Η «ομορφιά μπορεί να σώσει τον κόσμο», σύμφωνα με τη ρήση του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, αλλά η εκπροσώπηση των γυναικών στα «κοινά» είναι από πολύ μικρή έως «αόρατη»! Στη σημερινή κυβέρνηση «μετράμε» μια μικρή αναλογία,ένα μικρό ποσοστό, σε γυναίκες σε σύνολο 300 ατόμων.

Στην Αυτοδιοίκηση και παρά την αναγκαστική ποσόστωση του 40% στα δημοτικά ψηφοδέλτια, η γυναικεία συμμετοχή είναι πάρα πολύ μικρή, για να μην πούμε απογοητευτική. Στο σύνολο των 13 Περιφερειών, εξελέγη μία γυναίκα, ενώ στο σύνολο των 334 Δήμων της Ελλάδας, εξελέγησαν μόνο 19 γυναίκες Δήμαρχοι. Ευτυχώς που για πρώτη φορά έχουμε γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Οι γυναίκες αποτελούν το 51% του πληθυσμού της Ελλάδας, ωστόσο δεν βλέπουν με «καλό μάτι» ούτε τη συμμετοχή των γυναικών σε ψηφοδέλτια, ούτε ψηφίζουν γυναίκες στην κάλπη, ενώ τις ψηφίζουν στις δημοσκοπήσεις! Οι λόγοι ανταγωνιστικότητα και έλλειψη εμπιστοσύνης. Είναι προνομιακό το πεδίο της πολιτικής για τους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες. Σε παγκόσμιο επίπεδο, στις χώρες που το τιμόνι της εξουσίας, το είχαν γυναίκες, τα αποτελέσματα στην οικονομική ανάπτυξη, στη μείωση της ανεργίας και στην κοινωνική πολιτική, οι γυναίκες αποδείχθηκαν περισσότερο αποτελεσματικές από τους άνδρες συναδέλφους. Είναι αυτονόητο ότι χρειαζόμαστε εξίσου γυναίκες και άνδρες για να έχουμε ένα ισορροπημένο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό σύστημα. Απαραίτητη προϋπόθεση οι γυναίκες να «πολιτευτούν» με πρότυπα γυναικεία και όχι ανδρικά. Να ξεχωρίσουν με τις δυνατότητες τους, το ταλέντο τους, το έργο που έχουν να επιδείξουν και τις προτάσεις τους για το κοινωνικό σύνολο.

Μέσα από την πολυετή επαγγελματική μου εμπειρία, οι γυναίκες για να διεκδικήσουν μια θέση κύρους, εφόσον διαθέτουν τις κατάλληλες δεξιότητες, έχουν ένα πρόσθετο πλεονέκτημα σε σχέση με τους άνδρες. Έχουν το βασικό πλεονέκτημα της γυναικείας φύσης, την ενσυναίσθηση, τη διαλλακτικότητα, τη μεταδοτικότητα, την οργανωτικότητα, οικείο και ουσιαστικό λόγο. Οι γυναίκες πολιτικοί δεν φημίζονται για τον ξύλινο λόγο όπως το σύνολο των ανδρών συναδέλφων τους.

Το πιο σημαντικό για μια γυναίκα πολιτικό είναι να ξεκαθαρίσει ποια θα είναι η συνεισφορά της στην πολιτική διαδικασία.Τι θέλει να επιτύχει και φυσικά να μπορεί να μεταδώσει το σχετικό μήνυμα προς το κοινό στο οποίο απευθύνεται. Η πολιτική για μια γυναίκα είναι ένα επαγγελματικό πεδίο «δόξης λαμπρό», σήμερα στο πολιτικό σύστημα της Ελλάδας.
Έχουν μια μοναδική ευκαιρία να συμμετέχουν στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας, βελτιώνοντας το επίπεδο ζωής των πολιτών, ενώ παράλληλα έχουν εργασιακά προνόμια που πολύ λίγοι επαγγελματικοί κλάδοι προσφέρουν.

Η υιοθέτηση των στερεότυπων ότι οι γυναίκες είναι αδύναμες, γκρινιάρες, συναισθηματικές και όταν ασχοληθούν με την πολιτική παραμελούν την οικογένεια και τα παιδιά, οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στο ιδιαίτερα ανδροκρατούμενο περιβάλλον. Το νέο μίγμα του πολιτικού προσωπικού στη Βουλή, στην Αυτοδιοίκηση αλλά και σε πολλές ακόμη θέσεις εξουσίας, θα πρέπει να έχει περισσότερες γυναίκες.

Και μια τελευταία συμβουλή, για το προφίλ μιας γυναίκας. Είναι λάθος να υιοθετούν οι γυναίκες πολιτικοί, την «αρρενωπότητα» των ανδρών συναδέλφων τους, στην εμφάνιση, στην απολυτότητα, στην αυστηρότητα, στην εκφορά του λόγου.
Ελληνίδες, «ξυπνήστε» τον πολιτικό μέσα σας. Η χώρα μας σας χρειάζεται και όχι μόνο τα κόμματα για να κλείσουν τις «τρύπες» των ψηφοδελτίων!!!

Θανάσης Παπαμιχαήλ – Επικοινωνιολόγος