίνονται για να εξυπηρετούνται ξένα συμφέροντα», ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι η απεργία της ΑΔΕΔΥ φέρει το σύνθημα: «Λεφτά για μισθούς, Παιδεία, Υγεία – όχι για τους πολέμους».
Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη, ο κ. Βουρδουμπάς περιέγραψε το κλίμα που επικρατεί στους χώρους δουλειάς. Όπως είπε, η επαφή του με συναδέλφους από όλη την Ελλάδα αναδεικνύει ένα κοινό συναίσθημα:
«Μεγάλη οργή, αγανάκτηση, και ένα δυνατό “ως εδώ”». Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να ασκήσει κριτική και στις εσωτερικές παθογένειες του συνδικαλιστικού κινήματος, προειδοποιώντας για τους «νέους και παλιούς σωτήρες» που εμφανίζονταν σε κάθε εκλογική αναμέτρηση υποσχόμενοι λύσεις.
«Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να περιμένουν τίποτα από την εναλλαγή αντιλαϊκών κυβερνήσεων. Η δύναμη βρίσκεται στα χέρια μας, στους αγώνες μας, στη συμμετοχή στα σωματεία», κατέληξε.
* Η εκπομπή «Οι ειδήσεις… αλλιώς» με τον Νίκο Ραγκούση μεταδίδεται καθημερινά από το ParosVoice.com, δίνοντας βήμα σε φωνές που δεν ακούγονται στα συστημικά ΜΜΕ.



















