Τους τελευταίους μήνες, παρά τις συνεχόμενες συστάσεις από την αρμόδια Υπηρεσία Καθαριότητας, παρατηρείται στο νησί το φαινόμενο της ανεξέλεγκτης απόρριψης ογκωδών αντικειμένων στους κάδους σύμμεικτων ή ανακυκλώσιμων απορριμμάτων ή σε άλλους δημόσιους χώρους. Τα μπάζα, τα παλιά έπιπλα, οι παλιές οικιακές συσκευές, τα στρώματα και τα προϊόντα κηπουρικών εργασιών μετατρέπουν τους χώρους αυτούς σε μικρές χωματερές και εστίες μόλυνσης. Δημιουργούν κίνδυνο πυρκαγιάς, πρόβλημα στη διέλευση πεζών και οχημάτων, ενώ υποβαθμίζουν εν γένει την εικόνα του νησιού.

Μάλιστα, ο δήμος Πάρου κατέθεσε καταγγελίες στο Αστυνομικό Τμήμα Πάρου -με βάση την ισχύουσα Αστυνομική Διάταξη- σε βάρος όσων αποδεδειγμένα εντοπίστηκαν να παρανομούν. Παράλληλα, προχώρησε στην επιβολή των ανάλογων προστίμων σε ιδιώτες και επιχειρήσεις για παραπτώματα επιβάρυνσης του περιβάλλοντος. Τα πρόστιμα που προβλέπει ο Κανονισμός Καθαριότητας, όπως αυτά καθορίζονται στην με αρ. 67/2023 απόφαση του Δ.Σ. Πάρου, κυμαίνονται ανά τεμάχιο, ανάλογα το είδος και την έκταση της παράβασης. Το μέτρο της επιβολής προστίμων έχει καθαρά αποτρεπτικό χαρακτήρα. Στοχεύει στη συμμόρφωση ιδιωτών και επιχειρήσεων με τις λογικές και πρακτικές προστασίας του περιβάλλοντος και σε καμία περίπτωση δεν έχει εισπρακτικό σκοπό.

Ειδικά την τουριστική περίοδο, με την αυξημένη επισκεψιμότητα, όλοι μαζί -δήμος, πολίτες και επιχειρηματίες- πρέπει να συμβάλλουμε στην καθαριότητα και την γενικότερη εικόνα της Πάρου. Παράλληλα, οι ενδιαφερόμενοι για την απόρριψη ογκωδών απορριμμάτων μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Καθαριότητας του δήμου Πάρου στο τηλέφωνο 2284024059 (ώρες 7:00 έως 14:00).

bluestarferries

goldenstarferries