Με μία εντυπωσιακή σε προσέλευση κόσμου συγκέντρωση στο ΕΠΑ.Λ. Πάρου, ο επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού «Πάρος με Ευθύνη και Ενότητα» και υποψήφιος δήμαρχος, Κώστας Μπιζάς, άνοιξε την Κυριακή (28/5) τον χορό των δημόσιων εκδηλώσεων ενόψει των δημοτικών εκλογών της 8ης Οκτωβρίου.
Τη συγκέντρωση συντόνισε η διευθύντρια του ΓΕ.Λ. Πάρου και πρώην πρόεδρος της Τ.Ο. Νέας Δημοκρατίας, Ιφιγένεια Χατζηγεωργίου, ενώ στο πάνελ βρίσκονταν και τοποθετήθηκαν κατά σειρά οι κ.κ. Χρίστος Γεωργούσης, Λοΐζος Κοντός, Μαργαρίτα Αργουδέλη, Γιάννης Τζανετής, Ιωάννα Χανιώτη και Αργύρης Ταντάνης.
Ακολούθως τον λόγο πήρε ο κ. Μπίζας, ο οποίος στη διάρκεια της ομιλίας του εξήγησε τους λόγους που οδήγησαν στη δημιουργία του συνδυασμού, τον οποίο χαρακτήρισε ανεξάρτητο και ενωτικό, κατηγόρησε την δημοτική αρχή για τα πεπραγμένα της και τον τρόπο διοίκησης, ανέφερε επιγραμματικά τους τομείς και την προσπάθεια κατάρτισης του προγράμματος που θα εφαρμόσει σταδιακά, ενώ τέλος απηύθυνε ανοιχτό κάλεσμα στήριξης και συμπόρευσης για μία καλύτερη Πάρο.

Τα κυριότερα σημεία στην ομιλία του Κώστα Μπιζά:

«Ανεξάρτητα, ενωτικά και χωρίς τοπικισμούς…»

«Η Πάρος βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, που αν δεν παρθούν οι σωστές αποφάσεις, θα οδηγηθεί σε μη βιώσιμες καταστάσεις. Αυτός είναι και ο λόγος που μαζί με μια ομάδα συμπολιτών μας, κυρίως νέων, πήραμε την πρωτοβουλία και δημιουργήσαμε τον δημοτικό συνδυασμό -Πάρος με Ευθύνη και Ενότητα- για να παρέμβουμε στις προσεχείς δημοτικές εκλογές και με την δική σας ενεργή στήριξη να διεκδικήσουμε τη δημοτική αρχή.
Ο συνδυασμός μας είναι ανεξάρτητος, ενωτικός και χωρίς τοπικισμούς. Ανεξάρτητος γιατί αρνούμαστε να γίνουμε εξάρτημα οποιουδήποτε κόμματος ή κάποιων οικονομικών συμφερόντων και ενωτικός γιατί επιδίωξή μας είναι να ενώσουμε όλες τις υγιείς και αξιόλογες δυνάμεις του τόπου μας που έχουν διάθεση προσφοράς και χωρίς τοπικιστικές νοοτροπίες, αφού η Πάρος πλέον και λόγου του μεσαίου μεγέθους της αποτελεί ενιαίο χώρο στα πλαίσια του ενιαίου Δήμου.
Οι δικές μας αρχές είναι να προσπαθήσουμε να κινηθούμε με ευπρέπεια, ήθος και εντιμότητα, χωρίς να πολώσουμε και να διχάσουμε το νησί μας. Θα λειτουργήσουμε δημοκρατικά και με σεβασμό στην άποψη του άλλου. Θα επιχειρήσουμε σύνθεση των απόψεών μας, μέσα από τον διάλογο και με την μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή. Δημιουργήσαμε έναν συνδυασμό που βάζει πάνω απ’ όλα εκείνα που μας ενώνουν στην τοπική αυτοδιοίκηση, αποδεικνύοντας ότι στις τοπικές κοινωνίες είναι εφικτή η συνεργασία των πολιτών πέρα από κομματικούς εναγκαλισμούς, γιατί τελικά αυτός είναι ο τρόπος για να προχωρήσουμε μπροστά».

«Η δημοτική αρχή δεν έχει να προσφέρει κάτι άλλο…»

