Τετάρτη, 2 Απριλίου, 2025

Ο γόρδιος δεσμός του λιμανιού

Το κυκλοφοριακό πρόβλημα στους δρόμους της Παροικιάς κυρίως γύρω από το λιμάνι, δεν υπάρχει περίπτωση να αντιμετωπιστεί ριζικά, όσο το λιμάνι μένει στη σημερινή θέση του.

Θα υπάρχει συνεχής προσπάθεια, θα λαμβάνονται μέτρα για τη βελτίωση της δύσκολης κατάστασης. Το σοβαρό πρόβλημα της σχεδόν ταυτόχρονης άφιξης των πλοίων της καλοκαιρινής σεζόν, απαιτεί αυστηρές παρεμβάσεις και δυναμική αστυνόμευση. Ο αστρονομικός  πλέον αριθμός ενοικιαζόμενων οχημάτων και ΙΧ αλλά και των επαγγελματικών βαν δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί, αν όλοι οι εμπλεκόμενοι δεν αποφασίσουν να συμπεριφερθούν με γνώμονα την όσο το δυνατόν διευκόλυνση στην αντιμετώπιση της κατάστασης.

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος, Κ. Μπιζάς, δεν υπήρξε ουσιαστική βοήθεια για την αστυνόμευση από το αντίστοιχο υπουργείο παρά τις υποσχέσεις του υπουργού και το πρόβλημα διαιωνίζεται, και έτσι οδηγήθηκε στην αναθεώρηση της περσινής απόφασης για την πεζοδρόμησή της παραλιακής οδού. Στην αναθεώρηση της περσινής κανονιστικής συνηγόρησε και ο Σύλλογος Καφεζυθεστιατορίων, ενώ υπήρξε έντονη αντίδραση επτά συμβούλων της πλειοψηφούσας παράταξης και αρνητικά ψήφισαν και οι σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας, ενώ ο επικεφαλής της, Μ. Κωβαίος,  ψήφησε θετικά όπως και η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης Πάρου.

Κ. Μπιζάς: Είμαστε εκλεγμένοι για να υπηρετούμε τους συμπολίτες μας

Κατά την τοποθέτησή του ο δήμαρχος Πάρου, Κ. Μπιζάς, για την περιοδική πεζοδρόμηση της παραλιακής οδού «Γιάννη Πάριου» (τμήμα από στάση του ΚΤΕΛ έως τη γέφυρα στη θέση «Μπουνταράκι»), και για όσα ίσχυαν πέρσι από 1η Μαΐου  έως τις 31 Οκτωβρίου και την Πασχαλινή περίοδο από Μεγάλη Πέμπτη ως Τρίτη του Πάσχα και ώρες 10.00 π.μ. – 05.00 π.μ. υποστήριξε:

«Η παραπάνω απόφαση είχε θετικά και αρνητικά αποτελέσματα. Τα θετικά αποτελέσματα είχαν να κάνουν με την αισθητική αναβάθμιση της παραλιακής καθώς και με την μείωση της κίνησης στον περιφερειακό της Παροικίας.

Την ίδια στιγμή όμως υπήρξε πρόβλημα στο λιμάνι της Παροικιάς με αποτέλεσμα το μπλοκάρισμα των αυτοκινήτων στο λιμάνι και τις έντονες – δικαιολογημένες διαμαρτυρίες των οδηγών. Δυστυχώς από την περσινή απόφαση του 2024 για την περιοδική πεζοδρόμηση, έγινα δέκτης έντονων παραπόνων από κατοίκους και επιχειρηματίες του νησιού μας. Ορισμένοι έφταναν και σε απρεπείς εκφράσεις προς αιρετούς και υπαλλήλους του δήμου τις οποίες προφανώς όλοι καταδικάζουμε. Παρότι προσπάθησα μαζί με τους συνεργάτες μου να υπάρξει αυστηρότερη αστυνόμευση γύρω από το λιμάνι και στους πέριξ δρόμους δεν κατέστη δυνατόν να βελτιωθεί η κατάσταση.

Υπενθυμίζω ότι τον Ιούλιο του 2024 πήγα μαζί με τον Γενικό Γραμματέα του δήμου στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τον Αύγουστο του 2024 ο ίδιος ο υπουργός κ. Χρυσοχοΐδης ήρθε και συζητήσαμε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου για τα θέματα της αστυνόμευσης και του ελέγχου όλων των παραβατικών δραστηριοτήτων. Να σημειώσω ότι οι ομάδες ΟΠΚΕ και ΕΠΤΑ συνέβαλαν σε ένα βαθμό στη βελτίωση της κατάστασης».

