Και τυπικά, από σήμερα Σάββατο (22/4), ξεκινά η προεκλογική περίοδος για τις κάλπες των βουλευτικών εκλογών της 21ης Μαΐου, με την αναμενόμενη έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος και τη «διάλυση» της Βουλής.

Το εκλογικό σύστημα

Οι εκλογές της 21ης Μαΐου θα διεξαχθούν με το σύστημα της «απλής αναλογικής», όπου σύμφωνα με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο για να αποκτήσει ένα κόμμα έδρες στη Βουλή, θα πρέπει να έχει συγκεντρώσει ποσοστό τουλάχιστον 3% στο σύνολο της Επικράτειας. Βέβαια, σε περίπτωση που χρειαστούν επαναληπτικές εκλογές, αυτές θα γίνουν με το εκλογικό σύστημα που προβλέπεται στον ν. 46/54/2020 και συνιστά ένα είδος ενισχυμένης αναλογικής, με πρόβλεψη bonus έως 50 έδρες υπέρ του πρώτου κόμματος.
Επίσης, σημειώνεται στις εκλογές της 21ης Μαΐου η αυτοδυναμία μπορεί να κατακτηθεί με ποσοστό άνω του 46%, ανάλογα με τα ποσοστά που θα συγκεντρώσουν τα κόμματα τα οποία δεν θα εκλέξουν βουλευτές. Με το εκλογικό σύστημα με το οποίο θα διεξαχθούν οι μεθεπόμενες εκλογές η αυτοδυναμία μπορεί να κατακτηθεί με ποσοστό άνω του 37%, εφόσον τα ποσοστά που θα συγκεντρώσουν τα κόμματα τα οποία δεν θα εκλέξουν βουλευτές ανέλθουν συνολικά τουλάχιστον στο ποσοστό του 11%.

Οι πρώτοι υποψήφιοι στις Κυκλάδες

Στο Νομό Κυκλάδων, όπως είναι γνωστό, θα εκλεγούν τέσσερις βουλευτές, ενώ με την μέθοδο της απλής αναλογικής δίνεται η ευκαιρία σε όλα τα κόμματα που θα εισέλθουν στη Βουλή να «κυνηγήσουν» τη διεκδίκηση έδρας.
Αναφορικά με τον καταρτισμό των ψηφοδελτίων, των κοινοβουλευτικών κομμάτων, η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το Κ.Κ.Ε. και το ΜεΡΑ25 έχουν γνωστοποιήσει ήδη την σύνθεση των υποψηφίων τους, ενώ εκκρεμεί η τελική απόφαση για την κατάρτιση ψηφοδελτίου της Ελληνικής Λύσης. Βέβαια, θα υπάρχουν υποψήφιοι και από άλλα κόμματα, όμως ακόμα ακούγονται κάποια μεμονωμένα ονόματα χωρίς να έχουν ανακοινωθεί, κάτι που αναμένεται να γίνει από την ερχόμενη εβδομάδα.

Νέα Δημοκρατία:

Δίχως εκπλήξεις και με γνώριμα πρόσωπα, όλες οι θέσεις στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας. Έτσι, εκτός των τριών εν δυνάμει βουλευτών -Ιωάννη Βρούτση (οικονομολόγος από τη Νάξο), Κατερίνας Μονογυιού (διατροφολόγος από τη Μύκονο) και Φίλιππου Φόρτωμα (ιστορικός αρχαιολόγος από την Τήνο)- υποψήφιοι θα είναι εκ νέου ο Μάρκος Καφούρος (γεωπόνος από τη Σαντορίνη) και η Δέσποινα Πρίνια (διδάκτωρ πολιτικής επικοινωνίας και στρατηγικής διαχείρισης ΜΜΕ από τη Σύρο), ενώ το νέο πρόσωπο στη λίστα αποτελεί η Ανθή Χαλκιά (ιδιωτική υπάλληλος από τη Σύρο), που αντικατέστησε τον Γεώργιο Βακόνδιο.

ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία:

Ριζικά ανανεωμένο και με Παριανή παρουσία, την Μαρία Χανιώτη (επιχειρηματίας και πρ. αντιδήμαρχος Πάρου), παρουσιάζεται το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στις Κυκλάδες. Φυσικά, παρών, δηλώνει σε μία ακόμη εκλογική «μάχη» ο νυν βουλευτής του κόμματος Νίκος Συρμαλένιος (οικονομολόγος από τη Μήλο), ενώ από εκεί και πέρα τις υπόλοιπες θέσεις καλύπτουν οι Γεώργιος Μαραγκός (μηχανολόγος-μηχανικός από τη Σύρο), Βασίλειος Γλέζος (εργαζόμενος σε τουρισμό-επισιτισμό από τη Νάξο), Ειρήνη Βλαστάρη (συνταξιούχος εκπαιδευτικός από την Κύθνο) και Θαλλέλαια-Ιακωβίνα Καραμολέγκου (δικηγόρος από τη Σαντορίνη).

ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής:

Με έμπειρα πρόσωπα, αλλά και φρέσκο «αίμα» στο ψηφοδέλτιο των Κυκλάδων, το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής επιδιώκει να εκλέξει εκπρόσωπο στην επόμενη Βουλή. Εκ νέου υποψήφιοι θα είναι οι Ιωάννης Βλασερός (ιατρός από τη Νάξο) και Χρήστος Πολατσίδης (οικονομολόγος από την Τήνο), ενώ -σε σχέση με το 2019- στο ψηφοδέλτιο συμπεριλαμβάνονται οι «νέοι» Τζώρτζης Μακρυωνίτης (εκπαιδευτικός από τη Σύρο), Ιωάννης Πολυχρονάκος (οικονομολόγος από τη Νάξο), καθώς και οι κυρίες Όλγα Πολίτη (επιχειρηματίας τουρισμού και ναυτιλίας από την Άνδρο) και Μαργαρίτα Αναγνωστοπούλου (δικηγόρος από τη Σέριφο).

Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας:

Με Παριανό «χρώμα», λόγω της συμμετοχής του Αναστάση Γκίκα (ιστορικός και μέλος του τμήματος ιστορίας της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε.) το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας παρουσίασε ένα ανανεωμένο κατά το ήμισυ ψηφοδέλτιο στις Κυκλάδες, θέλοντας για πρώτη φορά να εκλέξει βουλευτή. Σ’ αυτό συμπεριλαμβάνονται εκ νέου ως υποψήφιοι η Φραντζέσκα Πρωτόπαπα (εκπαιδευτικός από την Τήνο), η Κατερίνα Ρεμούνδου (μαγείρισσα από την Άνδρο) και ο Νικόλαος Καΐλης (δασοπόνος από τη Σύρο), ενώ νέα πρόσωπα είναι οι Ανδρέας Βλάχος (ιατρός από τη Σαντορίνη) και Βαγγέλης Κορρές (αγρότης από τη Νάξο).

ΜεΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη:

Με εντελώς διαφορετική σύνθεση -σε σχέση με το 2019- αλλά δίχως αυτή τη φορά Παριανή εκπροσώπηση, το ΜεΡΑ25 (Μέτωπο Ριζοσπαστικής Αριστεράς) ανακοίνωσε τους πέντε υποψήφιους βουλευτές του για τις Κυκλάδες. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για την διδάκτωρ φιλοσοφίας Αικατερίνη Γλέζου, καθώς επίσης και για τους Δημήτρη Ζούλια, Ισίδωρο Νερούτσο, Άννα Παπιοπούλου και Αναστασία Περιστεράκη.

Η ανακήρυξη των υποψηφίων

Μετά το πέρας 10 ημερών από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου γίνεται η ανακήρυξη των υποψηφίων από τα αρμόδια δικαστήρια και στις 12 μέρες, λήγει η επίδοση στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου των δηλώσεων για την κατάρτιση των συνδυασμών. Ακολούθως, την 14η ημέρα από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου γίνεται η ανακήρυξη των συνδυασμών από το Α’ Τμήμα του Άρειου Πάγου, ενώ την 15η μέρα λήγει η προθεσμία για την κλήρωση ή τον διορισμό από τα αρμόδια δικαστήρια των μελών των εφορευτικών επιτροπών και των αναπληρωματικών.

Ενημερώθηκαν οι εκλογικοί κατάλογοι

Στην ανανέωση των εκλογικών καταλόγων προχώρησε το υπουργείο Εσωτερικών, ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 21ης Μαΐου. Οι κατάλογοι θα είναι ενημερωμένοι μέχρι την 28η Φεβρουαρίου, με αποτέλεσμα ότι αλλαγές είχαν αιτηθεί οι πολίτες -ετεροδημότες ή μεταφορά δικαιωμάτων- μετά από αυτή την ημερομηνία να μην έχουν συμπεριληφθεί. Συνεπώς, όσοι ετεροδημότες υπέβαλαν αίτηση για μεταφορά, από 1η Μαρτίου και μετά, θα ψηφίσουν κανονικά στην περιοχή που είχαν τα δικαιώματά τους, καθώς δεν ενσωματώθηκαν στις αλλαγές.

Μάθετε που ψηφίζετε

Το υπουργείο Εσωτερικών ενημέρωσε και την ειδική εφαρμογή «Μάθε που ψηφίζεις», προκειμένου οι πολίτες να γνωρίζουν σε ποιο εκλογικό τμήμα ανήκουν. Ωστόσο, ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστά τα σχολεία που θα πρέπει να μεταβεί ο κάθε ψηφοφόρος για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα. Κάτι τέτοιο θα γίνει μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής αναθεώρησης, που περιλαμβάνει τις μεταβολές μέχρι τον Φεβρουάριο του 2023. Για να δουν τα στοιχεία αυτά, οι πολίτες θα πρέπει να μπουν στην ειδική εφαρμογή του ΥΠ.Ε.Σ και να συμπληρώσουν είτε τον Ειδικό Εκλογικό Αριθμό, είτε τα στοιχεία ταυτότητας (επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα, όνομα μητέρας και έτος γέννησης).

Ψήφος από το εξωτερικό

Στις 20 Μαΐου, μία ημέρα πριν τις εκλογές, οι Έλληνες από κάθε γωνιά της γης, θα ψηφίσουν για πρώτη φορά εξ αποστάσεως από τον τόπο όπου διαμένουν. Συνολικά κατέθεσαν το αίτημα περισσότεροι από 30.000 Έλληνες του εξωτερικού, ενώ σε περίπτωση που η Ελλάδα οδηγηθεί σε δεύτερες εκλογές το καλοκαίρι του 2023, η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τους αποδήμους θα συνεχιστεί.