Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
- Advertisement -spot_img

Αεροδρόμιο Πάρου: Ένα βήμα πιο κοντά στην… απογείωση!

Λίγες ημέρες μετά την έλευση του 2023, ανακοινώθηκαν τα θετικά μαντάτα για την αναβάθμιση του αεροδρόμιου της Πάρου, με την υπογραφή της πολυπόθητης σύμβασης. Έτσι, έγινε το αποφασιστικό βήμα για την έναρξη των εργασιών, ενός έργου υποδομής για το οποίο η «Φωνή της Πάρου» από την πρώτη στιγμή παρακολουθεί και σας έχει παρουσιάσει όλες τις εξελίξεις του.
Στην υπογραφή σύμβασης με το υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών για το έργο «Ανάπτυξη και Βελτίωση των Υποδομών του Νέου Αεροδρομίου Πάρου», ύψους 33 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ, προχώρησε η Intrakat, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες εξυπηρέτησης πολλαπλασίου αριθμού επισκεπτών στο ιδιαίτερα δημοφιλές και αναπτυσσόμενο νησί των Κυκλάδων.

Στόχοι και οφέλη

Το έργο θα συμβάλει σημαντικά στη διευκόλυνση της αυξανόμενης επιβατικής κίνησης της Πάρου, ενισχύοντας περαιτέρω την εικόνα του νησιού διεθνώς, προσφέροντας πολλαπλά οφέλη στην τοπική κοινωνία και οικονομία.
Ο βασικότερος στόχος της επέκτασης το αεροδρομίου είναι να καλύψει τη βασική λειτουργία ύπαρξής του, δηλαδή την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των επιβατών. Βέβαια, εξίσου σημαντικοί στόχοι είναι να εξασφαλιστεί η γρήγορη και εύκολη μετακίνηση των επιβατών από και προς το χώρο του αεροδρομίου, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, να διευκολυνθεί η εμπορική δραστηριότητα μεταξύ μεγάλων αποστάσεων.
Ακόμα, η επέκταση των αεροδρομίου θα επιφέρει και αλληλένδετα οικονομικά οφέλη, όπως η ανάπτυξη νέων επενδύσεων στην ευρύτερη περιοχή, η βελτίωση της οικονομικής αποδοτικότητας της περιοχής, η αύξηση των επισκεπτών και η επίδραση των τομέων της οικονομίας στο σύνολό της.

Τι περιλαμβάνει το έργο

Πρόκειται για το μεγαλύτερο νέο έργο αυτή τη στιγμή στην Πάρο και ένα από τα μεγαλύτερα σε όλες τις Κυκλάδες. Οι εργασίες που θα εκτελεστούν περιλαμβάνουν:

  • Την κατασκευή του νέου κτιρίου αεροσταθμού και του νέου Πύργου Ελέγχου Αεροδρομίου, συνολικής επιφάνειας 12.117 τ.μ., με όλες τις προβλεπόμενες Η/Μ εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης και διαχείρισης επιβατικής κίνησης.
  • Την αμφίπλευρη επέκταση του υφιστάμενου διαδρόμου προσαπογειώσεων συνολικά κατά 400 μέτρα με τα συνοδά έργα διαμόρφωσης ακραίων ζωνών ασφαλείας και επέκτασης φωτοσήμανσης και διαγράμμισης.
  • Την αμφίπλευρη κατά πλάτος επέκταση του υφιστάμενου δαπέδου στάθμευσης αεροσκαφών κατά 140 μέτρα.
  • Την διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του νέου κτιρίου συνολικής επιφάνειας περίπου 47.000 τ.μ., με χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων, λεωφορείων και εξυπηρέτησης ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων, πεζοδρόμια, υδραυλικά έργα, χώρους πρασίνου, οδοφωτισμό κ.λ.π.
  • Την κατασκευή νέου πυροσβεστικού σταθμού και επέκτασης της δυναμικότητας της υφιστάμενης εγκατάστασης βιολογικού καθαρισμού λυμάτων.
  • Την σύνδεση του οδικού δικτύου Πάρου με τον αερολιμένα.

