Στο πλαίσιο των δημοσιευμάτων και των συνεντεύξεων της προεκλογικής περιόδου, ο δήμαρχος Πάρου και εκ νέου υποψήφιος ως επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού «Πάρος, Επιμένουμε στην Πράξη», Μάρκος Κωβαίος, απαντά σε τρεις ερωτήσεις.

Λίγες ημέρες πριν τις δημοτικές εκλογές, πώς εξελίσσεται για σας η προεκλογική περίοδος;

Μ.Κ.: «Για κάθε Δήμαρχο, αυτή η περίοδος έχει ξεχωριστή ένταση, αφού πρέπει, παράλληλα, να συνεχίσει την καθημερινή δουλειά για το Δήμο, αλλά και να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της προεκλογικής δραστηριότητας. Είναι μια περίοδος, με αρκετή κούραση, αλλά και ένα μοναδικό και ξεχωριστό προνόμιο. Την αυξημένη, καθημερινή επικοινωνία με τους δημότες. Γνωρίζω καλά, ότι αυτό που έχει σημασία δεν είναι τόσο να μιλάς στους δημότες, όσο να τους ακούς. Η ανατροφοδότηση από τις σκέψεις και τις απόψεις τους, είναι πολύτιμη. Οι προτάσεις τους μας βοηθούν να γίνουμε καλύτεροι. Αυτή, την άμεση, προσωπική σχέση με τους δημότες, επιδιώκω σε όλη τη διάρκεια της θητείας μου. Να βρίσκομαι δίπλα τους, να γνωρίζω από πρώτο χέρι τα προβλήματα, ώστε, με τους συνεργάτες μας, να δίνουμε λύσεις. Δεν σας κρύβω, ότι είναι η επικοινωνία μου με τους συμπατριώτες μας, στην Πάρο, που με γεμίζει δύναμη, αλλά και αισιοδοξία για το αποτέλεσμα της 8ης Οκτωβρίου».

Ποιά θα λέγατε ότι είναι η επόμενη γενιά μεγάλων έργων υποδομής, έργων που έχει ανάγκη η Πάρος;

Μ.Κ.: «Έχουμε έτοιμο το σχέδιο που θα οδηγήσει την Πάρο στην επόμενη ημέρα και στο δρόμο της βιώσιμης αλλά και αειφόρου ανάπτυξης, με κύριους άξονες την οικονομική ευρωστία, την προστασία του περιβάλλοντος και τη διατήρηση του παραδοσιακού χαρακτήρα του νησιού. Το μεγάλο διακύβευμα για εμάς, είναι το μοντέλο ανάπτυξης του νησιού μας να συμβαδίζει με την ανάδειξη και προστασία του περιβάλλοντος και να αναδεικνύει και να σέβεται τις αξίες, τον πολιτισμό μας και την ποιότητα ζωής των κατοίκων.
Η τουριστική πρόοδος της Πάρου, εξάλλου, δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό. Η δημοτική μας αρχή έχει εκπονήσει και ήδη εκτελεί το σχεδιασμό της για την επόμενη μέρα. Για εμάς, είναι ξεκάθαρο ότι το επόμενο μεγάλο στοίχημα είναι η περαιτέρω θωράκιση του νησιού από πλευράς υποδομών. Έχουν ήδη εκκινήσει οι διαδικασίες για την υλοποίηση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, έχει δρομολογηθεί η μεταφορά του κεντρικού λιμένα Πάρου, ενώ στο στάδιο των μελετών βρίσκεται και η κατασκευή ενός εμπορικού λιμένα ώστε το κεντρικό λιμάνι του νησιού να είναι αμιγώς τουριστικό. Έχουμε, επίσης, σχεδιάσει ενίσχυση των εκπαιδευτικών, πολιτιστικών και αθλητικών υποδομών της Πάρου, ενώ αγωνιζόμαστε για την ποιοτική αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας. Στον τομέα της Υγείας, ειδικά, με δεδομένη την αύξηση των επισκεπτών που υποδεχόμαστε, έχουμε προτείνει στο αρμόδιο Υπουργείο να δημιουργηθεί στην Πάρο, σε έκταση που παραχωρεί ο Δήμος στο παλιό αεροδρόμιο, η μεγαλύτερη νοσοκομειακή μονάδα των Κυκλάδων».

