Διημερίδα με θέμα τις στρατηγικές για την αειφορία στην Πάρο συνδιοργανώνουν, το Σαββατοκύριακο 6-7 Μαΐου (ώρες 10:00-14:00 και 18:30-21:30) στην αίθουσα του ΕΠΑΛ, ο Προοδευτικός Σύλλογος Λευκιανών Αθήνας, ο Σύλλογος Φίλων Πάρου – Αντιπάρου, ο Μ.Ε.Ε.Α.Σ. «Υρία» Λευκών και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγκαιριάς.

Στο πλαίσιο της διημερίδας -που θα συμμετέχουν ως εισηγητές πανεπιστημιακοί ερευνητές, αλλά και φορείς της Πάρου- θα συζητηθούν θεματικές ενότητες που αφορούν τον βιώσιμο τουρισμό, τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, την χωροταξία – δόμηση και τις υποδομές για την κλιματική κρίση.

«Η Πάρος, το αγαπημένο και πανέμορφο νησί μας, ήδη από δεκαετίες χαρακτηρισμένο ως Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους, βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Είναι ανάγκη να διερωτηθούμε που πάμε. Καλούμε τους συμπολίτες μας στο διήμερο ομιλιών, που διοργανώνουμε με τη συμμετοχή σημαντικών ειδικών επιστημόνων από όλη την Ελλάδα, για να καταθέσουμε την αγωνία μας, να συζητήσουμε προτάσεις και να διερευνήσουμε τις δυνατότητες ενός άλλου προτύπου ανάπτυξης, με κεντρικό άξονα την ανάγκη της αειφορίας και όχι την αλόγιστη μεγέθυνση των αριθμών», αναφέρουν χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση – πρόσκληση οι συνδιοργανωτές.

Άλλωστε, η Πάρος ήδη από την δεκαετία του 1980 έχει αναδειχθεί σε πολυσύχναστο τουριστικό προορισμό, συγκεντρώνοντας όλο και μεγαλύτερους αριθμούς επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Με την πάροδο των χρόνων τα χαρακτηριστικά της τουριστικής ανάπτυξης του νησιού μεταβάλλονται, ενώ ταυτόχρονα μεταβάλλονται και οι επιπτώσεις στη συνολική οικονομική και κοινωνική ζωή του νησιού και φυσικά στο περιβάλλον. Πλέον, η τουριστική μεγέθυνση και η κερδοφορία που απορρέει από αυτή την ανάπτυξη έχει φτάσει στο σημείο να υπερσκελίσει κατά πολύ κάθε άλλη οικονομική δραστηριότητα.