Είναι λάθος η επιλογή της αποχής από τις κάλπες ως εκλογική συμπεριφορά. Κι αυτό πρέπει να το καταλάβουμε όλοι, γιατί με γεωμετρική πρόοδο αυξάνεται τα τελευταία χρόνια η αποχή των πολιτών από τις κάλπες. Ιδιαίτερα στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Σε πολλούς Δήμους και Περιφέρειες περισσότεροι από τους μισούς ψηφοφόρους δεν θα πάνε να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, σύμφωνα με τις τελευταίες εκλογές του 2019. Άλλοι από πολιτική αδιαφορία, άλλοι από αποπολιτικοποίηση και αποστροφή από τα τοπικά δρώμενα, και άλλοι για να πάνε για καφέ και ουζάκι.

Κυριακή κοντή γιορτή, για να μετρήσουμε το ποσοστό της αποχής. Θα δοθούν πολλές εξηγήσεις, την επόμενη μέρα για να αιτιολογήσουν τις συμπεριφορές που οδηγούν σε αδιαφορία και αποχή. Όμως περισσότερο ενδιαφέρον θα έχει να εξεταστεί, εκτός από διάφορους εξωγενείς παράγοντες, πόσο υπεύθυνα είναι και τα πολιτικά κόμματα με τη συμπεριφορά τους, οδηγώντας τους πολίτες, γενικά, στην αδιαφορία και αποχή από τις κάλπες και μετά να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για την κατάσταση που τα ίδια δημιούργησαν. Το λάθος που γίνεται από ειδικούς  εκλογικούς αναλυτές, είναι να αποδίδεται η αποχή σε νέκρωση ή απουσία κάθε αυτοδιοικητικού αισθητηρίου των ψηφοφόρων και ιδιαίτερα των νέων. Το ότι κρύβει τη μη εμπιστοσύνη τους, στην αλλαγή των πραγμάτων, πολιτικών και κοινωνικών και όλων όσων επιθυμούν για τη διαφοροποίηση από την καταθλιπτική καθημερινότητα, λαμβάνονται υπόψη στις εξηγήσεις;

Το ότι ζούμε στην εποχή της ολοκληρωτικής επικοινωνίας, με δυσδιάκριτα τα όρια της ψευδούς προπαγάνδας και των μεθόδων της που διαπλέκονται, σε τέτοιο βαθμό που οι πολίτες δεν διακρίνουν εύκολα, αλλά που μετά από λίγο αποδεικνύεται το αναληθές, πόσο συμβάλλουν στην αναξιοπιστία του πολιτικού συστήματος, με αποδέκτη ακόμη και την αυτοδιοίκηση;

Στις μέρες που θα ακολουθήσουν, μετά την Κυριακή του πρώτου και δεύτερου γύρου των εκλογών, τα συναισθήματα των αυτοδιοικητικών υποψηφίων θα είναι αντιφατικά. Κάποιοι θα είναι νικητές και τροπαιούχοι των αυτοδιοικητικών προνομίων για μια πενταετία και κάποιοι θα είναι ηττημένοι και αρκετοί θα περάσουν το κατώφλι του ταμείου ανεργίας! Αντίθετα, οι πολίτες δεν ενδιαφέρονται για τη νίκη ή ήττα των αυτοδιοικητικών προσώπων. Τους ενδιαφέρει μόνο στο βαθμό που το αποτέλεσμα συνδέεται με τα πολύ συγκεκριμένα δικά τους συμφέροντα. Παρά το γεγονός ότι η μεγάλη δύναμη της αποχής, δημιουργεί ανασφάλεια, απογοήτευση και εκνευρισμό, στο κεντρικό πολιτικό σύστημα, οι ευμετάβλητες θέσεις που εκφράζουν τους υποχρεώνουν να φαίνονται αναξιόπιστοι στα μάτια των ψηφοφόρων τους.

Σήμερα η αναμενόμενη αποχή των πολιτών, από τις αυτοδιοικητικές κάλπες, θα είναι τραγικό λάθος. Εγκυμονεί κινδύνους  επιβίωσης και μη βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου των πολιτών. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές ψηφίζουμε για τον τόπο μας, ούτε για κόμματα ούτε για πολιτικές ιδεολογίες. Ψηφίζουμε για την καθαριότητα της πόλης και την οικονομική της ανάπτυξη. Γι’ αυτό πρέπει να ψηφίζονται οι καλύτεροι!

Θανάσης Παπαμιχαήλ – Επικοινωνιολόγος