Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πάρου προχωρά στην επόμενη μέρα της εξέλιξής του ως PFC (Paros Farming Community), συμβολίζοντας την προοδευτική προσέγγιση που έχει υιοθετήσει μετά την είσοδο της εταιρείας Tethys, Family Office του Νικόλαου Θ. Βαρδινογιάννη, στο μετοχικό κεφάλαιο και την ανάληψη της διοίκησης.
Ως αναπόσπαστο κομμάτι της Παριανής γης, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός της Πάρου εισέρχεται σε μία νέα εποχή αμπελουργικής και οινοποιητικής προσέγγισης. Αντλεί έμπνευση από την εκατονταετή ιστορία του και θέτει ως στόχους τη θωράκιση της ταυτότητας και υπεραξίας των αγροτικών αγαθών του νησιού. Για τον σκοπό αυτό, έχει ξεκινήσει η υλοποίηση ενός μακροπρόθεσμου επενδυτικού πλάνου, συνολικά 7 εκατομμυρίων ευρώ, για την αναβάθμιση του οινοποιητικού και τυροκομικού εξοπλισμού, την ανάπτυξη του οινο-αγροτουρισμού και την καθιέρωση βιώσιμων γεωργικών και κτηνοτροφικών μοντέλων ανάπτυξης. Οι νέες εγκαταστάσεις σχεδιάζονται για να φιλοξενούν ετήσια παραγωγή 450.000 φιαλών.
Επικεφαλής της υλοποίησης του αμπελουργικού και οινοποιητικού οράματος είναι η HETERO WINES των Δημήτρη Μανσόλα, Μαρία Ταμιωλάκη. Σε ηγετικό ρόλο επιχειρησιακής ανάπτυξης και θεμάτων μάρκετινγκ βρίσκεται ο Γιάννης Κοροβέσης, ενώ το rebranding του Συνεταιρισμού, το brand strategy καθώς και την σχεδιαστική ανάπτυξη του νέου προϊόντος, έχει αναλάβει ο Δημήτρης Παπάζογλου και η εταιρεία του, DpS Athens. Πολυσήμαντη είναι, επίσης, η συνεργασία με την αρχιτεκτονική ομάδα Urban Soul Project, η οποία ανέλαβε την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του οινοποιείου, με γνώμονα το άρτιο αποτέλεσμα του εγχειρήματος.

Η παρουσίαση της νέας ταυτότητας Paros Farming Community

Στην πρώτη παρουσίαση του SEIRADI, που πραγματοποιήθηκε σε εκδήλωση την Τετάρτη, 24 Μαΐου, στο εντυπωσιακό περιβάλλον του Monastiri Beach Bar & Restaurant, πλήθος ειδικών από τον χώρο του κρασιού, όπως sommelier, δημοσιογράφοι και επιχειρηματίες χονδρεμπορίου, είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις τέσσερις ετικέτες του SEIRADI από τον τρύγο του 2022 μέσα από μια γευσιγνωσία που επιμελήθηκε ο γνωστός οινογράφος και οινοκριτικός, Σίμος Γεωργόπουλος, σε συνεργασία με τον Δημήτρη Μανσόλα. Την οριζόντια γευστική δοκιμή ακολούθησε ένα ξεχωριστό γαστρονομικό δείπνο με wine pairing, που επιμελήθηκε ο σεφ Δημήτρης Σκαρμούτσος.

Δήλωση Γιώργου Νικηφορίδη

«Η επιλογή μας να ενταχθούμε στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πάρου αποτελεί μία στρατηγική απόφαση που στοχεύει στην ανάδειξη της κληρονομιάς και του πρωτογενή κλάδου της Πάρου. Εμπλεκόμαστε ενεργά και αποφασιστικά στη διαχείριση, έχοντας ως όραμα την τοποθέτηση του νησιού στον οινοποιητικό χάρτη της Ελλάδας και Ευρώπης. Κινητήριος δύναμη για εμάς είναι η αναγνώριση της αξίας και η ουσιαστική ώθηση του πρωτογενούς τομέα της Πάρου. Έχουμε αφιερώσει εξαιρετικό χρόνο και πόρους προκειμένου να φέρουμε την καλύτερη δυνατή ομάδα για την ουσιαστική επανεκκίνηση του Συνεταιρισμού. Από την επιλογή του αρχιτεκτονικού γραφείου μέχρι τους συνεργάτες που μας βοηθούν σε επίπεδο προώθησης μάρκετινγκ και ανάπτυξης, κάθε μας ενέργεια έχει στόχο την μακροπρόθεσμη, βιώσιμη ανάπτυξη της αγροτικής κοινότητας του νησιού».

