Σε λίγες ώρες θα βρεθούμε μπροστά σε μία κάλπη και με την επιλογή μας θα συμβάλλουμε στη διαμόρφωση των πολιτικών εξελίξεων, που είναι σίγουρο ότι θα επηρεάσουν τη ζωή μας στη συνέχεια.

Πριν κλείσουμε τον φάκελο με το ψηφοδέλτιο της αρεσκείας μας καλό είναι να αναλογιστούμε την ευθύνη για την επιλογή μας.

Με την εμπειρία των τελευταίων ετών καλούμαστε να επιλέξουμε το κόμμα εκείνο που θα μπορεί να βάλει «πλάτη» στην διεκδίκηση της λύσης των προβλημάτων που έχουν συσσωρευτεί και κάνουν πολύ δύσκολη την ζωή μας.

Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να παρασυρθούμε, για την επιλογή μας, από τα προεκλογικά ταξίματα που είναι λόγια παχιά και ωραία αλλά με ημερομηνία «λήξης» την επομένη των εκλογών.

Είναι ανάγκη, αναλογιζόμενοι την ευθύνη μας, να ανατρέξουμε στο τι συνέβη την τελευταία δεκαετία, ποια πολιτική επιλογή, ποια νομοθετήματα μας έφεραν μέχρι εδώ και ποια κόμματα ψήφισαν αυτούς τους νόμους.

  • Ποια κόμματα ψήφισαν τα μνημόνια που οδήγησαν στην φτωχοποίηση πολύ μεγάλου μέρους του λαού μας;
  • Ποιοι αποφάσισαν, με τις επαναλαμβανόμενες περικοπές μισθών και συντάξεων, με τις ανεξέλεγκτες αυξήσεις στους λογαριασμούς ενέργειας και των ειδών πρώτης ανάγκης, το εισόδημα της Ελληνικής οικογένειας να φτάνει μέχρι στις 15 περίπου κάθε μήνα;
  • Με ποιους νόμους, με βάση τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, το 2022 οι εισηγμένες εταιρείες στο χρηματιστήριο παρουσίασαν καθαρά κέρδη κατά 303%, την ίδια στιγμή η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων μειώθηκε κατά 7,4%;
  • Ποια κόμματα του Ελληνικού κοινοβουλίου ψήφισαν νόμους που ουσιαστικά έχουν διαλύσει ή έχουν «αποκλείσει» πολλούς από τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στα δημόσια νοσοκομεία;
  • Ποια κόμματα ψήφισαν για την ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ, που έφερε την εκατόμβη των Τεμπών;
  • Ποια κόμματα συμφώνησαν να εμπλακούμε ουσιαστικά πολύ ενεργά στον πόλεμο της Ουκρανίας, όχι μόνο με το να έχουμε γίνει σταθμός προώθησης οπλικών φορτίων, αλλά στέλνοντας και δικό μας οπλισμό έτσι ώστε γινόμαστε εν δυνάμει στόχος αντιποίνων;

Όλοι αυτοί που έχουν ψηφίσει τα τελευταία χρόνια, όλο αυτό το νομοθετικό πλαίσιο,  για να κρύψουν τις ευθύνες τους προσπαθούν να μας πείσουν ότι «όλοι είναι ίδιοι».

Όμως όλο αυτό το διάστημα υπήρξαν και οι «άλλοι» που έβαλαν «πλάτη» και ακύρωσαν κατασχέσεις οικιών, ακύρωσαν απολύσεις εργαζομένων, βοήθησαν να υπογραφούν συλλογικές συμβάσεις με αυξήσεις μισθών, κτλ. Αυτοί δεν είναι ίδιοι με τους άλλους.

Μας λένε ότι αφού δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα ας διαλέξουμε το μικρότερο κακό. Αναλογιζόμενοι όμως την ευθύνη μας για το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας θα πρέπει η επιλογή μας να είναι το «μεγαλύτερο καλό».

Τώρα ξέρουμε ποιος φταίει, ξέρουμε ότι αξίζουμε πολύ καλύτερη ζωή, ας πάρουμε και την σωστή απόφαση μπροστά στην κάλπη, γιατί τελικά μόνο εμείς μπορούμε να σώσουμε εμάς και όχι οι αυτόκλητοι σωτήρες που την επόμενη των εκλογών θα τα φέρουν «τούμπα».

Νίκος Ραγκούσης-Λαουτάρης