Στο πλαίσιο των δημοσιευμάτων της προεκλογικής περιόδου ο Βαζαίος Πετρόπουλος, υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Πάρου-Αντιπάρου με τον συνδυασμό «Μπροστά το Νότιο Αιγαίο» του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου, ανοίγει τον «φάκελο» των υποδομών.

Ο κ. Βαζαίος Πετρόπουλος, γνώστης του τομέα των υποδομών, λόγω και της επαγγελματικής του ιδιότητας, τονίζει χαρακτηριστικά:
«Η επιτάχυνση της ολοκλήρωσης συγκεκριμένων έργων και η βελτίωση των υφιστάμενων υποδομών θα ενισχύσει περαιτέρω την αναπτυξιακή προοπτική τόσο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, όσο και των δικών μας νησιών, της Πάρου και της Αντιπάρου, προκειμένου να αυξηθεί σημαντικά η ανταγωνιστικότητα και να διευκολυνθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η καθημερινότητα των πολιτών. Άλλωστε η περιφερειακή αρχή, με επικεφαλής τον Γιώργο Χατζημάρκο, αποδεικνύει στην πράξη το σύνθημά της “κάθε μέρα νησί και έργο”, έχοντας καταγράψει το μεγαλύτερο φάσμα έργων στην ιστορία των νησιών του Νοτίου Αιγαίου. Έργα τα οποία είτε είναι σε εξέλιξη, είτε είναι στο στάδιο της δημοπράτησης ή της μελέτης και διαμορφώνουν ένα διαφορετικό και αισιόδοξο αύριο για τα νησιά και τους νησιώτες».

Βασική προτεραιότητα το επαρχιακό οδικό δίκτυο

«Η οδική ασφάλεια αποτελεί προτεραιότητα της περιφερειακής αρχής, καθώς επί των ημερών της υλοποιείται η μεγαλύτερη πλέον πολυεπίπεδη παρέμβαση που έγινε στην ιστορία του επαρχιακού δικτύου όλων των νησιών, με έργα φωτισμού, σημάνσεων, τοποθέτησης νέου τάπητα, στηθαίων ασφαλείας, διαγραμμίσεων, κλπ.
Αποτελεί όμως και δική μου προτεραιότητα όσο αναφορά τα νησιά της Πάρου και της Αντίπαρου, για την βελτίωση ολόκληρου του επαρχιακού δικτύου, με συνεχή φροντίδα και συντήρηση. Στο πλαίσιο αυτό, ήδη έχουν εγκριθεί από την Περιφέρεια 2,5 εκατ. ευρώ, μέρος των χρημάτων θα χρησιμοποιηθούν για την ολοκλήρωση του οδικού δικτύου Παροικιάς-Νάουσας, έργο το οποίο ξεκίνησε φέτος μετά από καθυστερήσεις και ενστάσεις. Και φυσικά όπου ακόμα χρειάζονται παρεμβάσεις, θα επιδιώξω μέσω προγραμμάτων, χρηματοδοτικών εργαλείων και συνεργασιών να υπάρξει ουσιαστική αντιμετώπιση.
Επίσης, τρία ακόμα έργα τα οποία κρίνω απαραίτητα και είναι: η δημιουργία κόμβων στην Πάρο (διασταυρώσεις Παροικιάς, Νάουσας, Χοιρόλακα, Αεροδρομίου) και στην Αντίπαρο (θέση Μαυρομάτης), η ολική αναβάθμιση της γέφυρας στα Μάρμαρα, καθώς και η δημιουργία παιδικού σταθμού στην Αντίπαρο
», τονίζει ο κ. Βαζαίος Πετρόπουλος.

Έργα που υλοποιούνται και προγραμματίζονται στη Πάρο

Στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου, κατά την προγραμματική περίοδο 2021-2027, έχει ενταχθεί το έργο του ψηφιακού ξεναγού πολιτισμού Πάρου, ανάπτυξης ψηφιακών εφαρμογών που θα βοηθούν τους επισκέπτες να πλοηγούνται στις πολιτιστικές διαδρομές του νησιού και της κατασκευής νέου βρεφονηπιακού σταθμού στα Μάρμαρα, εμβαδού περίπου 400 τ.μ., ο οποίος θα μπορεί να φιλοξενεί 25 νήπια και 12 βρέφη.