Τι θα λέγατε σε ένα δημότη της Πάρου, αν σας ρωτούσε γιατί να ψηφίσει Μάρκο Κωβαίο;

Μ.Κ.: «Αν για κάτι είμαι σίγουρος, είναι ότι όλα αυτά τα χρόνια εργάστηκα μαζί με τους συνεργάτες μου σκληρά για να αλλάξει προς το καλύτερο η ζωή στο πανέμορφο νησί μας. Και δεν σας κρύβω ότι, κοιτάζοντας τα έως σήμερα αποτελέσματα, νιώθω ότι είμαστε στο σωστό δρόμο. Προφανώς, δεν έγιναν όλα τέλεια. Η Πάρος, όμως, του 2023 δεν έχει καμία σχέση με την Πάρο του 2014. Το νησί είναι ένας προορισμός παγκόσμιας εμβέλειας, με πολύ πιο ισχυρές υποδομές, αλλά και στέρεες βάσεις για περαιτέρω ανάπτυξη, πρόοδο και θωράκιση, με όρους βιωσιμότητας και αειφορίας. Αυτό ακριβώς λέω στους κατοίκους στην καθημερινή επαφή που έχω μαζί τους. Ότι ζητώ να με εμπιστευτούν ξανά γιατί εγώ και η ομάδα μου έχουμε τις γνώσεις, την εμπειρία, το σχέδιο ώστε να κρατήσουμε την Πάρο σε απάνεμα νερά. Γνωρίζουμε και τι θέλουμε και πώς θα το πετύχουμε, ενώ φέραμε κοντά μας και νέα, άξια και ικανά πρόσωπα, ώστε να παντρέψουμε την εμπειρία με τον ενθουσιασμό και τη διάθεση για συμμετοχή στα κοινά.
Στις δημοτικές εκλογές, θα κριθεί αν το νησί μας θα συνεχίσει και θα επιταχύνει την πορεία βιώσιμης ανάπτυξης ή αν θα μπει σε δρόμους οπισθοδρόμησης. Η Πάρος, πρέπει να συνεχίσει να πηγαίνει μπροστά. Θα είναι κρίμα να μπει ο τόπος σε τρικυμίες οι οποίες θεωρώ ότι δεδομένα θα έρθουν αν αναλάβουν το πηδάλιο σχήματα ετερόκλητα, χωρίς ουσιαστική εμπειρία διοίκησης, χωρίς πρόγραμμα, χωρίς συνεκτικούς δεσμούς. Η Πάρος έχει προοδεύσει πολύ. Το διοικητικό χάος είναι το μόνο που δεν πρέπει να επιτρέψουμε. Δεν αξίζει στους ανθρώπους της Πάρου η οπισθοδρόμηση. Και σίγουρα δεν αξίζει στα παιδιά μας, που δικαιούνται να ζήσουν σε μία Πάρο η οποία θα προσφέρει ακόμη καλύτερη ποιότητα ζωής σε όλους. Από τη μεριά μας, μπορώ να εγγυηθώ ότι με τους συνεργάτες μου θα συνεχίσω να δουλεύω κάθε ημέρα, όλη ημέρα, για αυτό το υπέροχο νησί. Πιστεύω ότι οι συνδημότες μας θα μας δώσουν αυτή τη δυνατότητα, γιατί θα αποφασίσουν ότι η Πάρος δεν πρέπει να γυρίσει πίσω, ότι το νησί μας πρέπει να συνεχίσει να πηγαίνει μπροστά, με ποιότητα και σιγουριά».