Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Καθημερινή”, πρόκειται σύντομα να ανακοινωθεί ένα σχέδιο δράσης που στοχεύει στη βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου και στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που προκύπτουν από τον αυξανόμενο αριθμό επισκεπτών, ο οποίος έχει αγγίξει ιστορικά υψηλά. Η κυβέρνηση καταρτίζει ένα ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων για την ενίσχυση και προστασία του ελληνικού τουρισμού, το οποίο θα παρουσιαστεί από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην επερχόμενη ομιλία του στη ΔΕΘ.

Στο πλαίσιο αυτό, οι προτάσεις της κυβέρνησης θα επικεντρωθούν στην ενίσχυση του ανταγωνισμού μεταξύ ξενοδοχείων και βραχυχρόνιων μισθώσεων, καθώς και στη λύση των προβλημάτων στέγασης στις τουριστικές περιοχές. Επίσης, περιλαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, όπως η υποχρεωτική χρήση θαλασσινού νερού στις πισίνες σε περιοχές με περιορισμένη διαθεσιμότητα νερού.

Πιο αναλυτικά:

  • Στο ειδικό χωροταξικό σχέδιο του τουρισμού το οποίο βρίσκεται σε διαβούλευση θα ενσωματωθούν και νέες κατευθύνσεις που έχουν ήδη δοθεί από τον πρωθυπουργό με στόχο την προστασία ειδικά των νησιών της χώρας, με κίνητρα για δόμηση εντός υφιστάμενων οικισμών, με επέκταση των ορίων τους όπου χρειάζεται, αλλά και αντικίνητρα με την εκτός σχεδίου δόμηση στα νησιά.
  • Στη διαχείριση της κρουαζιέρας, που έως σήμερα λειτουργεί χωρίς ένα αυστηρό πλαίσιο κανόνων κεντρικά από την Πολιτεία, με σημαντικότερες παρεμβάσεις την επιβολή ειδικού τέλους κρουαζιέρας στους προορισμούς υψηλής ζήτησης, την ανάθεση της διαχείρισης των τουριστικών λιμένων και των πλόων σε εξειδικευμένους ιδιώτες, τη λειτουργία κεντρικής ψηφιακής πλατφόρμας για την ασφαλή και βιώσιμη διαχείριση των δρομολογίων κ.ο.κ.
  • Πρόσθετες παρεμβάσεις στις βραχυχρόνιες μισθώσεις με μέτρα που δίνουν κίνητρα στους ιδιοκτήτες για μακροχρόνιες μισθώσεις και ταυτόχρονα παρακολουθούν το ισοζύγιο των μακροχρόνιων και των βραχυχρόνιων μισθώσεων στις κορεσμένες τουριστικές περιοχές σε κυλιόμενη βάση, ώστε να μην επηρεάζεται δυσμενώς η πορεία των τιμών των ακινήτων για τους μόνιμους κατοίκους.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εγκριθούν τα τελικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του τέλους παρεπιδημούντων στα ξενοδοχεία, που πρότεινε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), από 0.5% σήμερα σε 2%.

Στόχος είναι η προστασία των νησιών, η βελτίωση των υποδομών και η αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων που υπονομεύουν την ποιότητα των υπηρεσιών και τη ζωή των κατοίκων.

ΠΗΓΗ

deya-parou

bluestarferries

jmconstructions