Επίσης, κατά την προγραμματική περίοδο 2014-2020 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου έχουν ενταχθεί τα έργα:

  • Κατασκευή συνοδών έργων μονάδας αφαλάτωσης Παροικιάς: Κατασκευή των απαραίτητων συμπληρωματικών έργων για τη λειτουργία των δύο, ήδη, εγκαταστημένων φορητών μονάδων αφαλάτωσης στην περιοχή «Πέπονας».
  • Αντικατάσταση εξωτερικού δικτύου ύδρευσης Κώστος-Παροικιά: Αντικατάσταση του υπάρχοντος κεντρικού δικτύου μεταφοράς ύδατος από την υφιστάμενη δεξαμενή στον Κώστο στην θέση Αγ. Υπακοή, έως την Παροικιά στην υφιστάμενη δεξαμενή στην θέση Αγ. Ανάργυροι, συνολικού μήκους 9.200 μ..
  • Αναβάθμιση δημοτικού σχολείου Αρχιλόχου Μάρπησσας: Αναβάθμιση του κτιρίου του δημοτικού σχολείου με την αποπεράτωση του ημιτελούς τμήματος επιφάνειας περίπου 255 τ.μ. για την αύξηση της δυναμικότητας του σχολείου σε μαθητές και τη δημιουργία ποιοτικότερου περιβάλλοντος μάθησης, και κατασκευή αίθουσας πολλαπλών χρήσεων και αθλητικών εκδηλώσεων συνολικής επιφάνειας 1.165,90 τ.μ..
  • Κέντρο Κοινότητας δήμου Πάρου: Τα Κέντρα Κοινότητας έχουν ως στόχο να υποστηρίξουν τους ΟΤΑ Α’ Βαθμού στην εφαρμογή πολιτικών κοινωνικής προστασίας και στην ανάπτυξη ενός τοπικού σημείου αναφοράς για την υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των πολιτών με όλα τα Κοινωνικά Προγράμματα και Υπηρεσίες που υλοποιούνται στην περιοχή παρέμβασης και στελεχώνονται με 2-3 άτομα ειδικότητας κοινωνικών επιστημών.
  • ΚΗΦΗ Νάουσας Πάρου «Η ΑΓΑΠΗ»: Πρόκειται για τη συνέχιση της λειτουργίας των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) από το Ε.Π. Νοτίου Αιγαίου 2014-2020. Αντικείμενο είναι η παροχή από τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Κ.Η.Φ.Η.), υπηρεσιών ημερήσιας φροντίδας σε ηλικιωμένα άτομα μη δυνάμενα να αυτοεξυπηρετηθούν απόλυτα (κινητικές δυσκολίες, άνοια κλπ), των οποίων το οικογενειακό περιβάλλον που τα φροντίζει, εργάζεται ή αντιμετωπίζει σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα ή προβλήματα υγείας και αδυνατεί να ανταποκριθεί στη φροντίδα που έχει αναλάβει.
  • Εξοπλισμός ΤΠΕ σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης: Στην Πάρο ολοκληρώθηκε προμήθεια εξοπλισμού για τα Νηπιαγωγεία Νάουσας, Αγκαιριάς, Μάρπησσας, Μαρμάρων, Προδρόμου, Δρυού, Λευκών, και Κώστους, για τα Δημοτικά Σχολεία Παροικιάς, Νάουσας Λευκών-Κώστους, Αγκαιριάς, και Αρχίλοχου-Μάρπησσας, για τα Γυμνάσια Παροικιάς, Αρχιλόχου, και Νάουσας, για τα ΓΕ.Λ. Νάουσας και Παροικιάς, καθώς και για το ΕΠΑΛ Πάρου.
  • Προμήθεια ασθενοφόρων για τις ανάγκες του ΕΚΑΒ: Στην Πάρο παραδόθηκε ένα ασθενοφόρο μικρού όγκου, καθώς διατέθηκε και ένα όχημα για τις ανάγκες της τοπικής μονάδας ΕΚΑΒ.
  • Εξοπλισμός Πυροσβεστικού Σώματος: Για την Πάρο παραδόθηκε ένα υδροφόρο πυροσβεστικό όχημα (4×4), εκτός δρόμου, χωρητικότητας 2.500 λίτρων νερού.

Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Υποδομών Μεταφορών Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης 2014-2020, έχουν ενταχθεί οι μελέτες ωρίμανσης μονάδας κομποστοποίησης δήμου Πάρου και μελέτες ωρίμανσης του έργου επέκτασης του ΧΥΤΑ Πάρου, καθώς και η ανάπτυξη και βελτίωση υποδομών του νέου αεροδρομίου Πάρου.

