Ερώτηση στη βουλή κατέθεσαν τέσσερις βουλευτές του Κ.Κ.Ε. (Κομνηνάκα Μαρία, Δελής Γιάννης, Κατσώτης Χρήστος, Συντυχάκης Μανώλης), με θέμα τη δημιουργία εξεταστικών κέντρων στα νησιά για τον γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ 2Γ, που θα διεξαχθεί στις 4/3/23.

Το κείμενο της ερώτησης αναφέρει:

Με την ανακοίνωση της ημερομηνίας διεξαγωγής του γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ χιλιάδες υποψήφιοι ειδικά από τα νησιά του Αιγαίου διαπίστωσαν ότι για να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό θα πρέπει να ξοδέψουν μια περιουσία σε ακτοπλοϊκά εισιτήρια και σε έξοδα διαμονής σε άλλα νησιά ή στον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη. Αυτό γίνεται ακόμα πιο δύσκολο σε περιπτώσεις που οι υποψήφιοι έχουν παιδιά ή είναι μονογονεϊκές οικογένειες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις Κυκλάδες δεν υπάρχει κανένα εξεταστικό κέντρο ενώ θα μπορούσε με ένα ή δυο το ταξίδι να είναι συντομότερο και οικονομικότερο αφού σε ορισμένες περιπτώσεις δε θα απαιτείται διαμονή. Παρόμοιο είναι και το πρόβλημα στα Δωδεκάνησα παρότι προβλέπεται εξεταστικό κέντρο στη Ρόδο. Οι υποψήφιοι από το Νομό Σάμου που καλούνται να πάνε σε Χίο και Λέσβο, θα πρέπει είτε να μείνουν πέντε μέρες σε άλλο νησί είτε να φτάσουν στην εξέταση άυπνοι λόγω των συγκοινωνιών.
Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει μεγάλη ευθύνη καθώς πέρα από το γεγονός ότι καλεί ανθρώπους με πτυχία ανώτατης εκπαίδευσης και μεταπτυχιακές σπουδές να εξεταστούν στην ύλη του λυκείου για να μπορέσουν να συμμετάσχουν σε προκήρυξη θέσεων, κάνει ακόμα δυσκολότερη και την ίδια τη συμμετοχή σε αυτό τον απαράδεκτο διαγωνισμό.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση:
1. Για τη δημιουργία τουλάχιστον ενός εξεταστικού κέντρου σε κάθε νομό και σε δύο σε περιπτώσεις όπως οι Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.
2. Για την κάλυψη των εξόδων μετακίνησης και διαμονής των υποψηφίων που αναγκάζονται να μετακινηθούν σε άλλα μέρη (εισιτήρια, διαμονή, καύσιμα).