Συνεχίζοντας ο κ. δήμαρχος για το θέμα του κυκλοφοριακού ζητήματος στην Παροικιά είπε:

«Στόχος του δήμου είναι η κατασκευή ενός νέου επιβατικού λιμένα που θα συμβάλει καθοριστικά στην εύρυθμη λειτουργία της πρωτεύουσας του νησιού που ταλαιπωρείται από την αλματώδη ανάπτυξη και τις αυξημένες αφίξεις επιβατών, οχημάτων και εμπορευμάτων. Οφείλω να τονίσω ότι ως αιρετοί έχουμε υποχρέωση να συμβάλουμε στην λήψη των αποφάσεων που βελτιώνουν την καθημερινότητα των συμπολιτών μας (κατοίκων και επιχειρηματιών). Αυτό το θεωρώ δεδομένο για όλους τους δημοτικούς συμβούλους και των τριών δημοτικών παρατάξεων.

Να υπενθυμίσω ότι μέσα στο 2024 ο δήμος νοίκιασε δύο επιπλέον πάρκινγκ στην Παροικιά και είμαστε σε διαδικασία δανειοδότησης τριών πάρκινγκ ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί η ελεγχόμενη στάθμευση. Επιπλέον, έχουμε αναθέσει το 2024, την εκπόνηση μελέτης για την τοποθέτηση φαναριών στον κόμβο Γκίκα. Η μελέτη θα παρουσιαστεί το 2025. Προσπαθούμε να βελτιώσουμε το κυκλοφοριακό πρόβλημα και να κάνουμε την ζωή των συμπολιτών μας καλύτερη και ασφαλέστερη Είμαστε εκλεγμένοι για να υπηρετούμε τους συνδημότες μας.

Για όλους τους παραπάνω λόγους προτείνω την τροποποίηση των ως εξής:

1. Περιοδική πεζοδρόμηση της παραλιακής οδού «Γιάννη Πάριου» (τμήμα από στάση του ΚΤΕΛ έως τη γέφυρα στη θέση «Μπουνταράκι»), από 1/5 – 31/10 κάθε έτους και την Πασχαλινή περίοδο από Μεγάλη Πέμπτη ως Τρίτη του Πάσχα και ώρες από 14.00 – 05.00 π.μ.

2. Η τροφοδοσία των επιχειρήσεων και καταστημάτων κατά την περιοδική πεζοδρόμηση της παραλιακής οδού «Γιάννη Πάριου» (τμήμα από στάση του ΚΤΕΛ έως τη γέφυρα στη θέση «Μπουνταράκι») από 1/5 – 31/10 κάθε έτους και την Πασχαλινή περίοδο από Μεγάλη Πέμπτη ως Τρίτη του Πάσχα, θα επιτρέπεται από τις ώρες  05.00 π.μ. – 10.00 π.μ. και 15.00 – 17.00 στην αριστερά πλευρά του δρόμου (πλευρά των καταστημάτων)

3. Την περίοδο της περιοδικής πεζοδρόμησης οι μόνιμοι κάτοικοι και τα άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ) που μένουν στα οικιστικά όρια κατά μήκος της παραλίας να διέρχονται με σχετική κάρτα στο διάστημα 15.00 – 17.00

4. Την περίοδο της περιοδικής πεζοδρόμησης επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η κυκλοφορία των οχημάτων του ΕΚΑΒ, της Αστυνομίας, του Λιμεναρχείου, του Κέντρου Υγείας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, του δήμου και των νομικών του προσώπων, των Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΔΕΥΑΠ, κλπ. ), για την αντιμετώπιση περιπτώσεων επείγουσας ανάγκης.

5. Την περίοδο της περιοδικής πεζοδρόμησης επιτρέπεται κατ’  εξαίρεση η κυκλοφορία του λεωφορείου της δημοτικής αστικής συγκοινωνίας στην Παροικιά μέχρι τις 19.00».

Όλγα Μοίρα:

Από το 2008 ο σύλλογος μας υποστηρίζει την πεζοδρόμηση.Είμαστε σύμφωνοι με το μέτρο της πεζοδρόμησης με προϋποθέσεις αναμόρφωσης του παραλιακού μετώπου, την απαγόρευση στης στάθμευσης και φυσικά να μην υπάρχουν τα διαφόρων ειδών εμπόδια στον δρόμο.

