Ευρεία είναι η ανησυχία για την έξαρση των ιώσεων το τελευταίο διάστημα και κυρίως για την εποχική γρίπη και για τον κορονοϊό, όπου σημειώνεται σταδιακή αύξηση των κρουσμάτων, με τους ειδικούς να εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τη χαμηλή προσέλευση σχετικά με το επικαιροποιημένο εμβόλιο (μόνο ένας στους δέκα που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες το έχει κάνει).
Η σύσταση για χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, μέσα μαζικής μεταφοράς και φυσικά στις μονάδες υγείας εξακολουθεί, ενώ ακόμη θα δοθεί έμφαση στην ενίσχυση του εμβολιασμού ιδίως για τις ευπαθείς ομάδες, αλλά και στη σωστή και έγκαιρη χρήση των αντι-ικών φαρμάκων.

Οδηγίες του ΕΟΔΥ για το άνοιγμα των σχολείων με ασφάλεια

Την τήρηση βασικών μέτρων για προστασία από τον κορονοϊό και τη γρίπη συστήνει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ενόψει της επαναλειτουργίας των σχολείων μετά τις γιορτές, τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης των λοιμώξεων του αναπνευστικού στο σχολικό περιβάλλον, συστήνεται η τήρηση βασικών μέτρων από καθηγητές, μαθητές και λοιπό προσωπικό:

  • Τακτικό πλύσιμο των χεριών.
  • Καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων διδασκαλίας. Συστήνεται να ανοίγονται τα παράθυρα τακτικά για τη βελτίωση του αερισμού.
  • Αποφυγή ανεπαρκώς αεριζόμενων χώρων με συνωστισμό ατόμων (π.χ. διάδρομοι, σκάλες, χρήση ασανσέρ).
  • Αποφυγή συγκεντρώσεων πολλών ατόμων – τήρηση φυσικών αποστάσεων.
  • Αποφυγή αγγίγματος προσώπου, μύτης, ματιών και στόματος και πλύσιμο των χεριών καλά πριν και μετά από αυτό.
  • Βήχας ή φτέρνισμα στον αγκώνα ή σε χαρτομάντιλο. Αν χρησιμοποιηθεί χαρτομάντιλο, θα πρέπει να πεταχτεί προσεκτικά μετά από μία μόνο χρήση και να ακολουθήσει πλύσιμο των χεριών.
  • Εάν κάποιος/α μαθητής/τρια παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (πονόλαιμο, βήχα, καταρροή) ή έχει θετικό αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου για αναπνευστικό παθογόνο όπως SARS-CoV-2, ιό γρίπης ή RSV, συστήνεται να παραμένει στο σπίτι και να περιορίσει τις επαφές του με άλλα άτομα.
  • Η παραμονή στο σπίτι συστήνεται μέχρι την υποχώρηση ή βελτίωση των συμπτωμάτων και την ολοκλήρωση τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών σκευασμάτων).
bluestarferries

goldenstarferries