Το χρονοδιάγραμμα

Όπως είναι γνωστό, η διάρκεια του έργου έχει οριστεί σε 30 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης κατασκευής. Ουσιαστικά το έργο εφόσον ξεκινήσει εντός χρονοδιαγράμματος, τότε δύναται να ολοκληρωθεί την καλοκαιρινή περίοδο του 2025.
Από εκεί και πέρα, οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι οι προκαταρκτικές εργασίες (εγκατάσταση εργοταξίου, μελέτες εφαρμογής τοπογραφικών, αρχιτεκτονικών, στατικών, οδοποιΐας και υδραυλικών) θα ξεκινήσουν άμεσα -μέχρι το τέλος Ιανουαρίου- και αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός διμήνου. Επιπλέον, η έναρξη των χωματουργικών εργασιών προβλέπεται να γίνει αμέσως μετά την έγκριση των μελετών εφαρμογής από την Υπηρεσία, ωστόσο όχι αργότερα του τριμήνου από την υπογραφή της σύμβασης.

Η εμπειρία της Intrakat

Το έργο έχει αναλάβει η Intrakat, η οποία είχε υλοποιήσει -την περασμένη δεκαετία- και την προηγούμενη αναβάθμιση του αεροδρομίου της Πάρου. Ο Όμιλος διαθέτει  μεγάλη εμπειρία και μοναδική τεχνογνωσία στην υλοποίηση έργων που αφορούν σε αεροδρόμια, ως ανάδοχος EPC (engineering, procurement and construction) των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της «Fraport Greece», τα οποία εκτελέστηκαν ταυτόχρονα κατά το διάστημα 2017-2021 (Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Μύκονο, Σαντορίνη, Χανιά, Ρόδο, Σάμο, Μυτιλήνη, Σκιάθο, Άκτιο, Κέρκυρα, Ζάκυνθο, Κω και Κεφαλονιά).

Αλ. Εξάρχου: «Η αναβάθμιση θα καταστήσει το νησί ελκυστικότερο διεθνώς»

Ο αντιπρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος της Intrakat, Αλέξανδρος Εξάρχου, δήλωσε αποκλειστικά στη «ΦτΠ», σχετικά με το έργο:
«Είμαστε υπερήφανοι που συμμετέχουμε σε ένα ακόμα εμβληματικό αναπτυξιακό έργο υποδομών της χώρας μας, συμβάλλοντας στο «άνοιγμα» του ελληνικού τουρισμού και στην ενίσχυση της εθνικής οικονομίας. Η ανάπτυξη και βελτίωση των υποδομών του αεροδρομίου της Πάρου θα συνεισφέρουν στη βέλτιστη εξυπηρέτηση των αναγκών του αυξανόμενου αριθμού των επιβατών του νησιού, ανοίγοντας τον δρόμο για περισσότερες, σύγχρονες και αναβαθμισμένες υπηρεσίες αερομεταφορών και τουρισμού, οι οποίες θα καταστήσουν το νησί ελκυστικότερο διεθνώς και θα παρέχουν επιπλέον οικονομικά οφέλη στην τοπική κοινωνία».

Μ. Κωβαίος: «Το νησί μας αποκτά υποδομές για καλύτερη ποιότητα ζωής»