ΠΑΡΟΣ, Επιμένουμε στην Πράξη

Μ. Κωβαίος: Υπάρχει μια αναδίπλωση από την περσινή λάθος απόφαση της πλειοψηφίας αλλά είναι προς το καλύτερο. Θα  βοηθήσει την κίνηση στο λιμάνι. Την πρόταση τη βλέπουμε θετική, θα την ψηφίσουμε.

Λαϊκή Συσπείρωση Πάρου

Ο Αθανάσιος Μαρινόπουλος, ανέφερε στην τοποθέτηση του τα εξής:

«Εμείς σαν παράταξη θα είμαστε ξεκάθαροι. Θέση μας ήταν ότι η παραλιακή οδός πρέπει να κλείνει από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί. Εφόσον όμως ο δήμαρχος κάνει μία συμβιβαστική πρόταση και λέει ότι θα είναι ανοιχτός ο παραλιακός δρόμος μέχρι τις δύο, εμείς θα συμφωνήσουμε με την πρότασή του.

Πρώτον διότι είναι κανονιστική και χρειάζεται δεκατρείς ψήφους, που σημαίνει ότι δεν πρέπει να διασπαστούν οι προτάσεις διότι θα παραμείνουμε στο παλαιό καθεστώς.

Δεύτερον για να αποφορτιστεί η κίνηση την ώρα της άφιξης των  πλοίων.

Τρίτον για να αναζωογονηθεί η οικονομική κίνηση στα μαγαζιά της παραλίας και της αγοράς.

Και τέταρτον για να εξυπηρετηθούν οι κάτοικοι , οι επισκέπτες και όσοι έχουν κινητικά προβλήματα ή είναι υπέργηροι».

Α. Γκόγκας

Καμία πεζοδρόμηση δε θα είχε γίνει πουθενά γιατί αν αποφάσιζαν οι επαγγελματίες που έχουν σχέση με το συγκεκριμένο τμήμα του οδικού δικτύου θα είχαν καταστραφεί όλοι. Το περσινό μέτρο βελτίωσε το κυκλοφοριακό στο περιφερειακό. Το πρόβλημα είναι η ρύθμιση της κυκλοφορίας κατά την έξοδο των αυτοκινήτων από τα καράβια. Δε θα την ψηφίσω γιατί δεν το πιστεύω.

Α. Σάμιος

Είναι και αυτή η πρόταση λάθος όπως και η περσινή απόφαση. Δε θα την ψηφίσω.

Μ. Κυριαζάνος

Καταψηφίζω γιατί θα βλέπουμε την ουρά των αυτοκινήτων μέχρι την Shell. Εσείς ψηφίζετε την παρανομία. (Ακολούθησε μια «ατυχής» έκφραση που παρά τις κατ’ επανάληψη εκλύσεις της προέδρου του Δ.Σ. δεν την ανακάλεσε).

Χ. Γιουρτζίδης

Δεν θα το ψηφίσω γιατί θα γίνει ένα απέραντο parking η παραλιακή. Αυτό θέλουν όλοι αυτοί.

Θ. Μπιζάς

Δεν υποστηρίξαμε την περσινή μας απόφαση και για αυτό δεν είχε τα αποτελέσματα που θέλαμε. Ασχολούμαστε με την εξυπηρέτηση των συμφερόντων και όχι με τους ανθρώπους. Να διαχωρίσουμε την Παροικιά από το λιμάνι. Δε θα την ψηφίσω.

Αναστάσιος Γκίκας

Αναγνωρίζοντας τις καλές προθέσεις στάθηκε στον τρόπο που πάρθηκε η περυσινή απόφαση από τη δημοτική αρχή και στον δοκιμαστικό χαρακτήρα της τονίζοντας ότι τα ζητήματα αυτά πρέπει να αναλύονται συνολικά και όχι να ακολουθούμε την λογική του «πάμε κι όπου βγει». Τέλος, στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα των Α.Μ.Ε.Α. τονίζοντας ότι οι συνάνθρωποί μας -που αντικειμενικά έχουν δυσκολίες- πρέπει να έχουν το δικαίωμα στην πρόσβαση και στον παραλιακό και στην πλατεία Μαντώς Μαυρογένους.

Η απόφαση

Κατά την καταμέτρηση η απόφαση ψηφίστηκε από 15 συμβούλους με θετική ψήφο, ενώ 8 ψήφισαν κατά και 2 παρών. Έτσι, θα ισχύσει από το Πάσχα η νέα κανονιστική απόφαση, που πρότεινε ο δήμαρχος.

smkgroup

dauwin

bluestarferries

FLEXCAR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

YOUTUBE LIVE

parostoday