Με επιστολή του προς τον πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, ο συνδυασμός της Λαϊκής Συσπείρωσης Νοτίου Αιγαίου ζητά να συζητηθεί ως θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης η λήψη απόφασης για την πλήρη στελέχωση όλων των δομών Υγείας των νησιών με μόνιμο προσωπικό. Μάλιστα για το θέμα συμφωνούν και συνυπογράφουν και οι υπόλοιποι περιφερειακοί σύμβουλοι της μειοψηφίας, από τις παρατάξεις «Νέα Εποχή στο Νότιο Αιγαίο» και «Ανοιχτοί Ορίζοντες στο Νότιο Αιγαίο».

Η Λαϊκή Συσπείρωση Νοτίου Αιγαίου αναφέρει:

«Οι δημόσιες μονάδες υγείας στα νησιά έχουν κυριολεκτικά ερημώσει από προσωπικό (γιατρούς,νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό), έχουν ελλείψεις σε εξοπλισμό και η κυβέρνηση αντί να πάρει μέτρα κάλυψης αυτών των αναγκών,ενισχύει ακόμα πιο πολύ τη διαχρονική εγκληματική πολιτική της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης της δημόσιας Υγείας, της υποβάθμισης και της διάλυσής της με κάθε νομοθετική παρέμβαση.
Στην τελευταία παναιγαιακή κινητοποίηση των σωματείων των υγειονομικών τον Νοέμβριο του 2023 έγινε προσπάθεια από τους εργαζόμενους στις δημόσιες δομές, να πιεστεί η κυβέρνηση για να δώσει λύσεις στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει το εξαντλημένο πλέον υγειονομικό προσωπικό, να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες των νησιών για υγεία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν για όλους.
Η κατάσταση διαπιστώνουμε ότι επιδεινώνεται συνεχώς ως συνέπεια της λειτουργίας των δημόσιων μονάδων υγείας και των παροχών με τα κριτήρια του “κόστους”, της “ανταποδοτικότητας”, της “επιχειρηματικότητας”, της “εμπορευματοποίησης”, και της “ατομικής ευθύνης”. Είναι συνέπεια της στρατηγικής της ΕΕ που θέλει την Υγεία εμπόρευμα και την απόσυρση του κράτους από τη χρηματοδότησή της, για να πηγαίνουν αυτά τα χρήματα στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, αναγκάζοντας τον λαό να υπερχρεώνεται για να γιατρευτεί.
Η ανάδειξη του ζητήματος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και γενικότερα της υγείας του λαού των νησιών με κριτήριο τη δωρεάν εξασφάλιση όλων όσων απαιτούνται με ευθύνη του κράτους πρέπει να γίνει και από το περιφερειακό συμβούλιο με απόφαση που θα διεκδικεί  την ικανοποίηση των αιτημάτων των υγειονομικών, των δήμων και των κατοίκων των νησιών. 
Προτείνουμε τη διεκδίκηση άμεσης στελέχωσης με όλο το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων που χρειάζονται για όλες τις δημόσιες δομές υγείας των νησιών. Η κυβέρνηση να ανακοινώσει προσλήψεις για όλες τις ειδικότητες και για όλες τις θέσεις, με σοβαρά οικονομικά και θεσμικά κίνητρα για τους νησιωτικούς προορισμούς.
Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος επείγουσας ιατρικής (EKAB) με επαρκή στελέχωση, τεχνικό εξοπλισμό και μέσα μεταφοράς.
Πλήρη εργαστηριακό και τεχνολογικό εξοπλισμό, ώστε σε κάθε νησί να έχουν τη δυνατότητα οι κάτοικοι πρόληψης και θεραπείας, χωρίς να αναγκάζονται να επιβαρύνονται με έξοδα για να μετακινηθούν σε κάποιο κεντρικό νοσοκομείο.
Στήριξη των αιτημάτων των σωματείων των υγειονομικών για: Μονιμοποίηση όλου του προσωπικού (ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό και βοηθητικό) με σύμβαση πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και σημαντικές αυξήσεις στους μισθούς».