Συνολική πρόταση για μια νέα πολιτική στην ακτοπλοΐα, καταθέτει με δημόσια παρέμβαση του ο υποψήφιος βουλευτής Κυκλάδων του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και αναπληρωτής Τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πολυχρονάκος, αναφέροντας τα εξής:

«Οι νησιώτες δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Έχουν δικαίωμα στην εύκολη μετακίνηση, στην ασφάλεια, στη διευκόλυνση της επαγγελματικής τους δραστηριότητας. Πρέπει να κατανοήσουν οι αρμόδιοι πως η νησιωτικότητα δεν είναι απλά μία έννοια. Η νησιωτικότητα επιβάλλει συγκεκριμένη, στοχευόμενη πολιτική, στρατηγικό σχεδιασμό και σίγουρα πολιτική βούληση.
Με αφορμή τη σημερινή απεργία, είναι καιρός να δούμε την ανάγκη μιας άλλης πολιτικής στο χώρο της ακτοπλοΐας, που για τα νησιά μας αποτελεί ζήτημα ζωτικής σημασίας, επιβίωσης και οικονομικής ανάπτυξης.
Κυρίως όμως, ήρθε η ώρα ακτοπλοϊκή και νησιωτική πολιτική να γίνουν ένα, με γενναία μέτρα για την ακτοπλοΐα που περιλαμβάνουν:
– Καθιέρωση της δωρεάν ενδονησιωτικής μεταφοράς με τα πλοία για τους μόνιμους κατοίκους των νησιών, μέσα από συμφωνία με την Ε.Ε για το καθεστώς κρατικών ενισχύσεων.
– Μείωση του ΦΠΑ στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια από το 13% στο 6%.
– Ανανέωση του γερασμένου στόλου (σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία των πλοίων είναι άνω των 20 ετών). Η ανανέωση μπορεί να επιτευχθεί με χρηματοδοτικό πρόγραμμα ναυπήγησης νέων και σύγχρονων πλοίων με περιβαλλοντικό αποτύπωμα και χρήση εναλλακτικών και φθηνών καυσίμων αλλά και με συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τους πλοιοκτήτες.
– Ολοκληρωμένο σχέδιο, συντονιζόμενο από τη Γενική Γραμματεία Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής και με επαρκή χρηματοδότηση, για την εκπόνηση μελετών και χρηματοδότηση έργων αναβάθμισης των υποδομών και ενίσχυσης της ασφάλειας στα λιμάνια των νησιών μας.
– Δημιουργία υποδομών στα λιμάνια των νησιών μας για την τροφοδοσία των πλοίων με εναλλακτικά καύσιμα.
– Αλλαγή του πλαισίου για τις προκηρύξεις των άγονων γραμμών, όλες οι συμβάσεις θα πρέπει πλέον να είναι πολυετείς.
Το ΠΑΣΟΚ είναι αποφασισμένο να θέσει ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή του στη κυβέρνηση, τη δέσμευση και τη συναίνεση όλων σε συγκεκριμένες πολιτικές για τα νησιά μας. Η ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ θα είναι το πρώτο μεγάλο βήμα για την επίτευξη αυτού του στόχου».

deya-parou

criosparos

bluestarferries

goldenstarferries

jmconstructions

seajets