Τέλος, υπάρχουν έργα και μελέτες για την Πάρο, με χρηματοδότηση από ίδιους πόρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που είναι δικαιούχος και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Ειδικότερα:

  1. Επισκευή συντήρηση Α’ ορόφου κτιρίου Αγροκηπίου Παροικιάς (στάδιο υλοποίησης).
  2. Μελέτη, κατασκευή και άδεια ίδρυσης και λειτουργίας Υδατοδρομίου στην Πάρο (στάδιο εκπόνησης μελετών).
  3. Έργα αποκατάστασης ζημιών από ακραία καιρικά φαινόμενα στη Πάρο (στάδιο υλοποίησης).
  4. Αποκατάσταση τεχνικού έργου στη θέση Μάρμαρα Πάρου (στάδιο δημοπράτησης).
  5. Συντήρηση οδικού δικτύου Πάρου-Αντιπάρου (έχει ολοκληρωθεί το φυσικό και οικονομικό αντικείμενο του έργου).
  6. Πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών για τα έτη 2020-2023 (τριετής διάρκεια, προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας και του Δήμου Πάρου).
  7. Προμήθεια εξοπλισμού δημοτικού σφαγείου Πάρου (στάδιο υλοποίησης, προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας και του Δήμου Πάρου).
  8. Επισκευή γηπέδου ποδοσφαίρου Μάρπησσας (στάδιο υλοποίησης, προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας και του Δήμου Πάρου).
  9. Αντιπλημμυρική προστασία Πάρου (2021-2023, διακοπή εργολαβίας – στάδιο επιλογής αναδόχου).
  10. Τριετής συντήρηση οδικού δικτύου αρμοδιότητας Περιφέρειας νήσων Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Πάρου, Αντιπάρου και Αμοργού (στάδιο υπογραφής σύμβασης).

«Σημαντικό στοιχείο, που αξίζει να αναφερθεί, είναι ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ήταν η 1η στην Ελλάδα που έχτισε, ειδικό πρόγραμμα συντήρησης σχολικών μονάδων, αλλά και ειδικό πρόγραμμα συντήρησης αθλητικών εγκαταστάσεων, παρά το γεγονός ότι το συγκεκριμένο αντικείμενο δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες Περιφερειών», σημειώνει επιπλέον ο υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Πάρου-Αντιπάρου.

Αναγκαία η καλή συνεργασία με τους δήμους

«Στα περισσότερα προαναφερόμενα έργα, δικαιούχος είναι ο δήμος Πάρου και στο σημείο αυτό να τονίσω ότι η καλή συνεργασία μεταξύ περιφέρειας και δήμων είναι αναγκαία για την πρόοδο και των υποδομών. Εξάλλου, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει επιτύχει τον υψηλότερο βαθμό συνεργασίας με τους δήμους της περιοχής ευθύνης της, καθώς μέσω εκατοντάδων προγραμματικών συμβάσεων υλοποιεί το μεγαλύτερο τεχνικό πρόγραμμα με έργα που στην συντριπτική πλειοψηφία τους δεν είναι δικά της αλλά των δήμων, αφού ουδέποτε αρνήθηκε βοήθεια ώστε καμία ευκαιρία να μην πάει χαμένη.
Αναμφίβολα, η παρουσία της Περιφέρειας είναι συνεχής και διακριτή, με έργα και παρεμβάσεις σε όλα ανεξαιρέτως τα νησιά. Προσωπικά, αν ο κόσμος με τιμήσει με την ψήφο του και εκλεγώ, το πρώτο πράγμα που θα κάνω είναι να συναντηθώ με τους νέους δημάρχους Πάρου και Αντιπάρου, ώστε να χαράξουμε κοινή πορεία.
Το σημαντικότερο όλων, ίσως, είναι να υπάρχει όραμα για τον τόπο, όρεξη για προσφορά και μεράκι για δουλειά. Από την πλευρά μου, υπόσχομαι ότι θα είμαι κοντά και στα δύο νησιά, την Πάρο και την Αντίπαρο, που τόσο πολύ αγαπώ και θα συμβάλλω με κάθε τρόπο για την πρόοδο τους, αλλά και για την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής των πολιτών
», καταλήγει ο κ. Βαζαίος Πετρόπουλος.