Με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, ο δήμος Πάρου υλοποιεί τη δημιουργία Κέντρου Πρόληψης για την Υγεία (ΚΕΠ Υγείας), το οποίο αποτελεί μια κοινωνική δομή για τους δημότες, με κεντρικό άξονα την πρόληψη και την προαγωγή της υγείας ενδυναμώνοντας τον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης στον τομέα αυτό.

Βασικό μέλημα του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση, η ενημέρωση, η διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων και η παραπομπή – διασύνδεση με δομές υγείας για όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτου ασφαλιστικής ικανότητα.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το ΚΕΠ Υγείας συντονίζει:
1) Την οργάνωση προληπτικών εξετάσεων στους δημότες, από δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς καθώς και από φυσικά πρόσωπα.
2) Την δωρεάν παροχή υπηρεσιών σε ευπαθείς ομάδες.
3) Την ανάπτυξη προγραμμάτων αγωγής και προαγωγής της υγείας.

Τα 11 νοσήματα που συμπεριλαμβάνει το πρόγραμμα ως προς τον συντονισμό των αναγκαίων προληπτικών εξετάσεων αφορούν: Καρκίνος του παχέος εντέρου, καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, καρκίνος του µαστού, καρδιαγγειακός κίνδυνος, ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, καρκίνος του προστάτη, μελάνωμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, οστεοπόρωση, άνοια και κατάθλιψη.

Τα προγράμματα δημόσιας υγείας που συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα, µε σκοπό την ενημέρωση των δημοτών κατά το δυνατόν πιο προσωποποιημένα, ώστε να επηρεασθεί η συμπεριφορά τους προς πιο υγιή πρότυπα αφορούν: Ασφαλές διαδίκτυο και σχολικός εκφοβισμός, αναγνώριση καρδιαγγειακού κινδύνου και πρόληψη παιδικής παχυσαρκίας.