Ο δήμαρχος Πάρου, Μάρκος Κωβαίος, δήλωσε στη «ΦτΠ», σχετικά με το έργο:
«Η επέκταση του αεροδρομίου Πάρου, με την υπογραφή της σύμβασης για τα έργα αναβάθμισης ανάμεσα στο υπουργείο Υποδομών και την ανάδοχο εταιρεία, αποτελεί μια σπουδαία εξέλιξη για τον τόπο μας, την ευρύτερη περιοχή των Κυκλάδων αλλά και την Ελλάδα. Είναι παράλληλα δικαίωση των προσπαθειών και υλοποίηση μιας διαχρονικής επιθυμίας του Παριανού Λαού για ένα ολοκληρωμένο, σύγχρονο και πλήρως λειτουργικό διεθνές αεροδρόμιο. Στο πλαίσιο αυτό, αξίζει να έχουμε υπόψιν πως ξεκίνησαν όλα. Συγκεκριμένα, τον αγώνα που δόθηκε για να λάβει σάρκα και οστά το νέο αεροδρόμιο, που εγκαινιάστηκε και τέθηκε σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία το 2016, 20 χρόνια μετά από την ημέρα που οι κάτοικοι της Πάρου το αιτήθηκαν μέσω απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου.
Αυτό που έπαιξε καθοριστικό ρόλο, ήταν η δημιουργία της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας (ΑΜΚΕ) που φτιάξαμε στον Δήμο, μια κίνηση μοναδική στην Ελλάδα. Σε αυτήν, έλαβαν μέρος ο Δήμος, ιδιώτες αλλά και εθελοντές, με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για τη λειτουργία του νέου αεροδρομίου. Τότε ήταν που το κράτος συνειδητοποίησε ότι ένας σύγχρονος αερολιμένας στο νησί ήταν επιτακτική ανάγκη, γι’ αυτό και διευκόλυνε τις διαδικασίες, συνεργαζόμενο άψογα μαζί μας και εν τέλει αποδεχόμενο τις μελέτες και τις δωρεές που είχαν δοθεί στην ΑΜΚΕ. Ως αποτέλεσμα, πετύχαμε τη λειτουργία του αεροδρομίου μέσα στον χρόνο ρεκόρ των 104 ημερών. Είχε προηγηθεί εξάλλου η αγορά του οικοπέδου του αεροδρομίου το 2006 και η  μετέπειτα δημιουργία του πεδίου ελιγμών το 2011 που έθεσαν τις βάσεις για τις μετέπειτα κινήσεις.
Η κατασκευή του αεροδρομίου, υπήρξε ένας από τους βασικούς λόγους για την αλματώδη αύξηση του τουρισμού στο νησί τα τελευταία χρόνια. Η αναβάθμιση του τώρα, θα συμβάλει σημαντικά στη διευκόλυνση της αυξανόμενης επιβατικής κίνησης της Πάρου, ενισχύοντας περαιτέρω την εικόνα και τον γεωστρατηγικό ρόλο του νησιού διεθνώς, και προσφέροντας πολλαπλά οφέλη στην τοπική κοινωνία και οικονομία. Ακόμα, θα βελτιώσει περαιτέρω την ποιότητα ζωής των κατοίκων, προσφέροντας αμεσότερη πρόσβαση στην ηπειρωτική χώρα, σε υπηρεσίες υγείας και άλλες κεντρικές υπηρεσίες. Ενώ τέλος, οι νέες εγκαταστάσεις του είναι σχεδιασμένες με πρότυπα φιλικά προς το περιβάλλον και σεβόμενες το τοπικό μικροκλίμα.
Οι Παριανοί μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς και αισιόδοξοι για το μέλλον. Το νησί μας αποκτά υποδομές για καλύτερη ποιότητα ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών. Η Πάρος, με σταθερά και αποφασιστικά βήματα, μετατρέπεται έτσι σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό προορισμό υψηλών προδιαγραφών. Οι καλύτερες μέρες, είναι πλέον μπροστά».

Η κίνηση στο αεροδρόμιο το 2022

Μακράν την μεγαλύτερη κίνηση κατέγραψε το αεροδρόμιο της Πάρου το 2022, σύμφωνα με τα αριθμητικά στοιχεία και πάντα συγκριτικά με την χρονιά ορόσημο για τον τουρισμό του 2019.
Συνολικά καθ’ όλη την διάρκεια του περασμένου έτους, περισσότεροι από 175.000 ήταν οι επισκέπτες στην Πάρο μέσω αεροδρομίου, ενώ κατά την περίοδο Μαΐου-Σεπτεμβρίου 2022 οι επισκέπτες έφθασαν τους 112.248. (Αναλυτικά: 13.094 τον Μάιο, 23.305 τον Ιούνιο, 28.652 τον Ιούλιο, 27.459 τον Αύγουστο και 19.738 τον Σεπτέμβριο).
Σημειώνεται ότι, κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2019 είχαν αφιχθεί στο αεροδρόμιο του νησιού 84.595 επισκέπτες. (Αναλυτικά: 8.319 τον Μάιο, 16.945 τον Ιούνιο, 22.307 τον Ιούλιο, 22.832 τον Αύγουστο και 14.192 τον Σεπτέμβριο). Δηλαδή, η ποσοστιαία αύξηση των αεροπορικών αφίξεων για τη σεζόν 2022 -συγκριτικά με το 2019- ήταν σε 32,60%!

- Advertisement -spot_img

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -spot_img
- Διαφήμιση -spot_img