Επί ποδός το Ε.Σ.Υ. λόγω έξαρσης κρουσμάτων κορωνοϊού

142

Αντιμέτωπη με ακόμη ένα «κύμα» κορωνοϊού που χαρακτηρίζεται από αυξημένο αριθμό κρουσμάτων και εισαγωγές στα νοσοκομεία αλλά όχι από σοβαρές νοσηλείες και θανάτους, στο βαθμό που καταγράφονταν στην οξεία φάση της πανδημίας, είναι η χώρα μας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο βασικός λόγος της τωρινής έξαρσης είναι η μειωμένη ανοσία σε συνδυασμό με την αύξηση του συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους. Ρόλο, βέβαια, διαδραματίζουν και οι νέες υπο-παραλλαγές που κυκλοφορούν. Υπό αυτά τα δεδομένα, η Ελλάδα είναι ένα βήμα πριν από την επικαιροποίηση του εμβολιασμού για ανθρώπους ευάλωτους, όπως τα άτομα από 60 ετών και πάνω, καθώς και όσοι έχουν χρόνια νοσήματα.

Η πλατφόρμα προγραμματισμού ραντεβού για μία αναμνηστική δόση, με τα νέα εμβόλια που έχουν φτάσει στη χώρα μας, πρόκειται να ανοίξει την ερχόμενη εβδομάδα, τη στιγμή που αναμένονται οι σχετικές συστάσεις από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Όπως προκύπτει από τις πληροφορίες, οι ομάδες στις οποίες θα προταθεί να εμβολιαστούν είναι οι ίδιες με πέρυσι, όταν κυκλοφόρησαν τα επικαιροποιημένα εμβόλια που στόχευαν ειδικά στα στελέχη της παραλλαγής Όμικρον.

Πιο συγκεκριμένα, στην τελευταία σύσταση αναμνηστικού εμβολιασμού για τον κορωνοϊού περιλαμβάνονταν όλα τα άτομα από 60 ετών και πάνω και όλοι οι πολίτες από 12 ετών με υποκείμενα προβλήματα υγείας. Επίσης, οι διαμένοντες σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και άλλες Μονάδες Φροντίδας Χρονίως πασχόντων, οι επαγγελματίες υγείας, οι εργαζόμενοι σε γηροκομεία, όσοι φροντίζουν άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, καθώς και όσοι μένουν μαζί με άτομα που είναι σε ανοσοκαταστολή.

Πηγή: ygeiamou.gr