Έντονη δραστηριότητα συνεχίζουν να εμφανίζουν οι ιοί της γρίπης στην κοινότατα και η θετικότητά της, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ, παραμένει άνω του 10% (εποχικό όριο έναρξης της επιδημικής δραστηριότητας της γρίπης κατά το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων).

Από την αρχή της επιτήρησης της γρίπης έχουν νοσηλευθεί 85 άτομα με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη σε ΜΕΘ, 84 (99%) με γρίπη τύπου Α και ένα (1%) με γρίπη τύπου Β και καταγράφηκαν 25 θάνατοι από γρίπη. Από τα 24 (96%) κρούσματα απομονώθηκε ιός γρίπης τύπου Α και από 1 (4%) ιός γρίπης τύπου Β. Έξι από τα 24 στελέχη υποτυποποιήθηκαν και ανήκαν στον υπότυπο Α(Η1)pdm09. Ο τύπος Α, δίνει κλινικά συμπτώματα πιο βαριά με περισσότερους ασθενείς να νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Με βάση τα δεδομένα του Εργαστηρίου Αναφοράς Γρίπης Νοτίου Ελλάδος για τη φετινή περίοδο επιτήρησης, η εποχική γρίπη, η οποία οφείλεται σε ποσοστό 92% στον ιό γρίπης Α(Η1N1pdm09) εμφάνισε έντονα αυξητική τάση στις αρχές του Ιανουαρίου, με ποσοστό θετικότητας 38% σε αντιπροσωπευτικό δείγμα της κοινότητας κατά τη 2η εβδομάδα του έτους.

Η διαχρονική παρακολούθηση του νοσήματος στην Ελλάδα από τα Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς δείχνει ότι η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης κυμαίνεται από τον Οκτώβριο έως τον Μάιο, και συνήθως κορυφώνεται κατά τους μήνες Ιανουάριο – Φεβρουάριο – Μάρτιο. Από το 2023, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η επιτήρηση της γρίπης πραγματοποιείται πλέον καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Η γρίπη είναι μια μεταδοτική νόσος του αναπνευστικού συστήματος προκαλούμενη από τον ιό της γρίπης που μπορεί να προκαλέσει ήπια έως σοβαρή οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού. Οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά και άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρές επιπλοκές της γρίπης. Η μετάδοση του ιού της γρίπης γίνεται από το ένα άτομο στο άλλο μέσω μικρών, αόρατων σταγονιδίων και μέσω επαφής με επιφάνειες που έχουν μολυνθεί. Παράγοντες όπως ο ψυχρός καιρός και ο συγχρωτισμός αυξάνουν τη μεταδοτικότητα της γρίπης.

Ο κύριος τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός, τονίζουν οι δύο επιστήμονες. Κανένα φάρμακο δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον αντιγριπικό εμβολιασμό, που είναι το κύριο μέτρο πρόληψης για τη γρίπη, σημειώνουν οι επιστήμονες.

bluestarferries

goldenstarferries

ΙΑΤΡΟΝΗΣΟΣ ΠΑΡΟΥ