Με αφορμή τη σημερινή (8 Μαρτίου) Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας, η Ομάδα Γυναικών Πάρου – Αντιπάρου (μέλος της ΟΓΕ) έστειλε το ακόλουθο δελτίο Τύπου:

ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΑ ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΙΣΟΤΙΜΙΑ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΔΩΡΕΑΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ

Οι αγώνες των εργατριών των δυο περασμένων αιώνων, που σήκωσαν το ανάστημα τους απέναντι στην εργοδοσία και το κράτος της, φωτίζουν και σήμερα τη μόνη ρεαλιστική διέξοδο για τις εργαζόμενες γυναίκες: το δρόμο του αγώνα και της διεκδίκησης για τη ζωή και το μέλλον που αξίζει σε εμάς και τα παιδιά μας.

Στην Πάρο, τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει μια γυναίκα σήμερα είναι πολλά και σε ένα μεγάλο βαθμό κοινά, είτε μιλάμε για νέα γυναίκα είτε για ηλικιωμένη, είτε μιλάμε για αυτοαπασχολούμενη είτε για μισθωτή, είτε εργάζεται στον ιδιωτικό είτε στον δημόσιο τομέα. Σε όλους τους τομείς σχεδόν της ζωής  μας, οι ελλείψεις της κρατικής μέριμνας διαμορφώνουν μια αβάσταχτη καθημερινότητα για εμάς και τις οικογένειες μας με ή χωρίς παιδιά.

Μόνο εγκληματική μπορεί να χαρακτηριστεί η αμέλεια που επιδεικνύουν η σημερινή κυβέρνηση και διαχρονικά όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του νησιωτικού πληθυσμού.

Στην Πάρο η χρόνια υποτίμηση των υπηρεσιών υγείας, με τη μεθοδευμένη υποτίμηση του ΚΥ της Πάρου, της μοναδικής  δημόσιας δομής υγείας που έχει το νησί μας και η Αντίπαρος, μια περιφερειακή κοινότητα των 15.000 χιλιάδων μόνιμων κάτοικων και των εκατοντάδων  χιλιάδων  επισκεπτών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, έχει οδηγήσει σε οικονομική “αιμορραγία” εμάς και τις οικογένειες μας αφού η μόνη διέξοδος είναι τα ιδιωτικά ιατρεία ή η μετακίνηση μας σε μεγαλύτερα νησιά ή στην κεντρική Ελλάδα.

Ειδικότερα η απουσία γυναικολόγου από το ΚΥ για πάνω από 10 χρόνια στο νησί μας δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί στοχευμένη υποτίμηση της γυναικείας υγείας, δεδομένου ότι η  συστηματική παρακολούθηση της γυναικολογικής υγείας, η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση μιας σειράς ασθενειών, έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι είναι σωτήρια για την αποτελεσματική θεραπεία.

Αναρωτιόμαστε, λοιπόν, η Παριανή γυναίκα που θέλει και πρέπει να κάνει συστηματικό γυναικολογικό έλεγχο, προγεννητικό έλεγχο όταν μιλάμε για παραγωγικές ηλικίες, παρακολούθηση κύησης όταν μιλάμε για έγκυες, μαστογραφία για ηλικίες άνω των 40 ετών.

Που θα απευθυνθεί; Όταν στο Κέντρο Υγείας δεν υπάρχει γυναικολόγος από τη δεκαετία του 2000!

Πως θα εξεταστεί; Όταν η μοναδική δομή δημοσίας υγείας στο νησί δε διαθέτει τα ιατρικά μηχανήματα ή ακόμα και εάν τα διαθέτει λόγω υποστελέχωσης δεν υπάρχουν οι απαραίτητοι τεχνολόγοι για το χειρισμό τους;

Γιατί αυτό ακριβώς συμβαίνει και στη περίπτωση του μαστογράφου που υπάρχει μεν αλλά δεν χρησιμοποιείται αφού δεν υπάρχει τεχνολόγος για τον χειρισμό του!

Δε συμβιβαζόμαστε με τη λογική που λογαριάζει τις ζωές μας και τις ανάγκες μας ως κόστος για τους κρατικούς προϋπολογισμούς για την Υγεία και ως κέρδος για τους μονοπωλιακούς οργανισμούς Υγείας.

Δεν ανεχόμαστε άλλο την υποβάθμιση των υπηρεσιών ΚΥ Πάρου.

Σήμερα στην εποχή της ψηφιοποίησης και του αυτοματισμού, υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας, για μια κοινωνία ανθρώπινη με ισοτιμία για τη γυναίκα και τον άνδρα.

Σήμερα μπορούν να εξασφαλιστούν δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας και Παιδείας

Διεκδικούμε:

  • Άμεση πρόσληψη γυναικολόγου στο Κέντρο Υγείας Πάρου.
  • Άμεση κάλυψη των κενών σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό στο ΚΥ Πάρου με μόνιμο προσωπικό.
  • Να φτιαχτεί τώρα μονάδα αιμοκάθαρσης ώστε να εξυπηρετούνται οι νεφροπαθείς Πάρου-Αντιπάρου.

Στο πλαίσιο δράσεων για την 8 Μάρτη η Ομάδα Γυναικών Πάρου – Αντιπάρου σας καλεί στην προβολή ταινίας «bread & roses» του Ken Loach, το Σάββατο 11 Μάρτη «στο σπίτι του Δασκάλου» στις 19:00.