Δήλωση – Ανακοίνωση για το ζήτημα των αδέσποτων ζώων συντροφιάς που ζουν στην Πάρο έκανε ο δήμαρχος, Μάρκος Κωβαίος, στην οποία αναφέρει χαρακτηριστικά τα εξής:

«Η Δημοτική μας Αρχή δίνει πολύ μεγάλη σημασία στο ζήτημα των αδέσποτων ζώων συντροφιάς που ζουν μαζί μας στο φιλόξενο νησί της Πάρου. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι τα ζώα δεν είναι αντικείμενα. Δεν υπάρχει η επιλογή “να τα πετάξουμε”. Η ζωή είναι πολύτιμη για όλους σε αυτόν τον πλανήτη.
Ο Δήμος Πάρου παρακαλεί όλους όσοι βρίσκουν μωρά σκυλάκια ή και γατάκια και δεν μπορούν να τα περιθάλψουν, να τα αφήνουν στο χώρο όπου γεννήθηκαν και στη φροντίδα της μητέρας τους, μέχρι να είναι σε θέση να επιβιώσουν από μόνα τους. Και, βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν εγκαταλείπουμε νεογέννητα ζώα σε κάδους απορριμμάτων, κούτες, νάιλον σακούλες κ.λπ.
Θα ήθελα να ενημερώσω τους δημότες μας ότι αρκεί μια επικοινωνία με τις κτηνιατρικές κλινικές του νησιού ώστε να προγραμματιστεί η άμεση και εντελώς δωρεάν στείρωση αδέσποτων ζώων που βρίσκονται στη γειτονιά σας. Έτσι, αποτρέπονται νέες γέννες που θα φέρουν ακόμη περισσότερα ζώα στους δρόμους, χωρίς φροντίδα.
Οφείλουμε να δώσουμε συγχαρητήρια στις φιλοζωικές οργανώσεις της Πάρου οι οποίες εργάζονται αφιλοκερδώς και ακούραστα για να βοηθήσουν τα ζωάκια που βρίσκονται στο νησί, έφτασε όμως η ώρα να βοηθήσουμε όλοι για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα. Οι φιλοζωικές δέχονται τόσα μηνύματα για νεογέννητα που έχουν εγκαταλειφθεί, για άρρωστα, πεινασμένα, τραυματισμένα σκυλιά και γάτες που, πλέον, είναι αδύνατον να ανταποκριθούν σε όλα.
Οφείλουμε, επίσης, να υπενθυμίσουμε σε όλους ότι σύμφωνα με το νόμο (4830/2021) ο βασανισμός και η κακοποίηση ζώων τιμωρούνται, πλέον, αυστηρά με ποινές που μπορεί να φτάσουν και τις 50.000 ευρώ (ανά ζώο και περιστατικό). Δεν είναι υποχρεωτικό να αγαπάνε κάποιοι τα ζώα, είναι, όμως, υποχρεωτικό να τα σέβονται και να μην τα ενοχλούν.
Η Πάρος, ένας από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως, φιλοξενεί επισκέπτες από κάθε γωνιά του πλανήτη. Δεν αρμόζει στο νησί μας να υπάρχουν ζωάκια χωρίς φροντίδα, χωρίς περίθαλψη, χωρίς ελπίδα επιβίωσης.
Είμαι βέβαιος ότι και στην περίπτωση των αδέσποτων ζώων θα ανταποκριθείτε θετικά. Η συνεργασία σας είναι πολύτιμη και απαραίτητη. Σας ευχαριστώ θερμά
».

bluestarferries

goldenstarferries