Με σύνθημα «Το νερό είναι δημόσιο κοινωνικό αγαθό και όχι εμπορικό προϊόν» όλες οι ΔΕΥΑ στην Ελλάδα, όπως και η ΔΕΥΑ Πάρου, τάσσονται κατά στο νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) για το νερό, με αντικείμενο «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων, ενίσχυση της υδατικής πολιτικής».
Σημειώνουμε ότι, για το θέμα η «Φωνή της Πάρου» είχε αναφερθεί στο νομοσχέδιο περί ιδιωτικοποίησης σε άρθρο στις 16 Δεκεμβρίου 2022, ενώ έκτοτε και η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης είχε κρούσει τον… κώδωνα του κινδύνου.

Συγκεντρώσεις σε Παροικιά και Νάουσα

Το Σωματείο Εργαζομένων της ΔΕΥΑ Πάρου προχώρησε σε απεργιακές κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις σε Παροικιά και Νάουσα, όπου ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για τις προθέσεις ιδιωτικοποίησης του νερού από την κυβέρνηση.
Στην Παροικιά η συγκέντρωση έγινε στην πλατεία «Μ. Μαυρογένους» και ακολούθως πραγματοποιήθηκε συμβολική πορεία προς το δημαρχείο, όπου υπήρξε ολιγόλεπτη συνάντηση με τον δήμαρχο, στον οποίο παραδόθηκε το σχετικό ψήφισμα. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν εκπρόσωποι του δήμου Πάρου, οι Παριανοί υποψήφιοι βουλευτές Αναστάσης Γκίκας (ΚΚΕ) και Μαρία Χανιώτη (ΣΥΡΙΖΑ), ο έπαρχος Πάρου Κώστας Μπιζάς, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Πάρου Κώστας Ροκονίδας, κ.α.
Επίσης, στη Νάουσα η συγκέντρωση έγινε, παρά την βροχή, στην πλατεία της αφαλάτωσης και ακολούθως πραγματοποιήθηκε μικρή πορεία, όπου μοιράστηκαν ενημερωτικά φυλλάδια στον κόσμο και το ψήφισμα στο γραφείο της τοπικής κοινότητας.
Πρόθεση του Σωματείου Εργαζομένων της ΔΕΥΑ Πάρου είναι να συνεχιστεί η ενημέρωση όλων για το θέμα του νομοσχεδίου που αναμένεται να κατατεθεί τις προσεχείς ημέρες και να γίνει νέα -πιο μαζική- συγκέντρωση, ίσως την Τετάρτη 22 Μαρτίου όπου είναι και η Παγκόσμια Ημέρα Νερού. Σε κάθε περίπτωση θα υπάρξει νέα ενημέρωση για τις επόμενες αποφάσεις – κινήσεις.


Δήλωση στήριξης του δημάρχου Πάρου

Τη στήριξή του στις προσπάθειες του Σωματείου Εργαζομένων της ΔΕΥΑΠ εξέφρασε ο δήμαρχος Πάρου Μάρκος Κωβαίος, ο οποίος σχετικά με το νομοσχέδιο για το νερό είπε:
«Πάγιο αίτημά μας και στόχος μας είναι να παραμείνει δημοτική η επιχείρηση ύδρευσης και αποχέτευσης, προς όφελος των πολιτών. Δεν πρέπει να υπάρχει εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, ιδιαίτερα σε ανθρώπους ή σε επιχειρήσεις που σκοπό έχουν το κέρδος. Υπάρχει σχετική απόφαση και από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος για το θέμα αυτό, ενώ εκκρεμούν και ερωτήματα που έχουν γίνει προς την κυβέρνηση για ν’ απαντηθούν. Ευελπιστούμε ότι θα πετύχουμε τον σκοπό μας. Η διαχείριση του νερού πρέπει ν’ ανήκει στον δήμο και τον λόγο να τον έχει η επιχείρηση του δήμου. Άλλωστε, έχουμε δείγματα γραφής ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Εμείς στην Πάρο έχουμε μία από τις καλύτερες ΔΕΥΑ και αυτό ως δήμος και δημοτική αρχή θα το στηρίξουμε ώστε πραγματικά το δημόσιο αυτό κοινωνικό αγαθό να μείνει σε μας, σε όλους τους πολίτες».