«Δεν είναι στις προθέσεις μας να μηδενίσουμε το έργο της δημοτικής αρχής, το θεωρούμε όμως λίγο. Διοίκησε τον Δήμο για οκτώ ολόκληρα χρόνια και το έργο που μας παραδίδει είναι αναντίστοιχο σε σχέση με τη μεγάλη χρονική διάρκεια που είχε στα χέρια της τις τύχες της Πάρου. Άλλωστε, αν τα είχε κάνει όλα καλά δεν θα υπήρχε λόγος να βρισκόμαστε σε αυτή την αίθουσα και να είμαστε τόσοι πολλοί.
Έπειτα από οκτώ ολόκληρα χρόνια, παραδίδει στη νέα δημοτική αρχή κυκλοφοριακό χάος. Δεν πήρε κανένα μέτρο που θα βελτίωνε την υπάρχουσα κατάσταση. Οι κυκλοφοριακές μελέτες που εκπονήθηκαν παραμένουν στα ράφια του Δήμου, με αποτέλεσμα το πρόβλημα χρόνο με το χρόνο να επιδεινώνεται και να καθίσταται δυσεπίλυτο.
Δημιούργησε μεγάλο πρόβλημα με την διαχείριση των απορριμμάτων, που αφορά τόσο την υγεία μας όσο και την προστασία του περιβάλλοντος. Παρέλαβε ένα κύτταρο υποδοχής των σκουπιδιών της Πάρου και της Αντιπάρου, το υπερφόρτωσε και το κατέστρεψε μολύνοντας την περιοχή και τον υδροφόρο ορίζοντα, ενώ έπρεπε να φροντίσει για την κατασκευή ενός δεύτερου ή και τρίτου κυττάρου.
Δεν ενδιαφέρθηκε για την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας -όπως τα αγροκήπια Παροικιάς και Νάουσας- δεν έπραξε τίποτα του ουσιαστικό για την σχολική στέγη με αποτέλεσμα τα παιδιά μας να εκπαιδεύονται σε νοικιασμένα ή προκάτ κτίρια. Που είναι το κλειστό γήπεδο που θα έφτιαχνε στο Ζευλάκι και οι αθλητικές εγκαταστάσεις της Νάουσας; Που είναι η καθαριότητα των οικισμών που πριν μερικά χρόνια ήταν πεντακάθαροι;
Με λίγα λόγια η παρούσα δημοτικά αρχή ότι είχε να δώσει, το έδωσε. Δεν έχει να προσφέρει κάτι άλλο, είναι κουρασμένη και δεν θα έπρεπε να επιδιώκει μία τρίτη θητεία, η οποία μάλιστα θα έχει πενταετή διάρκεια.
Επαίρεται η δημοτική αρχή για το έργο της ΔΕΥΑΠ. Δεν μηδενίζουμε το έργο της ΔΕΥΑΠ, αλλά αυτό έλειψε να αφήσει το νησί μας χωρίς νερό και με τα λύματα της αποχέτευσης να ρέουν στους δρόμους και να μολύνουν τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα και τις παραλίες. Ακόμα και για το νέο αεροδρόμιο, που είναι καρπός προσπάθειας από το 1995 μέχρι και της μέρες μας, επιχειρεί να το οικειοποιηθεί, ενώ είναι προσπάθεια πολλών δημοτικών αρχών.
Ο Δήμος λειτούργησε χωρίς προγραμματισμό, ευκαιριακά, χωρίς σχέδιο και χωρίς αξιοποίηση του υπαλληλικού και εργατικού προσωπικού, με αποτέλεσμα για πρώτη φορά στα χρονικά του Δήμου μας να μην μπορούν οι υπηρεσίες του να συντάξουν ούτε τον προϋπολογισμό του και να τον αναθέτουν σε ιδιωτικό συνεργάτη».

«Μαζί θα πορευτούμε στην επόμενη μέρα…»

«Συζητώντας με την κοινωνία, τους παραγωγικούς φορείς, τους συλλόγους που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την εκπαίδευση και σε άλλους τομείς στη ζωή του νησιού μας, καταρτίζουμε ένα πρόγραμμα το οποίο θα εφαρμόσουμε σταδιακά με όρους συνεννόησης και συνεργασίας. Συγκεντρώνουμε τις ανάγκες των τοπικών κοινοτήτων της Πάρου κι αυτές θα ιεραρχηθούν από τις ίδιες με λαϊκές συνελεύσεις, έτσι ώστε οι παρεμβάσεις να προχωρήσουν σταδιακά στην υλοποίηση με όρους διαφάνειας και δικαιοσύνης.
Το πρόγραμμα που ετοιμάζουμε χωρίζεται σε έντεκα τομείς (διοίκηση, καθημερινότητα, υγεία, κοινωνική φροντίδα, εκπαίδευση, πολιτισμός, αθλητισμός, τουρισμός, πρωτογενής – δευτερογενής τομέας, περιβάλλον και υποδομές) και περιλαμβάνει αφενός ένα πλέγμα δράσεων για το πεδίο αρμοδιότητας της τοπικής αυτοδιοίκησης και αφετέρου τις θέσεις μας για τα μείζονα ζητήματα που απασχολούν το νησί μας.
Κανείς δεν περισσεύει. Σας καλώ όλες και όλους να ενωθείτε μαζί μας, με ελπίδα και αισιοδοξία για το μέλλον αυτού του τόπου. Σας κοιτώ στα μάτια με ειλικρίνεια και εμπιστοσύνη, όπως κάνω όλα αυτά τα χρόνια. Είμαι ένας από εσάς και πιστεύω ότι μαζί θα πορευτούμε στην επόμενη μέρα για να δώσουμε στην Πάρο τη θέση που της αξίζει. Σ’ έναν Δήμο ανοιχτό για όλους, μ’ ένα Δήμαρχο κοντά στον δημότη και τα προβλήματά του».