Αναφορικά με το δικαστήριο κατοίκων της Τήνου για τις κινητοποιήσεις ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο νησί, που έγινε στη Σύρο (6/3), η Τομεακή Επιτροπή Βορείων & Δυτικών Κυκλάδων του Κ.Κ.Ε. εξέδωσε το ακόλουθο δελτίο Τύπου:

«Εκδικάστηκε σήμερα ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων στη Σύρο η πρώτη από τις δεκάδες μηνύσεις που έχουν ασκηθεί εναντίον των κατοίκων της Τήνου για τον αγώνα τους ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο νησί. Η κυβέρνηση και “οι πράσινοι επενδυτές”, έχουν εξαπολύσει ένα μπαράζ διώξεων εναντίον συμπολιτών μας, με ποινικές διώξεις, αγωγές, συλλήψεις κ.λπ. θέλοντας να τρομοκρατήσουν και να καταστείλουν τον πολύμορφο αγώνα που δίνει ο Τηνιακός λαός τα τελευταία χρόνια.
Στη δίκη ανατράπηκαν οι απαράδεκτες και αβάσιμες κατηγορίες και οι δύο κατηγορούμενοι κρίθηκαν ομόφωνα αθώοι. Το παρών στο δικαστήριο έδωσε κλιμάκιο της Τομεακής Επιτροπής Βορείων και Δυτικών Κυκλάδων του ΚΚΕ, αποτελούμενο από τον Νικόλα Καΐλη και την Άννα Μαραβέλια, ενώ ως μάρτυρας υπεράσπισης υπέρ των κατηγορουμένων κατέθεσε ο Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος».

Μετά την ολοκλήρωση της δίκης ο Ευρωβουλευτής του Κ.Κ.Ε., Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος, προχώρησε στην παρακάτω δήλωση:

«Βρεθήκαμε σήμερα στο Δικαστήριο της Ερμούπολης, στη Σύρο, για να υπερασπιστούμε και να στηρίξουμε τους κατοίκους της Τήνου, που με αποφάσεις των μαζικών φορέων του νησιού για 2 χρόνια προσπάθησαν να υπερασπιστούν το νησί τους από την επέλαση των μονοπωλίων της πράσινης ενέργειας στα νησιά μας, όπως και σε ολόκληρη τη χώρα. Η ίδια η ζωή δείχνει ότι ο λαός των νησιών όχι μόνο δεν απολαμβάνει κανένα όφελος από την εγκατάσταση Α.Π.Ε., όπου και με όποιο τρόπο κρίνουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα, αλλά αντίθετα χρυσοπληρώνει το ηλεκτρικό ρεύμα ενώ ταυτόχρονα καταστρέφεται το ιδιαίτερο περιβάλλον των νησιών. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια πολύ θετική εξέλιξη, καθώς οι δύο πρώτοι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν και οι κατηγορίες εναντίον τους ανατράπηκαν κατά την ακροαματική διαδικασία. Βεβαίως, η σημερινή ήταν η πρώτη από μια σειρά δίκες τους επόμενους μήνες που στρέφονται εναντίον δεκάδων πολιτών της Τήνου. Επομένως, καλούμε το λαό των Κυκλάδων να επαγρυπνεί, να εκφράσει την αλληλεγγύη του και να απαιτήσει το αυτονόητο, να αθωωθούν όλοι όσοι διώκονται. Να παλέψει ενάντια στην πολιτική των κυβερνήσεων που δίνει το “ελεύθερο” στους μονοπωλιακούς ομίλους να κάνουν μπίζνες εις βάρος του λαού και του περιβάλλοντος και μάλιστα στο όνομα της δήθεν προστασίας του περιβάλλοντος».