Δήλωση Δημήτρη Μανσόλα


SEIRADI: Ταξίδι στην πλούσια οινική κληρονομιά του νησιού

Σχεδόν 100 χρόνια ζωής διαθέτει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πάρου ως οντότητα και αναπόσπαστο μέλος του κοινωνικού ιστού του νησιού, ενώ αν ανατρέξουμε στις ρίζες της αμπελουργικής δραστηριότητας, τότε θα φθάσουμε πίσω έως τον 7ο π.χ. αιώνα. Αυτήν την μακραίωνη ιστορία επιχειρεί να συνδέσει το ParosFarmingCommunityμε το σήμερα και το αύριο μέσα από τον συμβολισμό του SEIRADI, δηλαδή μέσα από το νήμα που μας συνδέει με το παρελθόν.
Το SEIRADI όμως διαθέτει και αμιγώς αμπελουργική διάσταση, καθώς το όνομά του κυριολεκτικά σημαίνει και το σύνολο των φυτών, διατεταγμένα σε μια σειρά. Υπό αυτό το πρίσμα, το PFC επενδύει στις γηγενείς ποικιλίες του νησιού, την Μονεμβασιά και την Μανδηλαριά, χαρίζοντάς τους φινέτσα, τόσο μέσα από την σύγχρονη αμπελουργική προσέγγιση, όσο και την άρτια τεχνολογικά οινοποίηση.
Το αποτέλεσμα είναι κρασιά με έντονα φρουτώδεις χαρακτήρες και ισορροπημένες παλέτες, που καταφέρνουν εντέχνως να αφομοιώσουν μια ορυκτή, υφάλμυρη δομή. Στόχος του SEIRADI, αλλά και του Paros Farming Community είναι να εντυπώσει νέες Παριανές, γευστικές αναμνήσεις στη συνείδηση του καταναλωτή, εγχώριας και διεθνούς αγοράς.

SEIRADI: Ο τρύγος του 2022

Seiradi White 2022 – ΠΟΠ Πάρος
Παριανά αμπελοτόπια με 100% Μονεμβασιά και στρεμματική απόδοση 1.200 κιλών/στρέμμα, οινοποίηση σε ελεγχόμενο περιβάλλον, σε θερμοκρασία 18˚C και τρίμηνης διάρκειας batonnage. Χρώμα αχυροκίτρινο με πράσινες ανταύγειες. Μύτη φρεσκοκομμένου γρασιδιού, με αρώματα grapefruit και mango. Στο στόμα εντυπωσιάζει η αναζωογονητική οξύτητα και η υφάλμυρη, μεταλλική επίγευση.

Seiradi Rosé 2022 – ΠΓΕ Κυκλάδες
Ένα μοντέρνο, ανοικτόχρωμο ροζέ με ποικιλιακή σύνθεση 70% Μονεμβασιά – 30% Μανδηλαριά σε συνοινοποίηση και σε ελεγχόμενο περιβάλλον με θερμοκρασία 18˚C, ομοίως, τρίμηνης διάρκειας batonnage. Διακριτά αρώματα φραγκοστάφυλου που σταδιακά πλαισιώνονται από χαρακτήρες φράουλας και κερασιού. Στο στόμα η οξύτητα και το αλκοόλ ισορροπούν αρμονικά, ενώ οι διακριτικές τανίνες του προσθέτουν μάκρος και όγκο στο τελείωμα. Νότες πάστας τομάτας κάνουν αισθητή την παρουσία τους στην αρωματική επιστροφή.

Seiradi Red 2022 – ΠΓΕ Κυκλάδες
Προζυμωτική εκχύλιση, μηλογαλακτική ζύμωση και batonnage εξάμηνης διάρκειας σε ένα σύγχρονο, ξεκάθαρα φρουτένιο ερυθρό κρασί με μοβ ανταύγειες. Φραγκοστάφυλα και βύσσινα, που σταδιακά πλαισιώνονται από νότες φύλλων τομάτας. Διακριτή οξύτητα που εξισορροπείται από τη ζεστασιά της αλκοόλης και τον φινιρισμένο φαινολικό όγκο, επίγευση μακράς διάρκειας.

Seiradi Cuvée Topos White 2022 – ΠΟΠ ΠΑΡΟΣ
Σταφύλια από 100% Μονεμβασιά, καλλιεργημένα σε ορεινούς αμπελώνες 450 μέτρων σε αυτόριζα πρέμνα μέσου όρου ηλικίας 50 ετών και με στρεμματική απόδοση 500 κιλά/στρέμμα. Η αλκοολική ζύμωση διήρκησε 40 ημέρες σε ανοξείδωτους περιέκτες και ακολούθησε ωρίμαση για 4 μήνες σε νέα δρύινα βαρέλια 500 λίτρων και σε ανοξείδωτες δεξαμενές. Αρωματικά εκφράζεται μέσα από ώριμα, εξωτικά φρούτα, σε συνδυασμό με διακριτικές νύξεις πυρίτιδας και ορυκτότητας. Ξεδιψαστική οξύτητα, στιβαρός όγκος και φινιρισμένη, φαινολική υπόσταση που αναδεικνύεται μέσα από την επίγευσή του.